Велика Румунія: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
KamikazeBot (обговорення | внесок)
м r2.6.4) (робот додав: ka:დიდი რუმინეთი
Рядок 33: Рядок 33:
[[it:Grande Romania]]
[[it:Grande Romania]]
[[ja:大ルーマニア]]
[[ja:大ルーマニア]]
[[ka:დიდი რუმინეთი]]
[[ko:대루마니아]]
[[ko:대루마니아]]
[[nl:Groot-Roemenië]]
[[nl:Groot-Roemenië]]

Версія за 14:11, 11 липня 2011

Велика Румунія. 1918 — 1940
Трансністрія в складі Королівства Румунія часів Другої світової війни

Велика Румунія (рум. România Mare) — ідея максимального розширення кордонів Румунії. Ідея реалізовувалася під час існування Королівства Румунія, коли після об'єднання Румунії і проголошення її незалежності в ході озброєних конфліктів і воєн кордону держави були максимально розширені. Під час Другої Балканської війни до складу Румунії увійшла Південна Добруджа, потім після розпаду Російської імперії в Бессарабії була проголошена Молдавська Демократична Республіка, яка об'єдналася з Румунією.

Після розпаду Австро-Угорщині в ході чехословацько-угорської війни були анексовані Трансільванія і Буковина. Період між 1918 і 1940 роками був часом найбільшого розширення кордонів держави. Після Бессарабсько-буковінського походу РСЧА, територіальних поступок Угорщині і Болгарії територія Румунії значно зменшилася. Це спричинило зміну режиму на пронімецький.

З початком Великої Вітчизняної війни Румунія знов почала розширюватися. Гітлер дозволив Румунію анексувати Бессарабію і Задністров'я, де в її складі утворилася Трансністрія.

Див. також