Mars University: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
HectorVK (обговорення | внесок)
Нова сторінка: {{Картка:Серія | назва_серіалу = Футурами | назва_серії = Марсіанський університет<br ...
 
HectorVK (обговорення | внесок)
мНемає опису редагування
Рядок 52: Рядок 52:
*Імена роботів-членів братства: Важіль, Змазка, [[Список_другорядних_роботів_Футурами#.D0.96.D0.B8.D1.80.D0.B1.D0.BE.D1.82|Жирбот]].
*Імена роботів-членів братства: Важіль, Змазка, [[Список_другорядних_роботів_Футурами#.D0.96.D0.B8.D1.80.D0.B1.D0.BE.D1.82|Жирбот]].
*Після сцени спогадів ФРая про студентські часи у ХХ столітті він вигукує: «[[Київський національний університет]], я тебе люблю!»
*Після сцени спогадів ФРая про студентські часи у ХХ столітті він вигукує: «[[Київський національний університет]], я тебе люблю!»
*Назву курсу, який читає професор - «Математика квантових електронних полів» - Фрай записує як «Математика понтових футбольних боїв».
*Назву курсу, який читає професор «Математика квантових електронних полів» Фрай записує як «Математика понтових футбольних боїв».
*Це перша серія, в якій назву каналу «FOX» замінено на «[[М1]]» (цей жарт неодноразово повторюється в подальших серіях).
*Це перша серія, в якій назву каналу «FOX» замінено на «[[М1]]» (цей жарт неодноразово повторюється в подальших серіях).



Версія за 21:02, 27 серпня 2007

Серія «Футурами»
«Марсіанський університет
Mars University»
Сезон № 1
Серія № 11
Перший показ 3 жовтня 1999
Сценарій Дж. Стюарт Бернс
Режисер(и) Брет Гааланд
Код виробника 1ACV11
Хронологія
Попередня Наступна
A Flight to Remember When Aliens Attack

«Mars University» («Марсіанський університет») - одинадцята серія першого сезону анімаційного серіалу «Футурама», що вийшла в ефір у Північній Америці 3 жовтня 1999 року. Автор сценарію: Дж. Стюарт Бернс. Режисер: Брет Гааланд.

Сюжет

«Міжпланетний експрес» доставляє загадковий ящик до офісу професора Фарнсворта на території Марсіанського університету (його гасло - «Знання це страх»). Гуляючи університетським містечком, Бендер натрапляє на гуртожиток свого колишнього студентського братства «Епсілон Ро Ро» ([] помилка: {{lang-xx}}: немає тексту (допомога) «err» - помилятися). Члени братства – стереотипні «ботани» – просять Бендера навчити їх бути «крутими».

Фрай дізнається, що згідно зі стандартами ХХХІ століття, його незакінчена вища освіта дорівнює незакінченій середній. Фрай вирішує вступити до Марсіанського університету і вилетіти з нього, відновивши в такий спосіб свій статус незакінченої вищої освіти.

У сцені, яка майже точно відтворю епізод із класичної студентської комедії 1978 року «Animal House», Бендер і його приятелі-роботи піднімаються по драбині, щоби зазирнути у вікно жіночого гуртожитку. Але впавши з драбини, вони руйнують «покої челяді» (і саму «челядь») Братства Снобів.

Фрай оселяється у кімнаті безкоштовного гуртожитку, де знайомиться зі своїм сусідом – розумною мавпою на ім'я Гюнтер, яка носить на голові мініатюрний капелюшок. Професор пояснює, що саме Гюнтер знаходився у ящику, доставленому «Міжпланетним експресом» на Марс, і що електронний капелюшок є джерелом його інтелекту.

Бендер і Братство Роботів викликає до себе декан Верном, який забороняє діяльність братства. Під час Дня Батьків Фрай принижує Гюнтера, привселюдно випустивши його батьків – звичайних мавп – із клітки. Пізніше Гюнтер зізнається, що нове життя інтелектуала зробило його глибоко нещасним. Його депресія сягає кульмінації на іспиті з історії ХХ століття. У відчаї Гюнтер зриває з себе капелюх, стрибає у вікно і зникає в марсіанських джунглях.

