День Героїв: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Немає опису редагування
Рядок 1: Рядок 1:
'''День Героїв''' або '''Свято Героїв''' — щорічне свято в [[Україна|Україні]], встановлене на честь українських вояків — борців за волю України, передовсім, лицарів [[Київська Русь|Київської Русі]], [[козак|козаків]] [[Гетьманщина|Гетьманської Доби]], [[Українські січові стрільці|січових стрільців]] та [[Армія УНР|вояків Армії УНР]], [[УПА]] та діячів [[ОУН]]. В сучасному вигляді відзначається [[23 травня]], але святкові та вшанувальні заходи проходять весь тиждень, на який припадає свято. Для зручности та якомога більшої участи масові заходи, почасти, відбувається в п'ятницю, суботу та неділю, що настає після свята.
'''День Героїв''' або '''Свято Героїв'''&nbsp;— щорічне свято в [[Україна|Україні]], встановлене на честь українських вояків&nbsp;— борців за волю України, передовсім, лицарів [[Київська Русь|Київської Русі]], [[козак|козаків]] [[Гетьманщина|Гетьманської Доби]], [[Українські січові стрільці|січових стрільців]] та [[Армія УНР|вояків Армії УНР]], [[УПА]] та діячів [[ОУН]]. В сучасному вигляді відзначається [[23 травня]], але святкові та вшанувальні заходи проходять весь тиждень, на який припадає свято. Для зручности та якомога більшої участи масові заходи, почасти, відбувається в п'ятницю, суботу та неділю, що настає після свята. Львівська обласна рада прийняла рішення про святкування в четверту неділю травня.<ref>[http://www.ldufk.edu.ua/index.php/svjato-gerojiv.html Свято Героїв]</ref>


== Історія ==
== Історія ==

Версія за 20:52, 25 травня 2012

День Героїв або Свято Героїв — щорічне свято в Україні, встановлене на честь українських вояків — борців за волю України, передовсім, лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, січових стрільців та вояків Армії УНР, УПА та діячів ОУН. В сучасному вигляді відзначається 23 травня, але святкові та вшанувальні заходи проходять весь тиждень, на який припадає свято. Для зручности та якомога більшої участи масові заходи, почасти, відбувається в п'ятницю, суботу та неділю, що настає після свята. Львівська обласна рада прийняла рішення про святкування в четверту неділю травня.[1]

Історія

У 1941 році Другий Великий Збір Організації Українських Націоналістів постановив щороку, 23 травня, святкувати День Героїв. Свято було приурочене до сумного дня 23 травня 1938 року, коли в Роттердамі було вбито Євгена Коновальця. Було також обумовлено, що саме у травні пішли з життя «кращі сини України XX століття»: Микола Міхновський, Симон Петлюра та Євген Коновалець.

До здобуття Україної незалежності свято святкувалося підпільно, з проголошенням незалежності у 1992 році почало набувато розголосу.

Станом на 2012 рік не є офіційним державним святом.

Сьогодні День Героїв широко святкується передовсім у Галичині, де до нього приурочуються офіційні урочистості[2][3], але останніми роками відбулось значне поширення святкування в центральні та східні регіони України. Націонал-патріотичні організації домагаються встановлення Дня Героїв офіційним державним святом.

Примітки

Джерела