Мінусінська улоговина: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Рядок 14: Рядок 14:
== Озера ==
== Озера ==
*[[Тагарське озеро]]
*[[Тагарське озеро]]
*[[Солоне озеро]]
*[[Солоне озеро (Хакасія)|Солоне озеро]]


== Степи ==
== Степи ==

Версія за 05:51, 29 серпня 2007

Мінусінська улуговина, Хакасько-Мінусінська улуговина,(рос. Минусинская котловина) південна частина обширної міжгірської Мінусінськой западини на півдні Красноярского краю. Обмежена на півдні Західним Саяном, на заході — Абаканським хребтом, на півночі — відрогами Кузнецького Алатау і на сході — відрогами Східного Саяна.

Рельєф переважно увалисто-рівнинний, розчленований долинами. Висота від 200—300 до 700 м. Рівнини і окремі низкогорні масиви складені сланцями, пісковиками, конгломератами, мергелями, вапняками, а також туфами, порфірітами і сиенітами палеозойського віку, які на більш знижених ділянках перекриті суглінками, лессами і супісками.

Клімат різко континентальний, місцями посушливий. Середня температура січня від — 16 до — 20,5 °С, червня від 18,2 до 19,6 °С. Взимку бувають морози до — 52 °С, а влітку температура іноді піднімається до 45 °С. Тривалість вегетаційного періоду близько 150—160 сут. У центральній частині улоговини випадає 240—270 мм. на периферії до 450—500 мм опадів (майже 2/3 їх доводиться на літо).


Ріки

Озера

Степи


Міста