Баптистерій: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
м r2.6.1) (робот вилучив: es:Baptisterio
Luckas-bot (обговорення | внесок)
м r2.7.1) (робот додав: et:Baptisteerium
Рядок 22: Рядок 22:
[[en:Baptistery]]
[[en:Baptistery]]
[[eo:Baptisterio]]
[[eo:Baptisterio]]
[[et:Baptisteerium]]
[[eu:Bataiategi]]
[[eu:Bataiategi]]
[[fi:Kastekappeli]]
[[fi:Kastekappeli]]

Версія за 15:49, 24 серпня 2011

Восьмикутний баптистерій у Латерано (Рим) з четвертого століття.

Баптистерій (лат. baptisterium. , грец. Βαπτίζω «хрестити», хрестильний, хрещальня) - прибудова до церкви або окрема будівля, призначена для здійснення хрещення. Всередині баптистерія розташовується хрестильна купіль, як правило, досить великого розміру, щоб в нього могла поміститися доросла людина, або навіть кілька людей.

Баптистерії відомі не раніше як з IV ст. і спочатку були досить великих розмірів. Часто вони служили для підготовки людей що готувалися прийняти хрещення, а іноді і для зборів християнської громади. Приблизно з початку IX ст. баптистерії зустрічаються значно рідше, через християнізацію основної маси населення, яка призвела до того, що більшість людей приймали хрещення ще в дитячому віці. Розміри купелі зменшилися - замість басейну вона набрала виду великої чаші, яка могла бути як переносною (як правило, у цьому випадку вона виготовлялася з металу), так і непереносною. У другому випадку вона встановлювалася в каплиці або в храму - біля західної стіни, ближче до входу (так було прийнято на Заході) або в особливому притворі (більш поширене на Сході). У XX ст. через зростання числа дорослих людей, які бажають прийняти хрещення, баптистерії у хрестильних храмах знову стали набувати частішого використання.

Джерела

Meyers Grosses Handlexikon. Klambt Druck GmbH, Speyer, 1974. ISBN 3-411-01334-6 [] помилка: {{lang-xx}}: немає тексту (допомога)