Пам'ятники Іванові Франку: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Riwnodennyk (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Рядок 1: Рядок 1:
{{зміст праворуч}}
{{зміст праворуч}}
Ця стаття про [[пам'ятник]]и [[Франко Іван Якович|Іванові Яковичу Франку]] в різних містах [[Україна|України]] та за кордоном, зокрема, і для візуального ознайомлення з ними. Монументи Франкові — поету, письменнику, вченому-енциклопедистові, громадському діячеві встановлені переважно на [[Західна Україна|заході]] [[Україна|України]] (в першу чергу, в [[Галичина|Галичині]]), де він жив і працював, однак є і в інших містах по всій країні й навіть за кордоном ([[Відень]]), адже велич Каменяра загальноукраїнського масштабу, а його ідеї та прагнення, висловлені у творах митця, близькі всьому [[Українці|українському народові]] і є загальнолюдськими.
Ця стаття про [[пам'ятник]]и [[Франко Іван Якович|Іванові Яковичу Франку]] в різних містах [[Україна|України]] та за кордоном, зокрема, і для візуального ознайомлення з ними. Монументи Франкові — поету, письменнику, вченому-енциклопедистові, громадському діячеві встановлені переважно на [[Західна Україна|заході]] [[Україна|України]] (в першу чергу, в [[Галичина|Галичині]]), де він жив і працював, однак є і в інших містах по всій країні й навіть за кордоном ([[Відень]], [[Ліпік]]), адже велич Каменяра загальноукраїнського масштабу, а його ідеї та прагнення, висловлені у творах митця, близькі всьому [[Українці|українському народові]] і є загальнолюдськими.


Чи не найбільше пам'ятників, погрудь, пам'ятних знаків і меморіальних дошок на честь Івана Франка в області, названій на його честь — на [[Івано-Франківська область|Івано-Франківщині]].
Чи не найбільше пам'ятників, погрудь, пам'ятних знаків і меморіальних дошок на честь Івана Франка в області, названій на його честь — на [[Івано-Франківська область|Івано-Франківщині]].


:'''''Пам'ятники Іванові Франку''''':
:'''''Пам'ятники Іванові Франку''''':


== [[Україна]] ==
== [[Україна]] ==

Версія за 11:07, 16 жовтня 2011

Ця стаття про пам'ятники Іванові Яковичу Франку в різних містах України та за кордоном, зокрема, і для візуального ознайомлення з ними. Монументи Франкові — поету, письменнику, вченому-енциклопедистові, громадському діячеві встановлені переважно на заході України (в першу чергу, в Галичині), де він жив і працював, однак є і в інших містах по всій країні й навіть за кордоном (Відень, Ліпік), адже велич Каменяра загальноукраїнського масштабу, а його ідеї та прагнення, висловлені у творах митця, близькі всьому українському народові і є загальнолюдськими.

Чи не найбільше пам'ятників, погрудь, пам'ятних знаків і меморіальних дошок на честь Івана Франка в області, названій на його честь — на Івано-Франківщині.

Пам'ятники Іванові Франку:

Україна

Київ

У Києві декілька пам'ятників Іванові Франкові:

  1. Пам'ятник Іванові Франку на площі Івана Франка біля Національного академічного драматичного театра імені Івана Франка;
  2. Пам'ятник на території Міжрегіональної академії управління персоналом на Червонозоряному проспекті.

Автономна Республіка Крим

Сімферополь

У Сімферополі на бульварі Франка в грудні 1998 року до 215-ти річчя міста було встановлено бюст Івана Франка коштом міського голови Єрмака та колективу "Сімкомунсервісу" на чолі з його директором, Гончаренком.

Вінницька область

Вінниця

Житомирська область

Житомир

Івано-Франківська область

Івано-Франківськ

Пам'ятник Івану Яковичу Франку був поставлений в центрі Івано-Франківська — на вулиці Незалежності, 40 у 1995 році. Автори пам'ятника — скульптори Леонід Яремчук та Микола Посікіра[1].

В місті є також погруддя Франка на однойменній вулиці (1978 рік; автор А. Болюк).

