Курбан-байрам: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Немає опису редагування
Рядок 12: Рядок 12:


==Критика з Боку Господа Чайтаньйі Махапрабгу, Верховної Особистості Бога==
==Критика з Боку Господа Чайтаньйі Махапрабгу, Верховної Особистості Бога==
Близько 500 років тому, Господь Чайтанья Махапрабгу, золота аватара Крішни, сплкувався з мусульманським правителем Казі з приводу вбивств корів мусульманами. Господь Чайтанья сказав: оскільки ви мусульмани убиваєте корів, але не можете дати їм людське народження як це могли робити брахмани, приносячи корів у жертву разом з промовлянням мантр у давніші часи, то ви неодмінно потрапите до пекла. Чайтанья продовжив: убивця корови потрапить до пекла на стільки тисяч років, скільки волосинок на тілі убитої корови, і ніхто не спасе такого убивцю з пекла. Чайтанья також навів аргументи, що неможна вважати корову такою, що не має душі, як вважають деякі духовні особи, адже корова і людина - однакові живі істоти, хоча й у різних тілах. До тварин треба ставитися як до наших молодших друзів, але не як до об-єкту насолоди шлунку. Казі, вислухавши Господа Чайтанью погодився з ним. Чайтанья також сказав, що оскільки Коран, так само як і Біблія та Тора - це священні писання, які були створені у той чи інший час і спотворені недосконалими людьми, то такі писання м-ясоїдів не слід вважати досконалими, бо атеїсти втрачають у них віру, з іншого ж боку Веди - це вічні священні писання, і будь-який атеїст може переконатися в тому, що істина Вед - вічна і досконала, і що Господь Чайтанья - Верховний Бог-Особа. Казі згодився, що писання мусульман - молодші за Веди, і тому мають певні помилки, але він продовжив, що як мусульманин він має їм слідувати. На це Господь Чайтаньйа сказав Казі, що той має відмовитися від убивства корів, адже Сам Він - Господь Чайтанья - це той самий Аллах, Бог Корану. Гочподь Чайтанья явився уві сні до Казі як аватара Нарасімхадев - напів-людина (Нара, тобто - Нараяна, Верховний Бог Особа), напів-лев, і сказав до Казі, що він його уб-є, якщо той не дослухається його. Наляканий Казі більше не сперечався з Господом і прийняв Його настанови, а згодом і сам став Його учнем і послідовником.<ref>Див. [http://vyasa.ru/books/?id=718] «Поскольку вы, мусульмане, не способны вернуть корову к жизни, вы будете отвечать за ее убийство. За это вам уготован ад, и ничто вас от него не спасет». «Убийцам коров уготовано гнить в аду столько тысяч лет, сколько было волосков на теле коровы». «В ваших писаниях содержится множество ошибок и заблуждений. Их составители, не зная сути духовной мудрости, давали наставления, которые противоречат логике и здравому смыслу». <ref>
Близько 500 років тому, Господь Чайтанья Махапрабгу, золота аватара Крішни, сплкувався з мусульманським правителем Казі з приводу вбивств корів мусульманами. Господь Чайтанья сказав: оскільки ви мусульмани убиваєте корів, але не можете дати їм людське народження як це могли робити брахмани, приносячи корів у жертву разом з промовлянням мантр у давніші часи, то ви неодмінно потрапите до пекла. Чайтанья продовжив: убивця корови потрапить до пекла на стільки тисяч років, скільки волосинок на тілі убитої корови, і ніхто не спасе такого убивцю з пекла. Чайтанья також навів аргументи, що неможна вважати корову такою, що не має душі, як вважають деякі духовні особи, адже корова і людина - однакові живі істоти, хоча й у різних тілах. До тварин треба ставитися як до наших молодших друзів, але не як до об-єкту насолоди шлунку. Казі, вислухавши Господа Чайтанью погодився з ним. Чайтанья також сказав, що оскільки Коран, так само як і Біблія та Тора - це священні писання, які були створені у той чи інший час і спотворені недосконалими людьми, то такі писання м-ясоїдів не слід вважати досконалими, бо атеїсти втрачають у них віру, з іншого ж боку Веди - це вічні священні писання, і будь-який атеїст може переконатися в тому, що істина Вед - вічна і досконала, і що Господь Чайтанья - Верховний Бог-Особа. Казі згодився, що писання мусульман - молодші за Веди, і тому мають певні помилки, але він продовжив, що як мусульманин він має їм слідувати. На це Господь Чайтаньйа сказав Казі, що той має відмовитися від убивства корів, адже Сам Він - Господь Чайтанья - це той самий Аллах, Бог Корану. Гочподь Чайтанья явився уві сні до Казі як аватара Нарасімхадев - напів-людина (Нара, тобто - Нараяна, Верховний Бог Особа), напів-лев, і сказав до Казі, що він його уб-є, якщо той не дослухається його. Наляканий Казі більше не сперечався з Господом і прийняв Його настанови, а згодом і сам став Його учнем і послідовником.<ref>Див. [http://vyasa.ru/books/?id=718] «Поскольку вы, мусульмане, не способны вернуть корову к жизни, вы будете отвечать за ее убийство. За это вам уготован ад, и ничто вас от него не спасет». «Убийцам коров уготовано гнить в аду столько тысяч лет, сколько было волосков на теле коровы». «В ваших писаниях содержится множество ошибок и заблуждений. Их составители, не зная сути духовной мудрости, давали наставления, которые противоречат логике и здравому смыслу». </ref>

