Час релаксації: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Holigor (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Holigor (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Рядок 17: Рядок 17:


де <math> \Delta f_0 = f(0) - f_0 </math> - початкове збурення.
де <math> \Delta f_0 = f(0) - f_0 </math> - початкове збурення.

==Використання==
Наближення часу релаксації широко використовується при описі кінетичних процесів у фізиці, коли мова йде про кінетику встановлення рівноважного стану. Перехід від нерівноважного стану до рівноваги супроводжується [[дисипація|дисипацією]] [[енергії|енергії]] і є незворотнім процесом. Встановлення рівноваги часто проходить в кілька етапів, які характеризуються своїми окремими часами релаксації. Так, при збудженні молекул світлом встановлення теплової рівноваги відбувається за часи порядку <math> 10^{-12} </math> [[секунда|с]], а от [[люмінесценція]] - випромінювання світла збудженими станами може мати характерні часи порядку наносекунд і навіть мікросекунд.

==Див. також==
*[[Час життя]]


{{Physics-stub}}
{{Physics-stub}}

Версія за 06:26, 29 травня 2007

Час релаксації - період часу, за який збурення у виведеній із рівноваги фізичній системі зменшується в e разів (e - основа натуральних логарифімів).

Здебільшого позначається τ й має розмірність часу.

Згідно з принципом Лешательє-Брауна при відхилені фізичної системи від стану стійкої рівноваги виникають сили, які намагаються повернути системи до рівноважного стану. Якщо в стані рівноваги певна фізична величина f має значення , причому відхилення від рівноваги , то в першому наближенні можна вважати, що ці сили пропорційні відхиленню. Кінетичне рівняння для величини f запишеться у вигляді

,

де λ - певний параметр, а знак мінус вказує на те, що реакція системи на збурення приводить до повернення до рівноважного стану.

Величина

В такому випадку величина f змінюватиметься згідно із законом:

,

де - початкове збурення.

Використання

Наближення часу релаксації широко використовується при описі кінетичних процесів у фізиці, коли мова йде про кінетику встановлення рівноважного стану. Перехід від нерівноважного стану до рівноваги супроводжується дисипацією енергії і є незворотнім процесом. Встановлення рівноваги часто проходить в кілька етапів, які характеризуються своїми окремими часами релаксації. Так, при збудженні молекул світлом встановлення теплової рівноваги відбувається за часи порядку с, а от люмінесценція - випромінювання світла збудженими станами може мати характерні часи порядку наносекунд і навіть мікросекунд.

Див. також