Тримурті: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Рядок 17: Рядок 17:
Одне з найвідоміших зображень Тримурті, яке науковці датують VIII століттям, знаходиться в [[Еллора|Еллорі]], комплексі печерної та наземної архітектури в Південній Індії. Статуя Тримурті розташована у одному з храмів комплексу Кайласанатхі. На скульптурних зображеннях боги Тримурті стоять разом або ж їхні тіла вростають одне в одне.
Одне з найвідоміших зображень Тримурті, яке науковці датують VIII століттям, знаходиться в [[Еллора|Еллорі]], комплексі печерної та наземної архітектури в Південній Індії. Статуя Тримурті розташована у одному з храмів комплексу Кайласанатхі. На скульптурних зображеннях боги Тримурті стоять разом або ж їхні тіла вростають одне в одне.


== Тримурті і Троїця ==
== Тримурті і Трійця ==
Французький індолог [[Ален Данієлу]]<ref>Alain Daniélou, Mythes et dieux de l'Inde, Champs Flammarion, 1994</ref> вважає, що концепція [[християнство|християнської]] [[Троїця|Троїці]] розвинулася під певним впливом індуїстського Тримурті. На початку нашої ери концепції індуїзму були відомі в грецькому світі. У [[Александрія|Александрії]] була досить велика індійська діаспора. До того ж збереглися грецькі джерела з описами індуїстських культів (II ст., Геліодор, син Діона). За цією інтерпретацією [[Бог Отець]] відповідає [[Шива|Шиві]], [[Вішну]] виступає як [[аватар]] бога в ролі [[Ісус Христос|Ісуса Христа]]. Інші дослідники також проводили паралелі між індуїзмом та християнством і зокрема наголошували на подібностях між Ісусом та [[Крішна|Крішною]].<ref>Див. роботи Gerald Massey ([[1828]]–[[1907]]), Kersey Graves ([[1813]]-[[1883]])</ref>. [[Святий Дух]] християнської Троїці, за тлумаченням Данієлу, щонайкраще відповідає [[Брахма|Брахмі]].
Французький індолог [[Ален Данієлу]]<ref>Alain Daniélou, Mythes et dieux de l'Inde, Champs Flammarion, 1994</ref> вважає, що концепція [[християнство|християнської]] [[Трійця|Трійці]] розвинулася під певним впливом індуїстського Тримурті. На початку нашої ери концепції індуїзму були відомі в грецькому світі. У [[Александрія|Александрії]] була досить велика індійська діаспора. До того ж збереглися грецькі джерела з описами індуїстських культів (II ст., Геліодор, син Діона). За цією інтерпретацією [[Бог Отець]] відповідає [[Шива|Шиві]], [[Вішну]] виступає як [[аватар]] бога в ролі [[Ісус Христос|Ісуса Христа]]. Інші дослідники також проводили паралелі між індуїзмом та християнством і зокрема наголошували на подібностях між Ісусом та [[Крішна|Крішною]].<ref>Див. роботи Gerald Massey ([[1828]]–[[1907]]), Kersey Graves ([[1813]]-[[1883]])</ref>. [[Святий Дух]] християнської Трійці, за тлумаченням Данієлу, щонайкраще відповідає [[Брахма|Брахмі]].


Проте інші дослідники відкидають будь-який значний вплив Тримурті на концепцію Троїці. Для Вільгельма Шмідта та Макса Мюллера впливи [[індуїзм]]у на християнство, якщо і були, то в значно меншій мірі та у пізніші часи.
Проте інші дослідники відкидають будь-який значний вплив Тримурті на концепцію Трійці. Для Вільгельма Шмідта та Макса Мюллера впливи [[індуїзм]]у на християнство, якщо і були, то в значно меншій мірі та у пізніші часи.


== Література ==
== Література ==

Версія за 12:01, 16 січня 2012

Індуїзм
Категорія КатегоріяПортал Портал

Триму́рті (санскр. त्रिमूर्ति, «три обличчя») — тріада, яка об'єднує трьох головних богів індуїстського пантеону (Брахму-Творця, Вішну-Охоронця і Шиву-Руйнівника) у єдине ціле, так звана індуїстська трійця. Саме поняття тримурті часто трактується як божество, найвідомішим зображенням якого є людина з трьома обличчями. Вважається також, що самі боги Брахма, Вішну і Шива — усього лише аспекти, прояви тримурті.

