Севастіан Нарбонський: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
WikitanvirBot (обговорення | внесок)
м r2.7.1) (робот додав: be:Святы Себасцьян
м r2.7.1) (робот додав: cs:Svatý Šebestián
Рядок 20: Рядок 20:
[[ca:Sant Sebastià màrtir]]
[[ca:Sant Sebastià màrtir]]
[[ceb:Sebastián]]
[[ceb:Sebastián]]
[[cs:Svatý Šebestián]]
[[da:Sebastian (helgen)]]
[[da:Sebastian (helgen)]]
[[de:Sebastian (Heiliger)]]
[[de:Sebastian (Heiliger)]]

Версія за 02:53, 21 січня 2012

Худ. Марко Пальмеццано , Святий Севастіан. Музей образотворчих мистецтв (Будапешт)

Святий Севастіан, Святий Севастіян (лат. високоповажний, нар. у м. Нарбона, Галлія (суч. південна Франція) — † бл. 287, Рим, Італія) - християнський святий, та мученик, тіло якого прошили тисячі стріл, покровитель спортсменів-лучників та патрон від мору.

Святий мученик Севастіан народився в місті Нарбоні (Галлія), а освіту отримав в Медіолані. При імператорах-соправителях Діоклетіані і Максиміані (284 - 305) він займав посаду начальника придворної варти. Святий Севастіан користувався авторитетом і любов'ю у воїнов і придворних, бо був людиною хороброю, сповненою премудрості, правдивим в словах, справедливим в суді, розсудливим в пораді, вірним на службі і у всіх завданнях.

Будучи сам таємним християнином, святий багато допомогав братам по вірі.

В кінці зазнав мученицької смерті. Його допитував особисто імператор Діоклетіан і, переконавшись в незворушності святого мученика, приказав відвести його за місто, прив'язати до дерева і пробити стрілами. Жінка сановника Кастула, Ірина, прийшла вночі, щоби поховати святого Севастіана, але знайшла його живим і принесла у свій дім. Святий Севастіан згодом вилікувався від ран. Християни умовляли його покинути Рим, але він відмовився. Підійшовши до язичного храму, святий побачив йшовших туди імператорів і публічно звинуватив їх в безчесті. Діоклетіан наказав відвести святого мученика на іподром і стратити. Святого Севастіана вбили, а тіло його кинули в рів зі сміттям. Святий мученик у сонному видінні явився християнці Лукині і повелів їй взяти тіло і поховати в катакомбах. Благочестива християнка з честю поховала тіло святого.

Пам'ять 18 грудня (31 грудня за н. ст.)