Вікунья: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
стильові правлення
MerlIwBot (обговорення | внесок)
м робот додав: et:Vikunja
Рядок 63: Рядок 63:
[[eo:Vikuno]]
[[eo:Vikuno]]
[[es:Vicugna vicugna]]
[[es:Vicugna vicugna]]
[[et:Vikunja]]
[[eu:Bikuina]]
[[eu:Bikuina]]
[[fa:ویکونیا]]
[[fa:ویکونیا]]

Версія за 09:00, 11 травня 2012

Вікунья

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Metazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Інфраклас: Плацентарні (Eutheria)
Ряд: Китопарнокопитні (Cetartiodactyla)
Родина: Верблюдові (Camelidae)
Рід: Вікунья (Vicugna)
Вид: Вікунья
Vicugna vicugna
(Molina, 1782)
Посилання
Вікісховище: Vicugna vicugna
Віківиди: Vicugna vicugna
EOL: 309016
ITIS: 625031
МСОП: 22956
NCBI: 9843
Fossilworks: 145836

Вікунья (Vicugna vicugna) — тварина, вид з родини верблюдових, єдиний представник роду Vicugna. Зовні вікунья нагадує гуанако, але є меншою і стрункішою.

Зовнішній вигляд

Довжина тіла вікуньі складає 150 см, ріст в плечах близько метра, а вага — 50 кг На спині вікунья забарвлена в світлокоричневий колір, внизу вона світліша. Вовна помітно витонченіша, ніж у споріднених видів, і достатньо густа, щоб служити ізолюючим шаром проти холоду. Анатомічною особливістю вікуньі є нижні зуби-різці, які, як і у гризунів, постійно ростуть. Подібного явища у інших китопарнокопитних не трапляється.

Розповсюдження

Вікуньї поширені в Андах, переважно на плато Пуна, на території Еквадору, Перу, Болівії, Аргентини і Чилі. Мешкають на висоті від 3500 до 5500 метрів. Як і гуанако, вікуньї живуть в стадах з чітко обмеженими ареламі і відомим головним самцем. Крім них існують групи молодих вільних самців, які через свій незрілий вік ще не в змозі захищати власну територію. Також зустрічаються самотні старі самці, вигнані із стада молодшими суперниками.

Філогенія

Раніше було прийнято вважати, що вікуньї ніколи не були одомашнені, і що лами і альпаки походять від гуанако. Сьогодні деякі молекулярні дослідження вказують на те, що альпаки могли еволюціонувати від вікуній. Оскільки альпаки, лами, гуанако і вікуньї теоретично в змозі злучатися один з одним і часто змішувалися, важко з упевненістю визначити походження сьогоднішніх домашніх тварин.

Вікунья зазвичай класифікується під науковою назвою Vicugna vicugna, тобто як окремий рід, що протиставляється ламам і верблюдам. Це засновано на особливостях щелеп і зубів вікуній. Проте той факт, що вікуньї і гуанако можуть злучатися, говорить про дуже близьку спорідненість, через що використання окремого роду Vicugna є предметом наукових суперечок.

Вікунья і людина

Відомо, що стародавні інки зганяли вікуній в численні стада і збривали їх цінну вовну, яка використовувалася виключно на одяг вельмож, після чого їх відпускали. Іспанці цю традицію не продовжили. Вони відстрілювали вікуній у великих кількостях і нерідко отруювали їх водні джерела. На початку це робилося для створення крупних пасовищ для худоби, пізніше заради вовни вікуній, яка вважається найбільш рідкісною і дорогою вовною в світі. За часів інків в Андах мешкало близько 1,5 мільйонів вікуній. У 1965 році їхня чисельність скоротилася до 6 тисяч особин. Проте, після введення охоронних заходів, популяція вікуній швидко зросла і сьогодні їх налічується близько 200 тисяч.

Посилання