Верховина

У селищі Верховина до 115-ї річниці від дня народження поета 1971 року відкрито пам'ятник Каменяру. Автор: О. Манелюк

Калуш

У Калуші 3 пам'ятники Франкові:

  1. У 1956 році в сквері, в центрі міста, на вулиці Степана Бандери, на постаменті пірамідальної форми, встановлено погруддя І. Франка. Здійснено реконструкцію в 1964 році. Автор — скульптор Й. Николишин;
  2. У Підгірках у 1956 році до 100-річчя від дня народження Івана Франка праворуч від міс­цевого клубу встановлено погруддя письменника. Реконструкція — 1979 і 1996 роки. Автор: Я. Чайка.
  3. У Підгірках у 2006 році до 150-річчя від дня народження Івана Франка встановлено погруддя. Автор — І. Сенак.

Косів

У 1956 році на честь 100-річчя від дня народження Івана Франка в Косові біля Народного дому (вул. Грушевського, 1) відкрито погруддя письменника (автори І. Николишин та М. Обрезюк). У 1997 році здійснено його реконструкцію.

Надвірна

У 1958 році в міському парку імені Івана Франка встановлено бюст Каменяра на прямокутному постаменті. 1986 року здійснено його реконструкцію.

Рогатин

У 1992 році в Рогатині на майдані біля кінотеатру імені Івана Франка (нині розважальний центр «Кураж») відкрито бронзовий пам’ятник великому Каменяру. Пам’ятник зведено на пожертви жителів Опілля, різних організацій.

Рожнятів

З нагоди 110-річчя від дня народження Франка (1966) у Рожнятові на вулиці Д. Вітовського встановлено пам’ятник Каменяреві. Автор — Й. Николишин.

Тисмениця

Пам'ятник Іванові Франку в Тисмениці на вулиці Вербовій, 9 встановлений у 1991 році.

Белелуя (Снятинський район)

Скульптурне погруддя Каменяра виготовлене з [цемент]у і мармурової крихти, встановлене з нагоди 102-ї річниці від дня народження поета (1958). Автор — А. Скиба.

Болехів (Долинський район)

У місті Болехові пам'ятник Франкові встановлено 2006 року. Автор — Василь Ярич.

Вигода (Долинський район)

у 2004 році на вул. Данила Галицького селища Вигода побудовано один з найкращих в області пам'ятників Каменяреві. Його відкриття приурочено до 120-річного ювілею від дня заснування населеного пункту. Автор — П. Штаєр.

Голинь (Калуський район)

У центрі села в день народження письменника 27 серпня 2000 року відкрито пам'ятник Іванові Франку. Він спорудженний на кошти уродженця села Миколи Жекеля, який емігрував до Канади. В листі до односельців меценат написав: «Хай назавжди красується постать гіганта праці в моєму рідному Голині». Автор — Я. Слакун.

Делятин (Надвірнянський район)

У 1962 році було відкрито пам’ятник Каменяреві (скульптор А. Лендьєр). У вересні 2004 року делятинці встановили на його місці новий пам’ятник авторства Володимира Довбенюка.

Дорогів (Галицький район)

Пам'ятник Франкові в Дорогові споруджений у вересні 1993 року, і являє собою погруддя Каменяра на гранітному постаменті.

Єзупіль (Тисменицький район)

Один з найкращих в області пам’ятників Каменяреві стоїть у сквері на вулиці Бандери навпроти Народного дому селища Єзупіль. Відкрито його у червні 2000 року на кошти колишнього вчителя Єзупільської школи В. Войцюка, котрий живе у Нью-Йорку (США). Автор — В. Довбенюк.

Заболотів (Снятинський район)

У 1954 році в Заболотові відкрито погруддя письменника на постаменті у вигляді зрізаної піраміди.

Заланів (Рогатинський район)

Погруддя Івана Франка відкрито в 1959 році.

Іваниківка (Богородчанський район)

Погруддя Франка в Іваниківці встановлено 1969 року (реставрація 2003 року). Автор: І. Ткачук.

Іллінці (Снятинський район)

14 червня 1982 року на честь геніального письменника на подвір’ї місцевої школи відбулося відкриття бюсту І. Франка. Автори — А. Лендьєл, О. Железняк.