Створення

Зображення трійці верховних богів індуїзму в печері Еллора

Створення тримурті почалося з того, що єдиний Універсальний Дух побажав розділити себе, що було викликано Пристрастю. З ками, або бажання, вийшов у зовнішній світ первісний бог чоловічої статі Брахма, що створив три світи й усе суще. Але акт створення спричиняє також процеси збереження і розпаду, і виходячи з цього, виникає необхідність у Богові-Захиснику Вішну і Богові-Руйнівнику Шиві. Три цих боги, наділені функціями створення, збереження й руйнування, складають основну групу індуїстських божеств. Навколо них виросла велика система індуїстських богів і богинь.

Інтерпретація

Тримурті трактують як модель відображення абсолюту в трьох формах, які доповнюють одна одну й співвідносяться з космогонічними функція творення. Модель трімурті була розроблена насамперед шиваїстами. У «Лінга-пурані» абсолют, що відповідає «вічному Шиві» (Садашива), представлений у трох проявах: як творець світу Брахма, як його охоронець Вішну та руйнівник Шива (Бхава). Три космологічні функції відповідають трьом гунам філософії самкх'я — в тримурті Вішну є втіленням «просвітленого» начала саттви, Брахма — «енергетичного» раджасу, а Шива — «деструктивного» тамасу. Цим трьом гунам традиційно відповідають певні кольори: чорний — тамасу, червоний — раджасу та білий — саттві. Тримурті також пов'язують з основними елементами: земля — Брахма, вода — Вішну, вогонь — Шіва.

Прихильники шактизму, для яких бог існував у жіночій подобі, мали жіночий трімурті, який називався «трідеві» з Сарасваті в ролі творця, Лакшмі в ролі своєрідної берегині та Калі в ролі нищительки.

Раніше за Тримурті помилково приймали зображення триликого Шиви-Мехашвари (наприклад, на острові Елефанта на околицях Бомбея). Насправді три обличчя Шиви-Мехашвари символізують три іпостасі цього божества.

Тримурті в мистецтві

Одне з найвідоміших зображень Тримурті, яке науковці датують VIII століттям, знаходиться в Еллорі, комплексі печерної та наземної архітектури в Південній Індії. Статуя Тримурті розташована у одному з храмів комплексу Кайласанатхі. На скульптурних зображеннях боги Тримурті стоять разом або ж їхні тіла вростають одне в одне.

Тримурті і Трійця

Французький індолог Ален Данієлу[1] вважає, що концепція християнської Трійці розвинулася під певним впливом індуїстського Тримурті. На початку нашої ери концепції індуїзму були відомі в грецькому світі. У Александрії була досить велика індійська діаспора. До того ж збереглися грецькі джерела з описами індуїстських культів (II ст., Геліодор, син Діона). За цією інтерпретацією Бог Отець відповідає Шиві, Вішну виступає як аватар бога в ролі Ісуса Христа. Інші дослідники також проводили паралелі між індуїзмом та християнством і зокрема наголошували на подібностях між Ісусом та Крішною.[2]. Святий Дух християнської Трійці, за тлумаченням Данієлу, щонайкраще відповідає Брахмі.

Проте інші дослідники відкидають будь-який значний вплив Тримурті на концепцію Трійці. Для Вільгельма Шмідта та Макса Мюллера впливи індуїзму на християнство, якщо і були, то в значно меншій мірі та у пізніші часи.

Література

  • Alain Daniélou, Mythes et dieux de l'Inde, Champs Flammarion, 1994
  • Тримурти //Атеистический словарь/Абдусалимов А. И., Алейник Р. М., Алиева Б. А. и др., Под общ. ред. М. П. Новикова. — 2-е изд., испр. и доп. — М.: Политиздат, 1985. — 512 с. (С. 450)
  • Тюляев С. И,, Развитие образа Шивы от древней к средневековой эпохе (II в. до н. э- - XII в.), в кн.: Искусство Индии. Сб. статей, М., 1969; Kirfel W., Die dreiköpfige Gottheit, Bonn, 1948; Banerjea J. N.. The so-called Trimurti of Elefanta. Arts Asiatiquesi, 1955, t. 2, № 2, p. 120-26

Примітки

  1. Alain Daniélou, Mythes et dieux de l'Inde, Champs Flammarion, 1994
  2. Див. роботи Gerald Massey (18281907), Kersey Graves (1813-1883)

Посилання