Тим часом як Фрай, Ліла і професор вирушають у джунглі на пошуки Гюнтера, Бендер і Братство Роботів вирішують взяти участь в університетській регаті. У випадку перемоги їм обіцяно відновлення легального статусу братства.

Знайшовши Гюнтера у джунглях, професор пропонує йому капелюха, а Фрай – банан. Перш ніж Гюнтер встигає зробити вибір, повз них на своєму плоті проноситься Братство Роботів. Хвиля, яку вони здіймають, змиває людей у річку, а течія стрімко несе їх до водоспаду. Гюнтер нарешті вдягає капелюх, інтелект повертається до нього, і він рятує професора, Фрая і Лілу, але сам падає з урвища. Внаслідок падіння капелюх зазнає пошкодження і починає працювати на частковій потужності. Гюнтер оголошує, що такий стан справ його цілком влаштовує, і він збирається перевестися на економічний факультет. Від цієї новини професор впадає в жах.

Братство Роботів виграє регату, і на їхню честь влаштовано парад, очолюваний невдоволеним деканом Верноном. Серія закінчується повідомленнями про те, як склалася подальша доля головних герохі. Фрай успішно вилетів з університету і повернувся на роботу. Гюнтер закінчив економічний факультет і став президентом телеканалу «Fox». Жирбот підчепив комп’ютерний вірус у Тіхуані, і його довелося перезавантажити. Ліла сходила на побачення з деканом, але він більше їй не подзвонив. Бендер зрештою обчистив Братство Роботів і накивав п’ятами.

Критика

У рецензії на цю серію на сайті «Space.com» відзначено її відірваність від решти серій, надмірну кількість одноразових персонажів, а також висловлено подив стосовно того, чи варто було витрачати стільки екранного часу на розробку образу Гюнтера, який більше в серіалі не з’являється

Пародії, алюзії, цікаві факти

  • Сюжет серії відтворює класичні студентські комедії, такі як «Помста ботанів» і «Animal House».
  • У сцені спогадів Фрая про студентські роки, серед призів на карнавалі можна бачити ляльок, що зображують Барта і Гомера із «Сімпсонів».
  • Розповідь професора про те, як людство саджало дерева на Марсі, щоби створити на планеті атмосферу, можливо є алюзією на збірку оповідань Рея Бредбері «Марсіанські хроніки».

Послідовність дії

  • На початку серії звучить одна з трьох альтернативних версій музичної теми (т. зв. «Martian Mix» - «Марсіанський мікс»).
  • Професор Фарнсворт згадує, що Марсіанський університет був заснований у 2636 році – себто рівно за 1000 років після заснування Гарвардського університету (1636).
  • Коли Фрай зауважує, що «марсіанські джунглі зовсім як земні» професор вигукує «Джунглі? На Землі?» і сміється. Це має означати що вирубка тропічних лісів на Землі зрештою призвела до їхнього повного знищення.
  • Бендер стверджує, що відвідував коледж згинання, живучи у гуртожитку братства «ERR». Проте в інших серіях демонструються відмінні ситуації, пов’язані з його народженням і вихованням, включаючи таку, де всі його знання встановлюються в його систему під час виробництва.
  • Марсіанський університет (або, принаймні, його частина) зазнає руйнування у серії «Where the Buggalo Roam».

Особливості українського перекладу

  • Назва братства «ERR» передана як «Епсилон Тю-Тю».
  • Імена роботів-членів братства: Важіль, Змазка, Жирбот.
  • Після сцени спогадів ФРая про студентські часи у ХХ столітті він вигукує: «Київський національний університет, я тебе люблю!»
  • Назву курсу, який читає професор – «Математика квантових електронних полів» – Фрай записує як «Математика понтових футбольних боїв».
  • Це перша серія, в якій назву каналу «FOX» замінено на «М1» (цей жарт неодноразово повторюється в подальших серіях).