Ларрі Сенгер: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
ZéroBot (обговорення | внесок)
м r2.7.1) (робот додав: ro:Larry Sanger
Сторінка очищена
Мітка: очищення сторінки
Рядок 1: Рядок 1:
[[Файл:Larry Sanger.jpg|200px|thumb|Ларрі Сенгер]]
'''Ло́ренс Ма́рк Се́нгер''', більш відомий як '''Ла́ррі Се́нгер''' ({{lang-en|Lawrence Mark «Larry» Sanger}}; *[[16 липня]] [[1968]]) — один із засновників [[Вікіпедія|Вікіпедії]].

== Біографічні відомості ==
Народився у місті [[Бельве]] ([[Вашингтон (штат)|штат Вашингтон]]), виріс у [[Анкоридж]]і, на півдні [[Аляска|Аляски]]. У [[1991]] році закінчив Колледж Ріда, отримавши ступінь бакалавра філософії. У [[2000]] році закінчив навчання в Університеті [[Огайо]], отримавши ступінь доктора філософії. У своїй науковій діяльності Сенгер досліджував проблему позначок-виправдань, його тезове есе називалося ''«Epistemic Circularity: An Essay on the Problem of Meta-Justification»''. З кінця квітня по кінець липня 2001 року проживав в [[Іжевськ]]у.<ref>[http://lists.wikimedia.org/pipermail/wikipedia-l/2001-April/000072.html Лист Ларрі Сенгера «Boston and Russia, here I come» в рассылку wikipedia-l] 6 квітня 2001</ref><ref>[http://lists.wikimedia.org/pipermail/wikipedia-l/2001-April/000100.html Лист Ларрі Сенгера «Where now» про Іжевськ в розсилку wikipedia-l] 30 квітня 2001</ref><ref>[http://en.wikipedia.org/wiki/User_talk:Larry_Sanger/And_more_old_comments У розповіді про себе Ларри згадує, що він жив в Іжевську з кінця квітня по кінець липня 2001 року]</ref>

=== Вікіпедія ===
В [[2000]] році засновник компанії «Боміс» ({{lang-en|"Bomis"}}) [[Джиммі Вейлз]] найняв Ларрі Сенгера як головного редактора для нової вільної енциклопедії [[Нупедія|«Нупедія»]] ({{lang-en|Nupedia}}). Енциклопедія складалася вченими на добровільних засадах, статті енциклопедії проходили експертну оцінку, що помітно уповільнювало розвиток Нупедії. Після знайомства з концепцією [[вікі]], Ларрі Сенгер запропонував Вейлсу застосувати її відносно енциклопедії, щоб прискорити наповнення Нупедії. Це привело до створення веб-сайта [[Вікіпедія|Вікіпедії]], що початково призначалася для попередньої розробки матеріалів, які потім були б розміщені в Нупедії.

Так [[15 січня]] [[2001]] року Сенгер став єдиним в історії [[Вікіпедія|Вікіпедії]] оплачуваним редактором. Він проробив у цій посаді до своєї відставки [[1 березня]] [[2002]] року. Офіційною причиною відставки було оголошене скорочення штату. Будучи головним редактором Вікіпедії, Сенгер придумав саму назву проекту&nbsp;— «Вікіпедія», а також сформулював основну частину політики, принципів і правил, а також ідею співтовариства.

Після відставки Сенгера, Вейлз почав заперечувати роль Сенгера як засновника Вікіпедії. Він визнавав важливість його заслуг, але стверджував, що Сенгер робив усе під його керівництвом і був лише найманим працівником. Проте більшість ентузіастів Вікіпедії визнають Ларрі Сенгера її співзасновником, поряд із Вейлзом.

У [http://meta.wikimedia.org/wiki/My_resignation--Larry_Sanger своєму прощальному листі], Ларрі Сенгер написав, що не може більше займатися [[Вікіпедія|Вікіпедією]] навіть на добровільній основі, оскільки в нього немає для цього досить вільного часу. Пізніше у [http://www.kuro5hin.org/story/2004/12/30/142458/25 у своїй заяві] він додав, що «у проекті існувала отруйна соціальна й політична атмосфера», з якою він не міг миритися. Проте після звільнення Сенгера Вікіпедія продовжувала бурхливий ріст і увійшла у сотню найпопулярніших сайтів Всесвітньої павутини, в той час як [[Нупедія]] без участі Сенгера припинила своє існування того ж року.

У грудні [[2004]] року Ларрі Сенгер написав для сайту «Kuro5hin» [http://www.kuro5hin.org/story/2004/12/30/142458/25 критичну статтю], у якій заявив, що хоча «високо цінує достоїнства Вікіпедії» і добре знає й підтримує «місію й терпиму політику Вікіпедії», але все-таки проект має серйозні проблеми. Сенгер написав, що існує криза довіри до проекту з боку спільноти і що проект з'єднав «важких людей, [[тролінг|тролів]] і їхніх натхненників у злоякісну пухлину». Ці проблеми, на думку Сенгера, випливають через «анти-елітаризм» проекту, його презирство до всього елітарного й відсутності поваги до експертів. Ця стаття Ларрі Сенгера викликала широкий резонанс у середовищі [[блог]]герів і в [[ЗМІ|засобах масової інформації]].

=== Після Вікіпедії ===

Після звільнення Сенгер продовжує займатися науковою діяльністю. Він викладає філософію в Університеті Огайо, захоплюється [[епістемологія|епістемологією]], філософією [[XVII]] століття й [[етика|етикою]]. У вільний час Ларрі Сенгер викладає й сам виконує на скрипці ірландську народну музику у містах Дейтон та Колумбус у штаті [[Огайо]].

