Полісахариди: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
U-Bot (обговорення | внесок)
Kvandr (обговорення | внесок)
мНемає опису редагування
Рядок 1: Рядок 1:
'''Полісахариди''' – [[вуглеводи]], які багато в чому відрізняються від [[моносахарид]]ів і [[дисахарид]]ів, не мають солодкого смаку і майже не розчинні в воді.
'''Полісахариди''' – [[вуглеводи]], які багато в чому відрізняються від [[моносахарид]]ів і [[дисахарид]]ів, не мають солодкого смаку і майже не розчинні в воді. Це складні високомолекулярні сполуки, які під каталітичним впливом кислот чи ферментів піддаються [[гідроліз]]у з утворенням простіших полісахаридів, потім [[дисахарид]]ів, і в кінці кінців багато (сотні і тисячі) молекул [[моносахарид]]ів. Важливі представники полісахаридів – [[крохмал]] і [[целюлоза]]. Їх молекули побудовані з ланок –(С<sub>6</sub>Н<sub>10</sub>О<sub>5</sub>)-, є залишками шестичленних циклічних форм молекул [[глюкоза|глюкози]], загубивших молекулу води, тому склад крохмалю і целюлози виражається однією формулою (С<sub>6</sub>Н<sub>10</sub>О<sub>5</sub>). Різниця тільки в властивостях цих полісахаридів обумовлених просторовою ізомерією утворюючих їх моносахаридних молекул: крохмаль побудований із ланок α-, а целюлоза – β-форми глюкози.


Це складні високомолекулярні сполуки, які під каталітичним впливом кислот чи ферментів піддаються [[гідроліз]]у з утворенням простіших полісахаридів, потім [[дисахарид]]ів, і в кінці кінців багато (сотні і тисячі) молекул [[моносахарид]]ів.
[[Категорія:Органічна хемія]]

Важливі представники полісахаридів – [[крохмал]] і [[целюлоза]]. Їх молекули побудовані з ланок –(С<sub>6</sub>Н<sub>10</sub>О<sub>5</sub>)-, є залишками шестичленних циклічних форм молекул [[глюкоза|глюкози]], загубивших молекулу води, тому склад крохмалю і целюлози виражається однією формулою (С<sub>6</sub>Н<sub>10</sub>О<sub>5</sub>). Різниця тільки в властивостях цих полісахаридів обумовлених просторовою ізомерією утворюючих їх моносахаридних молекул: крохмаль побудований із ланок α-, а целюлоза – β-форми глюкози.

[[Категорія:Органічна хемія]][[Категорія:Хемічні сполуки]]

Версія за 18:15, 4 липня 2005

Полісахаридивуглеводи, які багато в чому відрізняються від моносахаридів і дисахаридів, не мають солодкого смаку і майже не розчинні в воді.

Це складні високомолекулярні сполуки, які під каталітичним впливом кислот чи ферментів піддаються гідролізу з утворенням простіших полісахаридів, потім дисахаридів, і в кінці кінців багато (сотні і тисячі) молекул моносахаридів.

Важливі представники полісахаридів – крохмал і целюлоза. Їх молекули побудовані з ланок –(С6Н10О5)-, є залишками шестичленних циклічних форм молекул глюкози, загубивших молекулу води, тому склад крохмалю і целюлози виражається однією формулою (С6Н10О5). Різниця тільки в властивостях цих полісахаридів обумовлених просторовою ізомерією утворюючих їх моносахаридних молекул: крохмаль побудований із ланок α-, а целюлоза – β-форми глюкози.