Вайомінг: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
м Бот: Автоматизована заміна тексту: (-заміна англійських одиниць вимірювання +на українські відповідники та десяткових крапок на коми., ...
Chobot (обговорення | внесок)
м r2.6.5) (робот додав: se:Wyoming
Рядок 195: Рядок 195:
[[sah:Уайомиҥ]]
[[sah:Уайомиҥ]]
[[scn:Wyoming]]
[[scn:Wyoming]]
[[se:Wyoming]]
[[sh:Wyoming]]
[[sh:Wyoming]]
[[simple:Wyoming]]
[[simple:Wyoming]]

Версія за 02:19, 29 червня 2012

Штат Вайомінг
Прапор Вайомінгу Печатка штату Вайомінг
Прапор Печатка
Прізвисько: Штат Рівності
(англ. Equality State)
Девіз: Equal rights

Карта США з відміченим штатом Вайомінг
Офіційна мова англійська
Столиця Шаєнн
Найбільше місто Шайєнн
Площа 253 348 км² (11ий)
 • Ширина 450 км
 • Довжина 580 км
 • Суходіл 251,498 км2
 • Вода 1,851 км2 (0.7 %)
 • Широта 41°N по 45°N
 • Довгота 104°3'W по 111°3'W
Населення 576 851 (50ий)
 • Густота населення 2.28/км2 (49th)
Висота[en]  
 • Найвища точка Ганнет-Пік
4,210 м
 • Середня висота 2,044 м
 • Найнижча точка Белл Фушd
945 м
Приєднання до США 10 липня 1890 (44ий)
Губернатор Mark Gordond
Законодавча влада Легіслатура штату Вайомінг
Сенатори Крейг Томас (R)
Mike Enzi (R)
Часові пояси UTC−7, MDT і США/Денверd
ISO 3166 US-WY
Абревіатури WY
Сайт wyoming.gov
Мапа

Вайо́мінг (англ. Wyoming МФА[waɪ̯ˈoʊ̯mɪŋ] Вайо́вмин) — штат у США, в Скелястих горах; 253,3 тис. км2, 525 тис. мешканців (2005); адміністративний центр Шайєнн; екстенсивне тваринництво; на штучно зрошуваних територіях вирощують зернові, цукрові буряки, картоплю; видобуток нафти, газу, урану; нафтохімічна, деревообробна промисловість; туризм (національні парки).

Офіційні прізвиська — «Штат рівності» (англ. Equality State) і «Ковбойський штат» (англ. Cowboy State).

Географія і клімат

Вайомінг займає площу 253,3 тис. км² (10-е місце серед штатів). Обмежений (як і його сусіди Юта і Колорадо) тільки лініями широт і довгот, і, як і Колорадо, утворює в проекції правильний прямокутник. На півночі Вайомінг граничить з штатом Монтана, на сході — з Південною Дакотою і Небраскою, на півдні — з Колорадо і Ютою, на заході — з Айдахо. Ні території штату Вайомінг розташований вугільний басейн Powder River.

Західна частина Вайомінгу зайнята Скелястими горами; найвища точка — гора Ганнет-пік (4207 м). Середня висота над рівнем моря (2042 м). Східна частина штату є частиною Великих рівнин, перетинаються горами Блек-хіллс; на південному заході розташовані рівнини плато Вайомінг. Основні річки — Єллоустон, Грін і Снейк.

Близько 16% території штату вкрито лісами; серед цінних порід дерев зустрічаються скручена широкохвойна сосна, дугласія, осинообразна тополя. Клімат різко континентальний, прохолодний і сухий.

Історія

Традиційно на території штату жили індіанські племена кроу, блекфут, юти, селіш, шошони, шайєни, арапахо, сіу. Археологи виявили в штаті сліди проживання людини, що відносяться до 7 тисячоліття до н.е.

  • У 1803 територія Вайомінгу відійшла до США за умовами Луїзіанської купівлі.
  • У 1807 західні райони Вайомінгу вперше досліджував Джон Колтер, хоча не виключено, що ще раніше, в 1790-х, тут бували французькі мисливці.
  • У 1827 Джим Бріджер відкрив так званий Південний прохід, або Південний перевал через Скелясті гори.
  • У 1842 по Південному перевалу пройшла експедиція Джона Фрімонта, після чого через Вайомінг був прокладений один з найважливіших шляхів зі сходу до Тихоокеанського побережжя.
  • У 1869 влада Вайомінгу (що тоді мав статус території) вперше в США надала виборче право жінкам, за що Вайомінг отримав неформальну назву Штат рівності. Важливу роль в освоєнні і урбанізації Вайомінгу зіграло будівництво залізниці «Юніон Пасифік».
  • 10 липня 1890 Вайомінг став 44-м за рахунком штатом країни. Тоді ж була прийнята конституція штату. Зараз на території штату в резервації Вінд-Рівер з індіанців залишилися тільки шошони і арапахо.

Економіка

Вайомінг багатий корисними копалинами (нафта, природний газ, вугілля, уран, найбільші поклади в світі пластів природної соди), і добувна промисловість традиційно займає домінуюче положення в економіці штату. Видобуток нафти почався в 1880-х; поклади урану, відкриті в 1918, активно розробляються з 1950-х. У числі основних джерел доходів штату — туризм. Головними принадами для туристів є Єллоустоунський національний парк і Національний парк Гранд-тетон.

Через значний об'єм бартерного обміну сировини, що видобувається у Вайомінгу, на вироблені в інших штатах товари економіку штату часто називають економікою «колоніального типу». Помітне місце в цій бартерній торгівлі займає також продукція сільського господарства (худоба, шерсть, цукор).

Див. також