Корнич (Коломийський район)

3 вересня 1989 року в Корничі відбувся перший відновлений фестин, на якому було зібрано 1477 крб. добровільних внесків на спорудження пам’ятника Великому Каменяреві у селі. Організатором побудови пам’ятника був місцевий осередок НРУ, керівник якого — Михайло Антонюк. Пам’ятник виготовлено з цементу, його автор — львівський скульптор Теодор Штокаль.

Красноставці (Снятинський район)

4 червня 1961 року відкрито пам’ятник Іванові Франкові. Це погруддя письменника на високому триступінчастому постаменті.

Криворівня (Верховинський район)

У селі, де бував Іван Франко й працює його музей, поруч з його приміщенням є пам'ятник-погруддя, відкритий 1981 року. Автор — Я. Чайка.

Лолин (Долинський район)

15 травня 1956 року до 100-річчя від дня народження поета на місці хати Рошкевичів, у якій зупинявся Франко, в центрі села, поруч із церквою святого Михаїла, відкрито пам'ятник Каменяреві. У 1986 році пам'ятник замінили на нове погруддя з кованої міді на високому отинькованому постаменті (автор Я. Чайка).

Малий Ключів (Коломийський район)

Пам’ятник Іванові Франку в цьому селі відкрито 21 вересня 2003 року, на храмове свято. Спонсором цього пам’ятника був уродженець села Василь Кушляк, який тепер проживає на Дніпропетровщині. Скульптори пам’ятника — львів’яни Володимир Сиротюк та Василь Гурман.

Підпечери (Тисменицький район)

Пам'ятник Іванові Франку в селі Підпечери було відкрито 1965 року. Автор — А. Болюк.

Помонята (Рогатинський район)

У 1994 році відкрито пам’ятник Іванові Франкові — це постать в граніті з написом «Я син народу, що в гору йде». Автор — Б. Амбіцький.

Поточище (Городенківський район)

Громада села ще в 1926 році на зі́брані гроші спорудила улюбленому поетові скромний пам’ятник у формі піраміди. В 1956 році з нагоди 100-річчя від дня народження І. Франка, та в 1982 році він був реконструйований — первісну основу підправили, в нішу вставили погруддя Каменяра і зробили напис: «Іван Франко. 1856-1916».

Руда (Рогатинський район)

Напередодні 130-річчя від дня народження поета 1985 року біля школи замість спорудженого в 1961 році відкрили новий пам’ятний знак ан честь Каменяра. Автор — Б. Амбіцький.

Слобода (Коломийський район)

У селі 2 пам'ятники:

  • В урочищі Фабрика. Один з перших пам’ятників Іванові Франкові на Прикарпатті й у світі — 1936-го року. Ініціатором його встановлення був уродженець села, польський письменник і етнограф Станіслав Вінценз. Під час перебування на Гуцульщині він познайомився з видатним письменником і так захопився силою його духу, що вирішив спорудити у рідній Слободі пам’ятник. У 1936 році Вінценз за відповідну плату попросив односельців знайти в горах велику кам’яну брилу й витесати з неї обеліск. На мармуровій таблиці місцевий каменяр Василь Остап’як латинськими літерами викарбував напис: „Вірю в силу духа” і далі – польською мовою „Пам’яті Івана Франка, сина цієї землі”. Під час Другої світової війни мадярські вояки розбили дошку. В 1944 р. фольклорист Іван Прокопів домігся поновлення пам’ятника. Напис викарбували вдруге, тільки латинські букви замінили кириличними.
  • біля школи, встановлений у 1993 році.

Тенетники (Галицький район)

25 серпня 1996 року погруддя Івана Франка на невисокому п’єдесталі освячено у селі Тенетниках.

Товмачик (Коломийський район)

Пам'ятник Іванові Франку в селі споруджено з ініціативи жителів села Василя Свірнюка, Григорія Венгренюка, Миколи Березовського. Кошти на пам’ятник зібрали з концертних виступів. Відкрито пам’ятник 20 жовтня 1957 року. Згодом його перенесено на інше місце; тепер він — біля медамбулаторії.

Узин (Тисменицький район)

Пам’ятник Франкові встановлено на честь 140–річчя з дня народження Івана Франка (1996). Розташований він поруч із символічною могилою героїв, які полягли за волю України, на вулиці Івана Франка.

