Андрій Критський: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
EmausBot (обговорення | внесок)
м r2.6.4) (робот додав: el:Ανδρέας Κρήτης; косметичні зміни
Рядок 18: Рядок 18:
{{Saint-stub}}
{{Saint-stub}}


[[Категорія:Персоналії Ан]]
[[Категорія:Персоналії за алфавітом]]
[[Категорія:Святі|А]]
[[Категорія:Святі|А]]
[[Категорія:Богослови]]
[[Категорія:Богослови]]

Версія за 17:49, 6 квітня 2012

Святий Андрій Критський та Свята Марія Єгипетська

Святий Андрі́й Кри́тський (7 століття) — християнський святий, родом зі Сирії, гімнотворець та богослов часів Візантії, архієпископ міста Гортіна на грецькому острові Крит.

Святитель Андрій, архієпископ Критський, народився в місті Дамаску в сім'ї благочестивих християн. З народження до семирічного віку німий, хлопчик одного разу після причастя Святих Христових Таїн почав говорити. З того часу юнак почав посилено вивчати Святе Писання і Богословські науки.

Чотирнадцятилітнім він віддалився до Єрусалиму, де й прийняв постриження в обителі преподобного Сави Освяченого. Святий Андрій проводив строге, цнотливе життя, був покірливий, стриманий, — усі дивувалися з його чесноти й розуму. У 680 році містоблюститель Єрусалимської патріаршої катедри Теодор включив архідиякона Андрія в число представників Святого Міста на IV Вселенському Соборі. За правління імператора Юстиніана II (685-695) святого Андрія було рукопокладено на архієпископа міста Гортіни на острові Крит. На новому місці він проявив себе як істинний світильник Церкви, великий ієрарх-богослов, вчитель і гімнотворець.

  • Пам'ять — 17 липня (Св. Андрея, архієпископа Критського. Преподоброї Марти, матері св. Симеона Дивногорця. Блаженого священомучуника Павла (Гойдича))

Джерело

Посилання