Роздольненський заказник: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
→‎Бібліографія: + {{Ізольована стаття}} за допомогою AWB
Рядок 28: Рядок 28:




{{donetsk-stub}}
{{Donechchyna-stub}}


[[ru:Раздольненский]]
[[ru:Раздольненский]]

Версія за 21:20, 16 лютого 2012

Роздольненський - геологічний заказник загальнодержавного значення. Знаходиться в Старобешівському районі Донецької області біля села Роздольне та поблизу траси Донецьк-Новоазовськ.

Статус заказника присвоєно постановою Ради Міністрів УРСР від 28 жовтня 1974 року. № 500. Площа - 100 га.

У Роздольненському заказнику знаходиться оголення верхньодевонських відкладень і карбонатної товщі нижнього карбону. Девонські відкладення в заказнику досягають потужності в 500 метрів.

Раздольненське оголення знаходиться в зоні зчленування Донецького кряжа та Приазовського кристалічного масиву.

Виходи порід починаються біля села Роздольне і продовжують простежуватися на 4-5 кілометрів вгору за течією річки Мокра Волноваха.

Оголення заказника знизу складені з вивержених вулканічних порід. Вище них знаходяться грубозернисті пісковики конгломерати з гальки і обкатаних валунів. Вище них знаходиться товща з сірих, зеленувато-сірих і конгломератних пісковиків.

У девонських відкладах заказника часто зустрічаються відбитки рослин і морських тварин. В деяких місцях девонські відкладення перекриті карбоновими відкладеннями. На південно-заході Роздольненського заказника утворилася карстова область в нижньокарбонових вапняках.

Місцеві струмки і річка Суха Волноваха збігають з височин, а на місці карстової області йдуть під землю і знову виходять з-під землі за її територією.

У Роздольненському заказнику проходять навчальну практику студенти-геологи і, студенти-геофізики. Також в заказнику проводяться екскурсії.

Бібліографія

  • Заказники загальнодержавного значення : Бакаї Кривої коси; Бердянський; Білосарайська коса; Великоанадольський; Єланчанські бакаї; Приазовський чапельник; Роздольненський // Донбасс заповідний : Наук.-інформац. довідник-атлас . 2003 . 159 с. : іл. - С.55-64.


Шаблон:Donechchyna-stub