Чернятин (Городенківський район)

У 1962 році біля Народного дому урочисто відкрито погруддя письменника на двоступінчастому постаменті із викарбуваним написом: «Іван Франко. 1856-1916».

Черче (Рогатинський район)

Погруддя Франкові встановлено з нагоди 100-річчя від дня народження поета (1956 рік). Автор — В. Щербаненко.

Чесники (Рогатинський район)

Погруддя Франкові встановлено в 1958 році. Автор — В. Щербаненко.

Шешори (Косівський район)

В день 550-річчного ювілею Шешор 1995 року для увіковічнення пам’яті І. Франка перед сільською радою на вулиці Степана Бандери на квадратній гранітній тумбі встановлено високу прямокутну стелу із чорного граніту. У верхній її частині поміщено барельєфне зображення письменника в овальному обрамленні. Ініціатором побудови пам’ятника є Дмитро і Оксана Ткачуки (уродженці села), автор — львівський художник сульптор Василь Гурман, співавтор інженер Іван Тимчук.

Яблунів (Галицький район)

Пам'ятник Франку в Яблуневі встановлено у сквері села на візначення 100-річчя від народження поета (1956).

Яблунів (Косівський район)

Погруддя Івана Франка в смт Яблуневі встановлене біля селищного будинку культури підприємства «Гуцульщина» в 1967 році[2]

Ясенів-Пільний (Городенківський район)

До 100-річного ювілею (1956 рік) встановлено бюст Каменяра. У 1992 році селяни провели його реконструкцію.

Ясень (Рожнятівський район)

Луганська область

Сєвєродонецьк

Сєвєродонецький пам'ятник-погруддя — один з небагатьох на Сході України.

Львівська область

Львів

Львівський пам'ятник Каменяру роташований у Парку імені Івана Франка на вулиці Університетській, навпроти центрального корпусу Львівського університету). Відкритий пам'ятник у 1964 році. Споруджений у стилі радянського фундаменталізму, скульптори — В. Борисенко, Дмитро Крвавич, Е. Мисько, В. Одрехівський і Я. Чайка.

Дрогобич

Пам'ятник Франкові у Дрогобичі встановлений у 1946 році. Автори — скульптори Еммануїл Мисько, Василь Одрехівський, Яків Чайка, архітектори Ярослав Новаківський та Анатолій Консулов[3].

Самбір

Пам'ятник Івана Франка в Самборі — бетонне погруддя, виготовлене на Львівській скульптурній фабриці, спочатку був встановлений при вході в парк від вулиці Франка. 28 жовтня 1996 року встановлено на площі Івана Франка (тоді бульвар ім. 750-ліття Самбора)[4].

Стрий

У Стрию в одному монументі об'єднали постаті найславетніших українських класиків-літераторів — Тарасові Шевченку, Іванові Франку та Лесі Українці.

Борислав (Дрогобицький район)

Бориславський пам'ятник Франку встановлено 1958 року.

Корчин (Сколівський район)

Нагуєвичі (Дрогобицький район)

У Нагуєвичах — селі, де Іван Франко народився й провів дитинство, 2 пам'ятника йому:

  1. радянське погруддя;
  2. сучасний повнофігурний пам'ятник.

Рудки (Самбірський район)

Одеська область

Одеса

Перший на Півдні держави пам'ятник Іванові Франку встановлений з ініціативи Управління культури обласної державної адміністрації та одеської міської влади урочисто відкрито 7 грудня 2006 року на Олександрівському проспекті. Автори пам'ятника — скульптор Борис Румянцев та архітектор Микита Румянцев[5].

Тернопільська область

Тернопіль

Борщів

Пам'ятник Франку в місті Борщів був встановлений у 1983 році.

Збараж

Пам'ятник Іванові Франку в Збаражі встановлений в листопаді 1992 року, автор — скульптор В. Одрехівський[6]

Теребовля

Теребовлянський пам'ятник Каменяру — погруддя авторства В. Одрехівського був встановлений у 1999 році.

Лисівці (Заліщицький район)

Пам'ятник Іванові Франку в Лисівцях встановлений 1967 року.

Хмельницька область

Хмельницький

Світ

Австрія

Відень

Примітки

Джерела і посилання

Шаблон:Пам'ятники великим українцям