Янніс Стурнарас: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
YFdyh-bot (обговорення | внесок)
м r2.7.3) (робот змінив: en:Yannis Stournaras
Рядок 28: Рядок 28:
[[de:Giannis Stournaras]]
[[de:Giannis Stournaras]]
[[el:Γιάννης Στουρνάρας]]
[[el:Γιάννης Στουρνάρας]]
[[en:Yiannis Stournaras]]
[[en:Yannis Stournaras]]
[[it:Yannis Stournaras]]
[[it:Yannis Stournaras]]
[[nl:Yannis Stournaras]]
[[nl:Yannis Stournaras]]

Версія за 00:06, 2 липня 2012

Янніс Стурнарас (грец. Γιάννης Στουρνάρας, 1956, Афіни) — грецький економіст, чинний міністр фінансів Греції.

Біографія

Янніс Стурнарас народився в Афінах, навчався на економічному факультеті Афінського університету та в аспірантурі Оксфордського університету. 1982 року здобув науковий ступінь phD. В період з 1981 по 1985 рік був науковим співробітником і викладачем в коледжі Святої Катерини. У той самий час працював у дослідницькому відділі Інституту енергетичних досліджень Оксфордського університету.

Після повернення в Грецію в період 1986–1989 роках служив в якості спеціального радника в Міністерстві народного господарства (1986–1989), спеціального радника Банку Греції (1989–1994), представляв банк Греції на засіданнях керуючих центральних банків Європейського Союзу, президента і генерального директора Emporiki Bank.

Від 1989 року викладає на економічному факультеті Афінського університету, має наукове звання професора макроекономіки та економічної політики. Обіймає також посаду наукового керівника Фонду економічних і промислових досліджень (ΙΟΒΕ)[1]. Автор численних опублікуваних статей у наукових журналах з макроекономіки, теорії оптимального оподаткування, динаміки суспільного боргу, економічного і валютного союзу, економіки енергетики, грошово-кредитної політики, викривлення фінансової системи[2].

З 1994 року по липень 2000 року служив головою Ради економічних консультантів при Міністерстві економіки і фінансів Греції. На цій посаді брав участь у розробці макроекономічної і структурної політики (зокрема, в розробці програми конвергенції), у переговорах щодо участі Греції в Економічному та валютному союзі. Відповідав за щорічні консультації з міжнародними фінансовими інститутами, такими як Міжнародний валютний фонд, Європейська комісія та Організація економічного співробітництва та розвитку. За керівництво робочою групи з переходу Греції з драхми на євро, греки прозвали Стурнараса «Містером Євро»[3].

17 травня 2012 року Янніс Стурнарас був вперше призначений міністром фінансів в уряді Панайотіса Пікрамменоса. 26 червня 2012 року, після відставки Василіса Рапаноса через проблеми зі здоров'ям, Янніс Стурнарас призначений міністром фінансів Греції у коаліційному уряді на чолі із Антонісом Самарасом[4].

Примітки