Сенгер також був засновником і головним редактором [http://web.archive.org/web/20001025181634/http%3A//www.sangersreview.com/ «Огляду новин Y2K від Сенгера»] ({{lang-en|«Sanger’s Review of Y2K News Reports»}}) для тих, хто очікував глобальної катастрофи з настанням [[2000]] року, а також керував [[веб-сайт|сайтом]] про скрипкові традиції [[Донегол]]а.

У грудні [[2005]] [http://news.com.com/Wikipedia+alternative+aims+to+be+PBS+of+the+Web/2100-1038_3-5999200.html стало відомо], що Сенгер бере участь у створенні проекту, альтернативному Вікіпедії. За його словами, [http://www.digitaluniverse.net/ новий портал]&nbsp;— «[[Цифровий Всесвіт (портал)|Цифровий Всесвіт]]» ({{lang-en|«Digital Universe»}}), що включає у себе крім іншого енциклопедію, буде більше опиратися на знання експертів. Для розвитку проекту був заснований «[[Фонд цифроввого всесвіту]]» ({{lang-en|«Digital Universe Foundation»}}), що зібрав 10,5&nbsp;млн [[долар США|доларів]]. Проект з'явився у 2006 році й нараховує 50 порталів.

У вересні [[2006]] Сенгер оголосив про створення відгалуження Вікіпедії&nbsp;— проекту «[[Citizendium]]», що відрізняється головним чином відсутністю анонімного редагування.

[[27 вересня]] [[2006]] Сенгер взяв «відпустку» в «Цифровому Всесвіті», щоб заснувати повністю незалежний фонд «[[Citizendium]]». У першому прес-релізі [[17 жовтня]] [[2006]] Сенгер [http://www.citizendium.org/release_001.html заявив], що цей фонд «незабаром спробує змістити Вікіпедію з місця одного з основних джерел інформації у мережі».

== Посилання ==
* [[:en:User:Larry Sanger|Сторінка користувача Ларрі Сенгера в англійській Вікіпедії]]
* [http://people.cohums.ohio-state.edu/sanger3/ Персональна академічна сторінка Ларрі Сенгера]
* [http://enlightenment.supersaturated.com/essays/text/larrysanger/diss/index.html Есе Ларрі Сенгера ''«Epistemic Circularity: An Essay on the Problem of Meta-Justification»'']
* [http://www.technologyreview.com/articles/05/01/issue/forward30105.asp?trk=nl Стаття Ларрі Сенгера ''«Знання вільне для всіх»'' в «Technology review»]
* [http://www.kuro5hin.org/story/2001/7/25/103136/121 «Британіка чи Нупедія? Майбутнє вільних енциклопедій.»]
* [http://www.kuro5hin.org/story/2001/9/24/43858/2479 «Вікіпедія широко відкрита. Чому вона так швидко росте? Чому вона не переповнена нісенітницею?»]
* [http://www.kuro5hin.org/story/2004/12/30/142458/25 «Чому Вікіпедія повинна відмовитися від антиелітаризма.»]
* [http://features.slashdot.org/article.pl?sid=05/04/18/164213&from=rss Рання історія Нупедії й Вікіпедії: Мемуар] і також [http://features.slashdot.org/article.pl?sid=05/04/19/1746205&tid=95 Часть II] ([[19 квітня]] [[2005]], «Slashdot»)
* [http://www.digitaluniverse.net/ Портал «Цифровий Всесвіт» («Digital Universe»)]

== Примітки ==
{{reflist}}

{{Вікімедіа}}

{{DEFAULTSORT:Сенгер Ларрі}}
[[Категорія:Персоналії Се]]
[[Категорія:Підприємці США]]
[[Категорія:Філософи США]]
[[Категорія:Народились 1968]]
[[Категорія:Народились 16 липня]]

{{Link GA|en}}

[[ar:لاري سانجر]]
[[be:Лары Сэнгер]]
[[be-x-old:Лары Сэнгер]]
[[ca:Larry Sanger]]
[[ceb:Larry Sanger]]
[[cs:Larry Sanger]]
[[cv:Сэнгер Лоуренс Марк]]
[[da:Larry Sanger]]
[[de:Larry Sanger]]
[[en:Larry Sanger]]
[[es:Larry Sanger]]
[[fa:لری سنگر]]
[[fi:Larry Sanger]]
[[fr:Larry Sanger]]
[[gu:લેરી સેંગર]]
[[he:לארי סאנגר]]
[[hr:Larry Sanger]]
[[hu:Larry Sanger]]
[[hy:Լարի Սանգեր]]
[[id:Larry Sanger]]
[[ig:Larry Sanger]]
[[it:Larry Sanger]]
[[ja:ラリー・サンガー]]
[[ko:래리 생어]]
[[la:Laurentius Sanger]]
[[lb:Larry Sanger]]
[[lt:Larry Sanger]]
[[lv:Lerijs Sendžers]]
[[ml:ലാറി സാങർ]]
[[ms:Larry Sanger]]
[[nds:Larry Sanger]]
[[nl:Larry Sanger]]
[[nn:Larry Sanger]]
[[no:Larry Sanger]]
[[pl:Larry Sanger]]
[[pt:Larry Sanger]]
[[ro:Larry Sanger]]
[[ru:Сэнгер, Ларри]]
[[simple:Larry Sanger]]
[[sk:Larry Sanger]]
[[sr:Лари Сангер]]
[[sv:Larry Sanger]]
[[ta:லாரி சாங்கர்]]
[[th:แลร์รี แซงเจอร์]]
[[vi:Larry Sanger]]
[[zh:拉里·桑格]]

Версія за 23:09, 18 березня 2012