SCADA: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Luckas-bot (обговорення | внесок)
м r2.7.1) (робот додав: el:SCADA
Рядок 23: Рядок 23:


== Розробники ==
== Розробники ==
У 90-х роках з'явилися сиcтеми SCADA, що працюють в середовищі Windows. Найвідоміші пакети Genesis 32 («Iconics», USA), Factory Suite («Wonder-ware», USA), Modicon Factory Link («US Data», USA), Genie («Advantech», USA), Cimplicity HMI («GE Fanuc Automation», Японія), WinCC («[[Siemens AG]]», Німеччина). У Росії розроблена система Trace Mode («AdAstra»). Такі системи забезпечують: наочну інформацію про хід виробництва, відображення стану приводів і технологічного устаткування, деталізацію вибраних диспетчером частин процесу, розрахунок показників процесу в динаміці і виведення узагальненої інформації у вигляді графіків, таблиць або малюнків, розпізнавання передаварійних і аналіз аварійних ситуацій з рекомендаціями послідовності дій диспетчера, можливість управління виконавчими пристроями об'єкта з пульта диспетчера, створення архіву аварій, подій і поведінки процесу в часі, захист від недозволеного доступу до збору інформації і управління.
У 90-х роках з'явилися сиcтеми SCADA, що працюють в середовищі Windows. Найвідоміші пакети Genesis 32 («Iconics», USA), Factory Suite («Wonder-ware», USA), Modicon Factory Link («US Data», USA), Genie («Advantech», USA), Cimplicity HMI («GE Fanuc Automation», Японія), WinCC («[[Siemens AG]]», Німеччина). У Росії розроблена система Trace Mode («AdAstra»). Такі системи забезпечують: наочну інформацію про хід виробництва, відображення стану приводів і технологічного устаткування, деталізацію вибраних диспетчером частин процесу, розрахунок показників процесу в динаміці і виведення узагальненої інформації у вигляді графіків, таблиць або малюнків, розпізнавання передаварійних і аналіз аварійних ситуацій з рекомендаціями послідовності дій диспетчера, можливість управління виконавчими пристроями об'єкта з пульта диспетчера, створення архіву аварій, подій і поведінки процесу в часі, захист від недозволеного доступу до збору інформації і управління. В 2000-х роках до лідерів автоматизації приєднується SCADA Votlis, яка все частіше зустрічається на Україні.


== Дивіться також ==
== Дивіться також ==

Версія за 11:56, 3 жовтня 2011

Файл:Scada std anim.gif
Приклад візуалізації технологічного процесу у SCADA

SCADA (скорочення від англ. Supervisory Control And Data Acquisition) — цим терміном позначаються великі, розподілені системи спостереження та керування. Системи SCADA використовуються для спостереження та керування хімічними, фізичними, або транспортними процесами.

Основні компоненти системи

SCADA-система зазвичай містить такі підсистеми:

  • Людино-машинний інтерфейс (HMI англ. Human Machine Interface) — інструмент, який подає дані про хід процесу людині операторові, що дозволяє операторові контролювати процес і управляти ним.
  • Диспетчерська система (головний термінал) (MTU англ. Master Terminal Unit) — збирає дані про процес і відправляє команди процесору (керування).
  • Абонентський кінцевий блок (віддалений термінал) (RTU англ. Remote Terminal Unit), що під'єднується до датчиків процесу, перетворює сигнал з датчика в цифровий код і відправляє дані в диспетчерську систему.
  • Програмований логічний контролер (PLC англ. Programmable Logic Controller) використовується як польовий пристрій у зв'язку з вищою ніж у RTU спеціального призначення економічнісю, універсальністю і гнучкістю.
  • Комунікаційна інфраструктура (CS англ. Communication System) для реалізації промислової мережі.

Функції SCADA

Загальними для усіх систем SCADA функціями є:

  • збір поточної інформації про роботу устаткування з датчиків і контролерів;
  • первинне перетворення зібраної інформації;
  • збереження поточної інформації;
  • представлення поточної інформації у вигляді гістограм, таблиць, графіків;
  • друк звітів і протоколів про роботу одиниць устаткування;
  • передача і введення в пристрої керування команд диспетчера;
  • використання поточної інформації для вирішення завдань управління виробництвом;
  • організація зв'язку з пристроями, підключеними до інформаційної мережі.

Розробники

У 90-х роках з'явилися сиcтеми SCADA, що працюють в середовищі Windows. Найвідоміші пакети Genesis 32 («Iconics», USA), Factory Suite («Wonder-ware», USA), Modicon Factory Link («US Data», USA), Genie («Advantech», USA), Cimplicity HMI («GE Fanuc Automation», Японія), WinCC («Siemens AG», Німеччина). У Росії розроблена система Trace Mode («AdAstra»). Такі системи забезпечують: наочну інформацію про хід виробництва, відображення стану приводів і технологічного устаткування, деталізацію вибраних диспетчером частин процесу, розрахунок показників процесу в динаміці і виведення узагальненої інформації у вигляді графіків, таблиць або малюнків, розпізнавання передаварійних і аналіз аварійних ситуацій з рекомендаціями послідовності дій диспетчера, можливість управління виконавчими пристроями об'єкта з пульта диспетчера, створення архіву аварій, подій і поведінки процесу в часі, захист від недозволеного доступу до збору інформації і управління. В 2000-х роках до лідерів автоматизації приєднується SCADA Votlis, яка все частіше зустрічається на Україні.

Дивіться також

Ресурси інтернет