Кайло: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Нова сторінка: '''Кайло''' (рос. кайло, англ. pick, axe pick; нім. Hacke f, Haue f, Picke f, Spitzhacke f, Letlenhaue f, Schrämhaue f, Keilhaue f) – ручний [...
 
Немає опису редагування
Рядок 1: Рядок 1:
'''Кайло''' (рос. кайло, англ. pick, axe pick; нім. Hacke f, Haue f, Picke f, Spitzhacke f, Letlenhaue f, Schrämhaue f, Keilhaue f) – ручний [[гірничий інструмент]], вигнутий і загос-трений з одного або двох кінців металевий [[молоток]] на довгому дерев’яному держакові для відколювання шма-тків ламких порід від масиву. Застосовується з глибокої старовини спочатку у вигляді оленячих рогів, пізніше з бронзи і сплавів заліза. Відомі К. одно-, двокінцеві та з вставним лезом. Сліди від кайлоподібних знарядь знаходять на стінках гірничих виробок кам'яної доби (в [[Україна|Україні]], напр., на стінках кремнійдобувних штолен і шахт на [[Донбас]]і та на Правобережжі в районі Білої Гори).
'''Кайло''' (рос. кайло, англ. pick, axe pick; нім. Hacke f, Haue f, Picke f, Spitzhacke f, Letlenhaue f, Schrämhaue f, Keilhaue f) – ручний [[гірничий інструмент]], вигнутий і загос-трений з одного або двох кінців металевий [[молоток]] на довгому дерев’яному держакові для відколювання шматків ламких порід від масиву. Застосовується з глибокої старовини спочатку у вигляді оленячих рогів, пізніше з бронзи і сплавів заліза. Відомі К. одно-, двокінцеві та з вставним лезом. Сліди від кайлоподібних знарядь знаходять на стінках [[гірничі виробки|гірничих виробок]] кам'яної доби (в [[Україна|Україні]], напр., на стінках кремнійдобувних штолен і шахт на [[Донбас]]і та на Правобережжі в районі Білої Гори).


==Дотичні терміни==
==Дотичні терміни==

Версія за 07:21, 8 червня 2007

Кайло (рос. кайло, англ. pick, axe pick; нім. Hacke f, Haue f, Picke f, Spitzhacke f, Letlenhaue f, Schrämhaue f, Keilhaue f) – ручний гірничий інструмент, вигнутий і загос-трений з одного або двох кінців металевий молоток на довгому дерев’яному держакові для відколювання шматків ламких порід від масиву. Застосовується з глибокої старовини спочатку у вигляді оленячих рогів, пізніше з бронзи і сплавів заліза. Відомі К. одно-, двокінцеві та з вставним лезом. Сліди від кайлоподібних знарядь знаходять на стінках гірничих виробок кам'яної доби (в Україні, напр., на стінках кремнійдобувних штолен і шахт на Донбасі та на Правобережжі в районі Білої Гори).

Дотичні терміни

КАЙЛОВИЩЕ – держак кайла. КАЙЛУВАТИ – відбивати кайлом.

Література