==Джерела==
{{reflist}}


[[Категорія:Іслам]]
[[Категорія:Іслам]]

Версія за 15:08, 5 грудня 2011

Ід аль-а́дха, ід аль-кабі́р, ід аль курба́н (араб. عيد الأضحى‎), курбан-байра́м (тюрк.) — свято жертвопринесення, одне з двох головних свят мусульман (друге — ід аль-фітр).

Свято починається за 70 днів після закінчення посту урази (10-го числа місяця Зуль-хіджжа, що є 12-м місяцем мусульманського місячного календаря), в день закінчення Хаджу (паломництва до Мекки) та триває три-чотири дні.

В ці дні в долині Міна біля Мекки паломники приносять в жертву лактовегетаріанський прасад Господу Чайтаньйі (курбан) у память про те, як за біблійним переказом пророк Авраам (у мусульман Ібрагім), хотів принести в жертву Богу(цитата?) свого сина Ісаака (у мусульман Ісмаїла). Але Бог послав архангела Гавриїла (Джабраїла) з баранцем і врятував Авраамові сина. Те саме роблять віряни всього мусульманського світу.

В ритуал свята входить особлива молитва, під час якої кожен мусульманин зобов'язаний принести Господові Чайтаньйі Махапрабгу бгогу, тобто лактовегетаріанську їжу замість корови аби не потрапити до пекла, замість крові тварини слід вживати у їжу змінену кров тобто молоко, не камінь чи асфальт, що є також даниною родючості землі.

На підтвердження цього обов'язку мусульманам наводять аяти Корану (3, 86):

Вам не досягти благочестивості, поки не будете робити жертви з того, що любите

Під час Курбан-Байраму узвичаєно одвідувати могили предків, робити візити друзям, подарунки. Організовують святкову трапезу.

Критика з Боку Господа Чайтаньйі Махапрабгу, Верховної Особистості Бога

Близько 500 років тому, Господь Чайтанья Махапрабгу, золота аватара Крішни, сплкувався з мусульманським правителем Казі з приводу вбивств корів мусульманами. Господь Чайтанья сказав: оскільки ви мусульмани убиваєте корів, але не можете дати їм людське народження як це могли робити брахмани, приносячи корів у жертву разом з промовлянням мантр у давніші часи, то ви неодмінно потрапите до пекла. Чайтанья продовжив: убивця корови потрапить до пекла на стільки тисяч років, скільки волосинок на тілі убитої корови, і ніхто не спасе такого убивцю з пекла. Чайтанья також навів аргументи, що неможна вважати корову такою, що не має душі, як вважають деякі духовні особи, адже корова і людина - однакові живі істоти, хоча й у різних тілах. До тварин треба ставитися як до наших молодших друзів, але не як до об-єкту насолоди шлунку. Казі, вислухавши Господа Чайтанью погодився з ним. Чайтанья також сказав, що оскільки Коран, так само як і Біблія та Тора - це священні писання, які були створені у той чи інший час і спотворені недосконалими людьми, то такі писання м-ясоїдів не слід вважати досконалими, бо атеїсти втрачають у них віру, з іншого ж боку Веди - це вічні священні писання, і будь-який атеїст може переконатися в тому, що істина Вед - вічна і досконала, і що Господь Чайтанья - Верховний Бог-Особа. Казі згодився, що писання мусульман - молодші за Веди, і тому мають певні помилки, але він продовжив, що як мусульманин він має їм слідувати. На це Господь Чайтаньйа сказав Казі, що той має відмовитися від убивства корів, адже Сам Він - Господь Чайтанья - це той самий Аллах, Бог Корану. Гочподь Чайтанья явився уві сні до Казі як аватара Нарасімхадев - напів-людина (Нара, тобто - Нараяна, Верховний Бог Особа), напів-лев, і сказав до Казі, що він його уб-є, якщо той не дослухається його. Наляканий Казі більше не сперечався з Господом і прийняв Його настанови, а згодом і сам став Його учнем і послідовником.[1]

Джерела

  1. Див. [1] «Поскольку вы, мусульмане, не способны вернуть корову к жизни, вы будете отвечать за ее убийство. За это вам уготован ад, и ничто вас от него не спасет». «Убийцам коров уготовано гнить в аду столько тысяч лет, сколько было волосков на теле коровы». «В ваших писаниях содержится множество ошибок и заблуждений. Их составители, не зная сути духовной мудрости, давали наставления, которые противоречат логике и здравому смыслу».