Батумі: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Немає опису редагування
Рядок 50: Рядок 50:
| автошлях с =
| автошлях с =
| етнікон =
| етнікон =
| міста-побратими = [[Сан-Себастьян]], [[Саванна]], [[Пірей]], [[Кисловодськ]], [[Трабзон]], [[Волос (місто)|Волос]], [[Ялта]]
| міста-побратими = [[Сан-Себастьян]], [[Саванна]], [[Пірей]], [[Кисловодськ]], [[Тернопіль]],[[Трабзон]], [[Волос (місто)|Волос]], [[Ялта]]
| день населеного пункту =
| день населеного пункту =
| адреса =
| адреса =

Версія за 16:39, 22 листопада 2011

місто, місто з населенням понад 100 тис. осібd, населений пункт Грузіїd
Портал:Грузія
Батумі
ბათუმი
Герб flag of Batumid
Вулиці міста
Основні дані
41°38′45″ пн. ш. 41°38′30″ сх. д.H G O
Країна Грузія Грузія
Мхаре Аджарія
Муніципалітет Аджарія
Адміністративний центр Батумська область, Аджарія і Аджарська Автономна Радянська Соціалістична Республіка


Історія history of Batumid
Водойма Чорне море (adjacent sea, водозбірний басейн)
Висота над р.м. 3 ± 1 м
Площа 19,4 км²
Населення 124 846 (2006)
Часовий пояс UTC+4
Міста-побратими Сан-Себастьян, Саванна, Пірей, Кисловодськ, Тернопіль,Трабзон, Волос, Ялта
Телефонний код +995-(422)
Поштовий індекс 6000–6099[2] (Пошта Грузії)
Місцева влада
Вебсторінка batumi.ge
Мер Роберт Чхаїдзе
Ідентифікатори і посилання
GeoNames 615532
OpenStreetMap r2009237  ·R
Відстань
До центру краю
До Тбілісі
Карта
Батумі. Карта розташування: Грузія
Батумі
Батумі
Батумі (Грузія)
Батумі. Карта розташування: Аджарія
Батумі
Батумі
Батумі (Аджарія)
Мапа

CMNS: Батумі у Вікісховищі

Батумі (груз. ბათუმი) — місто в Грузії, столиця автономної республіки Аджарії. Розташоване в Батумській бухті на пд.-сх. узбережжі Чорного моря, за 20 км від держ. кордону Грузії з Туреччиною.

Кораблі в порту Батумі

Великий порт (вивіз нафтопродуктів, цитрусових, чаю, консервів). Кінцевий пункт Грузинської залізниці і Кримсько-Кавказької пароплавної лінії. Район Батумі є найтеплішим на чорноморському узбережжі Кавказу. Клімат вологий субтропічний.

Середня річна температура +14,7°; опадів 2400 мм на рік.

Історія

Батумі, 1881 рік

Час заснування Батумі невідомий. За стародавніх часів на його місці існувало грецьке поселення Батіс. У середні віки місто називалося Батомі і входило до складу Грузії. В 2-й пол. XVI ст. його захопили турки; 1878 року місто приєднали до Росії під назвою Батум. На початку XX ст. Батумі став значним промисловим центром Закавказзя (11 тис. робітників). У лютому — березні 1902 року в Батумі відбулися страйки і демонстрації робітників, організовані Батумським комітетом РСДРП на чолі зі Сталіном. Робітники Батумі брали активну участь у революції 1905—07. Встановлення Радянської влади в Батумі відбувалось в боротьбі з грузинськими меншовиками та іноземними інтервентами. У квітні 1918 Батумі окупували турецькі війська, з грудня 1918 по липень 1920 — англійські війська, які передали владу грузинським меншовикам. 18 березня 1921 місто зайняли більшовики. З 16 червня 1921 Батумі стало столицею Аджарської АРСР.

Батумі — економічний і культурний центр Аджарії. Головна галузь промисловості — нафтопереробка. Нафта прибуває з Баку залізницею, а також нафтопроводом Баку — Батумі. Значне місце посідає машинобудування (головним чином для чайної, виноробної та консервної промисловості), суднобудування, у місті є три електротехнічні заводи. Підприємства легкої промисловості: цитрусовий комбінат, м'ясо- і хлібокомбінати, деревооброний комбінат, кофеїновий, пивоварний, виноробний, молочний, цинкувальний, тютюнно-ферментаційний, шкіряний заводи; меблева, тютюнова, чайна, взуттєва, швейна фабрики. Педагогічний інститут, 5 середніх спеціалізованих навчальних закладів, державний музей Аджарії, театр.

Визначні сучасні споруди: Драматичний театр (1953, арх. Л. Теплицький), музей Революції та Літній театр (1955— 56, арх. К. Джавахішвілі). В Батумі та його околицях велике субтропічне господарство (чай, цитрусові). За 9 км від Батумі (Зелений Мис) Ботанічний сад імені Краснова, де зібрано зразки тропічної та субтропічної флори. Поблизу Батумі курорти: Махінджаурі — за 6 км від Батумі, Зелений Мис — за 9 км, Ціхісдзірі — за 19 км, Кобулеті — за 24 км. Санаторії загального типу функціонують цілий рік.

Література


Шаблон:Link FA

  1. https://geostat.ge/media/31044/1-3---population-by-cities-and-boroughs.xlsx
  2. Пошта Грузії — 1805.