Степан Опара: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
JackieBot (обговорення | внесок)
м r2.6.5) (робот додав: ru:Опара, Степан
Рядок 35: Рядок 35:


==Література==
==Література==
* Коваленко Сергій. Опара Степан//Україна під булавою Богдана Хмельницького. Енциклопедія у 3-х томах. Том 3. - Київ: Видавництво "Стікс", 2009.
* {{ДІУ}}
* {{ДІУ}}



Версія за 17:53, 11 серпня 2011

Степан Опара
гетьман
Початок правління: 1665
Кінець правління: 1665

Попередник: Павло Тетеря
Наступник: Петро Дорошенко

Дата народження: невідомо
Місце народження: Україна
Країна: Гетьманщина (Правобережжя)
Дата смерті: жовтень 1665
Місце смерті: Варшава

Степан Опара (рік народження невідомий — † жовтень 1665) — сотник Медведівської сотні Чигиринського полку, гетьман Правобережної України (1665).

Вперше згадується в джерелах у кінці 1660 року. Був сотником Медведівської сотні Чигиринського полку. Перебував на службі у гетьмана Юрія Хмельницького, виконував його доручення у Варшаві.

Під час повстання проти Павла Тетері в червні 1665 року захопив за допомогою татар Умань і в червні 1665 року проголосив себе гетьманом Правобережної України. Намагався укласти договір з Іваном Сірком і Василем Дрозденком про спільну боротьбу проти Кримського ханства і Польщі.

18 серпня 1665 року біля Богуслава Опара був схоплений татарами і разом з кількома своїми старшинами (Радочинським, Царем) виданий польському уряду. Деякий час перебував в ув'язненні в Марієнбурзькій (Мальборкській) фортеці. В середині жовтня 1665 року був страчений у Варшаві (за іншими даними, королівській ставці під Равою Мазовецькою).

Література