Дипломна робота: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Немає опису редагування
Рядок 1: Рядок 1:
'''Дипломна робота''' — кваліфікаційна робота, призначена для об'єктивного контролю ступеня сформованості [[уміння|умінь]] вирішувати типові задачі діяльності, які, в основному, віднесені в освітньо-кваліфікаційних характеристиках до організаційної, управлінської і виконавської (технологічної, операторської) робочих функцій.
'''Дипломна робота''' — кваліфікаційна робота, призначена для об'єктивного контролю ступеня сформованості [[уміння|умінь, знань]] вирішувати типові задачі діяльності, які, в основному, віднесені в освітньо-кваліфікаційних характеристиках до організаційної, управлінської і виконавської (технологічної, операторської) робочих функцій.


Дипломні (кваліфікаційні) проекти (роботи) виконуються на завершальному етапі навчання [[студент]]ів і передбачають:
Дипломні (кваліфікаційні) проекти (роботи) виконуються на завершальному етапі навчання [[студент]]ів і передбачають:

Версія за 11:59, 31 березня 2012

Дипломна робота — кваліфікаційна робота, призначена для об'єктивного контролю ступеня сформованості умінь, знань вирішувати типові задачі діяльності, які, в основному, віднесені в освітньо-кваліфікаційних характеристиках до організаційної, управлінської і виконавської (технологічної, операторської) робочих функцій.

Дипломні (кваліфікаційні) проекти (роботи) виконуються на завершальному етапі навчання студентів і передбачають:

  • систематизацію, закріплення, розширення теоретичних і практичних знань зі спеціальності та застосування їх при вирішенні конкретних наукових, технічних, економічних виробничих й інших завдань;
  • розвиток навичок самостійної роботи й оволодіння методикою дослідження та експерименту, пов'язаних з темою проекту (роботи).

Написання

Написання дипломної роботи є результатом вивчення студентами загальнотеоретичних і спеціальних дисциплін, практики організації роботи з конкретної спеціальності.

Дипломна робота як узагальнений виклад результатів і наукових положень, висунутих автором для публічного захисту, повинна мати внутрішню єдність і свідчити про особистий внесок автора в науку і (або) практику.

Магістерська дипломна робота - найважливіший етап в підготовці фахівця, завершальна ланка в єдиній системі теоретичного і практичного навчання студента. Майбутній фахівець має продемонструвати ступінь своєї підготовленості з обраної спеціальності, рівень загальної, наукової і професійної ерудиції, творчий пошук нових напрямків в науковому і практичному підході до розв’язання поставлених завдань.

Дипломна робота виконується на базі отриманих у процесі навчання і придбаних під час студентських наукових досліджень теоретичних знань, зібраного фактичного матеріалу з обраної теми дослідження під час практики. Майбутній випускник зобов'язаний в межах дипломної роботи подати з обраної проблематики власну оцінку суми знань, розроблених світовою наукою, зробити загальні й конкретні висновки, запропонувати свої рекомендації щодо зміни, покращення, реорганізації існуючої ситуації.

Захист

Після отримання відгуку від наукового керівника про дипломну роботу, двох рецензій на закінчену дипломну роботу від двох спеціалістів відповідної кваліфікації і затвердження її завідуючим кафедрою, випускник має переконливо захистити на відкритому засіданні державної екзаменаційної комісії за участю не менш половини її складу при обов’язковій присутності голови комісії основні положення магістерської дипломної роботи.

Дипломна робота магістра

Мета

Магістерська дипломна робота повинна показати:

  • знання дипломника з сучасної теорії;
  • вміння використовувати придбані знання в практичній роботі;
  • уміння й здатність:
    • ставити проблеми й обґрунтовувати їх актуальність;
    • формулювати мету й завдання дослідження;
    • розробити логіко-структурну схему роботи;
    • працювати з літературними джерелами та фактичним матеріалом;
  • глибоко аналізувати й оцінювати різні аспекти діяльності з урахуванням світового досвіду;
  • обґрунтовувати власні узагальнення, висновки і пропозиції.

Завдання

Основними задачами магістерської дипломної роботи є:

  • закріплення теоретичних і практичних навичок, отриманих слухачем магістратури за період навчання;
  • розвиток умінь і навичок проведення самостійної науково-дослідної роботи;
  • оволодіння методами й формами виконання науково-дослідної роботи;
  • набуття вміння науково обґрунтованого розв’язання поставленої задачі;
  • виявлення рівня підготовки дипломника щодо самостійного аналізу та викладання матеріалу, вміння захищати свої погляди й практично реалізовувати їх у господарської діяльності;
  • перевірка ступеня підготовки дипломника за профілем обраної спеціальності.

Див. також

Посилання