Мала Азія: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
KamikazeBot (обговорення | внесок)
м r2.7.1) (робот змінив: ku:Anatolya
Escarbot (обговорення | внесок)
м r2.7.2+) (робот вилучив: sr:Мала Азија
Рядок 100: Рядок 100:
[[sl:Anatolija]]
[[sl:Anatolija]]
[[sq:Anadollia]]
[[sq:Anadollia]]
[[sr:Мала Азија]]
[[stq:Littik Asien]]
[[stq:Littik Asien]]
[[sv:Anatolien]]
[[sv:Anatolien]]

Версія за 17:06, 25 січня 2012

Півострів Мала Азія між Європою та Азією
Півострів Мала Азія. Вигляд з космосу

Мала́ Áзія (тур. Anadolu — Анатолія) — півострів у Західній Азії. Повністю розташований на території Туреччини, складає більшу частину її території. Розміри: з заходу на схід більше 1 000 км, з півночі на південь — від 400 до 600 км. Омивається Чорним на півночі, Мармуровим та Егейським на заході, Середземним морем на півдні. Протоками Босфор і Дарданели відокремлюється від Європи.

Фізична географія

Топографічна мапа Малої Азії

Площа півострова складає приблизно 506 тис. км². Річки маловодні і мають нерівномірний режим. Найкрупніші річки, ті що, впадають в Чорне і Середземне море, а також річки басейну Тигра і Євфрата, що стікають з східних хребтів області. Найдовша річка — Кизил-Ірмак, довжиною приблизно 950 км. Впадає в Чорне море, утворюючи заболочену дельту. Не маючи судноплавного значення, річки грають велику роль як джерела зрошування і водопостачання. Майже всі озера не мають стоку і тому сильно засолені. Найбільше озеро — Туз.

Історія

Територія Малої Азії в різні історичні періоди входила (повністю або в значній частині) до складу різних держав: Хеттське царство, Лідійське царство, Мідія, держава Ахеменідів, держава Олександра Македонського, держава Селевкидів, Понтійське царство, Пергам, Стародавній Рим, Візантія, Конійській султанат та інші. Арена дії багатьох давньогрецьких міфів.

Література