Кінетичне розщеплення: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Vml (обговорення | внесок)
мНемає опису редагування
Vml (обговорення | внесок)
→‎Історія: оформлення
Рядок 12: Рядок 12:


== Історія ==
== Історія ==
1858 року [[Луї Пастер|Пастер]] здійснив перше кінетичне розщеплення. Це було ферментативне розщеплення водного розчину рацемічного амоній тартрату за допомогою плісняви Penicillium glaucum. В експерименті Пастера мікроорганізми виступали хіральним реагентом (каталізатором), в метаболізм вступає (R,R)-тартрат, а одержаною вихідною речовиною є (S,S)-тартрат.
1858 року [[Луї Пастер]] здійснив перше кінетичне розщеплення. Це було [[фермент]]ативне розщеплення водного розчину рацемічного амоній [[Щавелева кислота|тартрату]] за допомогою плісняви ''Penicillium glaucum''. В експерименті Пастера мікроорганізми виступали хіральним реагентом (каталізатором), в метаболізм вступає (''R'',''R'')-тартрат, а одержаною вихідною речовиною є (''S'',''S'')-тартрат.
Першим успішним кінетичним розщепленням в хімічному плані було повідомлення Марквальда та МакКензі 1899 року, в якому рацемічна мигдалева кислота була частково естерифікована за допомогою (-)-ментолу за гомогенних умов, і залишалась (-)-мигдалева кислота.
Першим успішним кінетичним розщепленням в хімічному плані було повідомлення Марквальда та МакКензі 1899 року, в якому рацемічна [[мигдалева кислота]] була частково [[Естер|естерифікована]] за допомогою (-)-[[ментол]]у за гомогенних умов, і залишалась (-)-мигдалева кислота.


[[Файл:KineticresolutionMarckwald.png|центр|400пкс|]]
[[Файл:KineticresolutionMarckwald.png|центр|400пкс|]]


Перший детальний кінетичний оглад був проведений Бредігом та Фаянсом, які взяли за приклад асиметричне декарбоксилювання камфорової кислоти за участі різних алкалоїдів.
Перший детальний кінетичний огляд був проведений Бредігом та Фаянсом, які взяли за приклад асиметричне декарбоксилювання [[камфорова кислота|камфорової кислоти]] за участі різних [[алкалоїд]]ів.

== Кінетика ==


[[Категорія:Стереохімія]]


[[de:Racematspaltung]]
[[de:Racematspaltung]]

Версія за 20:50, 2 червня 2012

Кінетичне розщеплення — це реакція рацемату, в якій один енантіомер утворює продукт швидше за інший. Різниця в швидкості виникає за рахунок різниці між енергіями активації Ea, необхідними для досягнення перехідних станів (кожного з енантіомерів субстрату) .

R + B* → P (kR)

S + B* → Q (kS)

Продукти P та Q можуть бути однаковими або різними. Сутністю розщеплення є виділення енантіомеру (S)-A, що не прореагував, в нерацемічному вигляді. Інший енантіомер (R)-A також може бути виділений в нерацемічному вигляді з продукту за допомогою неселективної оберненої реакції. Кінетичне розщеплення повинне відповідати наступним вимогам:

  1. Якщо А і хіральний реагент беруть в стехіометричному відношенні і реакцію проводять достатньо довго, то обидва енантіомери перетворюються в продукт В, і розщеплення не відбувається. Для досягнення практичного результату необхідно зупинити реакцію недалеко від 100% конверсії.
  2. Для проведення розщеплення можна використовувати хіральний (нерацемічний) реагент, хіральний розчинник чи хіральний фізичний вплив, при цьому реагент не обов'язково повинен міститися в стехіометричній кількості, тобто може бути хіральним каталізатором.

Історія

1858 року Луї Пастер здійснив перше кінетичне розщеплення. Це було ферментативне розщеплення водного розчину рацемічного амоній тартрату за допомогою плісняви Penicillium glaucum. В експерименті Пастера мікроорганізми виступали хіральним реагентом (каталізатором), в метаболізм вступає (R,R)-тартрат, а одержаною вихідною речовиною є (S,S)-тартрат. Першим успішним кінетичним розщепленням в хімічному плані було повідомлення Марквальда та МакКензі 1899 року, в якому рацемічна мигдалева кислота була частково естерифікована за допомогою (-)-ментолу за гомогенних умов, і залишалась (-)-мигдалева кислота.

Перший детальний кінетичний огляд був проведений Бредігом та Фаянсом, які взяли за приклад асиметричне декарбоксилювання камфорової кислоти за участі різних алкалоїдів.

Кінетика