Київська брама (Глухів): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Немає опису редагування
Рядок 23: Рядок 23:
[[Категорія:Брами в Україні|Глухів]]
[[Категорія:Брами в Україні|Глухів]]
[[Категорія:Об'єкти, названі на честь Києва]]
[[Категорія:Об'єкти, названі на честь Києва]]
[[Категорія:Архітектура класицизму в Україні]]

Версія за 14:51, 22 грудня 2011

Київська брама[1]

Київська брама — єдина споруда Глухівської фортеці, яка збереглась до наших днів. Брама (інша назва — Тріумфальні ворота) була споруджена на земляному валу фортеці у 1749 році інженером Юхимом Наумовим спочатку дерев'яною з мостом через рів. А протягом 17661769 (або 1766—1785) років за проектом архітектора Андрія Квасова на честь візиту імператриці Катерини ІІ до Глухова споруджено муровану Київську браму, що мала ідентичне архітектурне вирішення.[2]

Київська брама була не лише оборонною спорудою, а й своєрідною митницею — пункт перевірки паспортів подорожніх. Брама розташована на західному краю історичного середмістя, над заплавою річки Есмань[3] і є пам'яткою архітектури національного значення. Висота брами — 7,5 м, ширина — 28 м, глибина — 16 м.

Під час Другої світової війни пам'ятка була зруйнована, у 1950-ті рр. відновлена, має первісний вигляд.

Опис

Київська брама збудована у класицистичному стилі з елементами бароко. В ній по осі розташовано тунель для проїзду. З боків арку оточують низькі приміщення (прибудови). Фасади оформлені колонами, які містяться на п'єдесталах. Над колонами розташований карниз та фронтон. Ворота арки нагадують будівлю з двосхилим дахом.

Джерела і посилання

Література