Таро Райдера — Вейта: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
EmausBot (обговорення | внесок)
м r2.7.2+) (робот змінив: nl:Rider-Waite tarot
EmausBot (обговорення | внесок)
м r2.7.2+) (робот змінив: ru:Таро Райдера-Уэйта
Рядок 54: Рядок 54:
[[nl:Rider-Waite tarot]]
[[nl:Rider-Waite tarot]]
[[pt:Tarô Rider-Waite]]
[[pt:Tarô Rider-Waite]]
[[ru:Таро РайдераУэйта]]
[[ru:Таро Райдера-Уэйта]]

Версія за 22:14, 28 березня 2012

Карта Таро з колоди Райдера-Уейта «Вісімка Жезлів» з характерним для цієї колоди ситуативним малюнком

«Та́ро Ра́йдера-Уе́йта» - один з найпопулярніших дизайнів колод Таро. Її було розроблено Артуром Едвардом Уейтом, відомим дослідником масонства, кабали та містичних вчень, членом Ордена Золотої Зорі. Під керівництвом Уейта американська художниця Памела Колман-Сміт, яка також була членом ордена, намалювала унікальну колоду карт з 78 листків, першим видавцем якої виступив Вільям Райдер (Лондон).

Головною особливістю даної колоди було те, що Уейт поміняв місцями Старші Аркани «Справедливість» та «Сила», відтак у цій колоді на відміну від усіх решта колод того часу номером ХІ є аркан «Сила», а номером VIII - «Справедливість». Крім того, Молодші Аркани цієї колоди вперше були оснащені ситуаційними зображеннями. До появи цієї колоди на Молодших арканах зображувалися лише знаки мастей (Мечі, Кубки (або Чаші), Пентаклі (або Монети) та Жезли, (або Палиці)) у відповідній кількості. Ситуаційні малюнки до Молодших Арканів значно полегшували тлумачення карт при ворожінні. Таким чином карти Таро стали зрозумілими багатьом людям та набули великої популярності.

Незважаючи на те, що всі малюнки були виконані просто, навіть по-дитячому, персонажі, деталі та задній план наповнені символами (так, наприклад, на малюнку до Старшого Аркану «Маг» присутні меч, кубок, пентакль та палиця, а також знак нескінченності над головою головного персонажа). При створенні колоди автори орієнтувалися на створені раніше колоди та на праці інших окультистів, зокрема на праці мага а окультиста ХІХ століття Еліфаса Леві (Eliphas Levi).

У 1910 році Уейт видає книгу «The Pictorial Key to the Tarot» («Ілюстрований ключ до Таро»), в якій він докладно розглядає традиції та історію карт, наводить приклади розкладів та буквально розбирає детально кожну з 78 карт у колоді.

Колода Райдера-Уейта стала класичною а мала величезне значення на художників та окультистів, які створювали свої власні колоди пізніше. Останні часто є майже клонами колоди Уейта, повторюючи сюжети та ситуації малюнків лише надаючи картам особливої стилістики.

Старші Аркани колоди Таро Райдера-Уейта

Посилання