Метеор: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Murzya p (обговорення | внесок)
м категоризація
MerlIwBot (обговорення | внесок)
м робот додав: ky:Метеор
Рядок 50: Рядок 50:
[[ka:მეტეორი]]
[[ka:მეტეორი]]
[[ko:유성]]
[[ko:유성]]
[[ky:Метеор]]
[[lb:Meteor]]
[[lb:Meteor]]
[[lt:Meteoras]]
[[lt:Meteoras]]

Версія за 19:27, 11 травня 2012

Метеорний потік

Метеор (грец. μετέωρος, "небесний"), "зорепад" - явище, що виникає при згорянні в атмосфері Землі дрібних метеорних тіл (наприклад, уламків комет чи астероїдів). Аналогічне явище більшої інтенсивності (яскравіше -4 зоряної величини) називається болідом. Давня назва - "літавець".

Перші документальні відомості про метеори виявлено у давньоєгипетському папірусі, який зберігається в Ермітажі. Його датовано бл. 2000 до н.е. У давньоруських літописах перші записи про боліди стосуються 1091 року. Правильне пояснення природи метеорів, як явищ, пов'язаних із влітанням до атмосфери Землі позаземних тіл, вперше дав Е. Хладні (1794)[1].

Розрізняють спорадичні метеори та потокові — метеорні дощі. Зазвичай метеори спалахуюють на висотах нижче 120 км і згасають на висотах понад 60 км (більшість - на висотах 80—90 км)[1]. Метеорне тіло невеликих розмірів здебільшого повністю випаровується в атмосфері Землі. Іноді його маса за час польоту дуже зменшується й до Землі долітають тільки рештки, які зазвичай встигають охолонути, коли космічну швидкість погасив опір повітря. Їх називають метеоритами.

Джерела

  1. а б Метеор // Астрономічний енциклопедичний словник / за заг. ред. І. А. Климишина та А. О. Корсунь. — Львів : Голов. астроном. обсерваторія НАН України : Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка, 2003. — С. 281—282. — ISBN 966-613-263-X.

Зовнішнє посилання