Електронне голосування: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
RedBot (обговорення | внесок)
м r2.7.2) (робот змінив: id:Pemungutan suara elektronik
IvanBot (обговорення | внесок)
м →‎Інтернет-голосування: replaced: більш досконалих → досконаліших
Рядок 10: Рядок 10:
Термін Інтернет-голосування також охоплює різні форми вивчення громадської думки, починаючи зі сприяння у визначенні переможців [[конкурс]]ів і закінчуючи [[Вибори|політичними виборами]] та [[референдум]]ами, що проводяться за допомогою мережи Інтернет. Один із найвідоміших в Україні прикладів визначення [[рейтинг]]у споживчих уподобань за допомогою Інтернет-голосування є конкурс «[[Фаворити Успіху]]».
Термін Інтернет-голосування також охоплює різні форми вивчення громадської думки, починаючи зі сприяння у визначенні переможців [[конкурс]]ів і закінчуючи [[Вибори|політичними виборами]] та [[референдум]]ами, що проводяться за допомогою мережи Інтернет. Один із найвідоміших в Україні прикладів визначення [[рейтинг]]у споживчих уподобань за допомогою Інтернет-голосування є конкурс «[[Фаворити Успіху]]».


Справжність електронного бюлетеню під час Інтернет-голосування досягається, наприклад, за рахунок приватних реєстраційних даних користувача, або непомітних користувачу підписів у вигляді [[IP-адреса|ідентифікаційної мережевої адреси]] та параметрів пристрою і програмного забезпечення, за допомогою якого здійснюється голосування. У більш досконалих системах, що мають гарантувати ідентичність користувача та його бюлетеню, використовуються приватні [[Електронний цифровий підпис|цифрові підписи]] користувача чи навіть [[Дактилоскопія|відбитків пальців]]. Важливою проблемою є збереження таємниці голосування через [[Інтернет]]. Крім того, центри голосування повинні передбачати заходи з попередження різноманітних маніпуляцій з електронними бюлетенями і відвертанню [[Хакерська атака|хакерських атак]]. Має особливе значення в межах діяльності [[Електронний уряд|електронного уряду]].
Справжність електронного бюлетеню під час Інтернет-голосування досягається, наприклад, за рахунок приватних реєстраційних даних користувача, або непомітних користувачу підписів у вигляді [[IP-адреса|ідентифікаційної мережевої адреси]] та параметрів пристрою і програмного забезпечення, за допомогою якого здійснюється голосування. У досконаліших системах, що мають гарантувати ідентичність користувача та його бюлетеню, використовуються приватні [[Електронний цифровий підпис|цифрові підписи]] користувача чи навіть [[Дактилоскопія|відбитків пальців]]. Важливою проблемою є збереження таємниці голосування через [[Інтернет]]. Крім того, центри голосування повинні передбачати заходи з попередження різноманітних маніпуляцій з електронними бюлетенями і відвертанню [[Хакерська атака|хакерських атак]]. Має особливе значення в межах діяльності [[Електронний уряд|електронного уряду]].


[[Категорія:Влада]]
[[Категорія:Влада]]

Версія за 17:44, 9 липня 2012

Електронне голосування (англ. e-voting, е-голосування) — є всеосяжним терміном, що об’єднує кілька різних типів голосування, охоплюючи як процес здійснення голосування за допомогою електронних засобів, так і процес автоматичного підрахунку голосів за допомогою електронних пристроїв та спеціального програмного забезпечення.

Під електронними технологіями голосування можуть розумітися: перфокарти та системи оптичного сканування бюлетенів, спеціальні «кіоски голосування» (включаючи автономні системи прямого запису голосів, наприклад, такі які використовуються депутатами при голосуванні у Верховній Раді). Також електронні технології можуть застосовуватися для передачі виборчих бюлетенів і голосів за допомогою телефонів, ізольованих комп’ютерних мереж або через Інтернет.

Основним призначенням електронних технологій голосування є здійснення людиною свого волевиявлення, а також здійснення процесу підрахунку голосів, без втручання посередників, що можуть вплинути на результат (зловмисно, або під вливом людського фактору).

Інтернет-голосування

У вузькому сенсі, під електронним голосуванням мається на увазі Інтернет-голосування. Респондент (виборець) одержує на відповідному сайті електронний бюлетень (форму для голосування з варіантами можливих відповідей) і голосує, позначаючи оптимальний для себе варіант відповіді.

Термін Інтернет-голосування також охоплює різні форми вивчення громадської думки, починаючи зі сприяння у визначенні переможців конкурсів і закінчуючи політичними виборами та референдумами, що проводяться за допомогою мережи Інтернет. Один із найвідоміших в Україні прикладів визначення рейтингу споживчих уподобань за допомогою Інтернет-голосування є конкурс «Фаворити Успіху».

Справжність електронного бюлетеню під час Інтернет-голосування досягається, наприклад, за рахунок приватних реєстраційних даних користувача, або непомітних користувачу підписів у вигляді ідентифікаційної мережевої адреси та параметрів пристрою і програмного забезпечення, за допомогою якого здійснюється голосування. У досконаліших системах, що мають гарантувати ідентичність користувача та його бюлетеню, використовуються приватні цифрові підписи користувача чи навіть відбитків пальців. Важливою проблемою є збереження таємниці голосування через Інтернет. Крім того, центри голосування повинні передбачати заходи з попередження різноманітних маніпуляцій з електронними бюлетенями і відвертанню хакерських атак. Має особливе значення в межах діяльності електронного уряду.