Баптистерій: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
м Зображення:Lateransbaptisterium.jpg замінене на Зображення:Lateran_Baptisterium.jpg за вказівкою користувача Rillke. Причина: exact or scaled-down duplicate.
IvanBot (обговорення | внесок)
м replaced: більш поширене → поширеніше
Рядок 2: Рядок 2:
'''Баптистерій''' ({{lang-la|baptisterium}}. , {{lang-gr|Βαπτίζω}} «хрестити», хрестильний, хрещальня) - прибудова до церкви або окрема будівля, призначена для здійснення [[хрещення]]. Всередині баптистерія розташовується хрестильна купіль, як правило, досить великого розміру, щоб в нього могла поміститися доросла [[людина]], або навіть кілька людей.
'''Баптистерій''' ({{lang-la|baptisterium}}. , {{lang-gr|Βαπτίζω}} «хрестити», хрестильний, хрещальня) - прибудова до церкви або окрема будівля, призначена для здійснення [[хрещення]]. Всередині баптистерія розташовується хрестильна купіль, як правило, досить великого розміру, щоб в нього могла поміститися доросла [[людина]], або навіть кілька людей.


Баптистерії відомі не раніше як з IV ст. і спочатку були досить великих розмірів. Часто вони служили для підготовки людей, що готувалися прийняти хрещення, а іноді і для зборів християнської громади. Приблизно з початку IX ст. баптистерії зустрічаються значно рідше, через християнізацію основної маси населення, яка призвела до того, що більшість людей приймали хрещення ще в дитячому віці. Розміри купелі зменшилися - замість [[басейн|басейну]] вона набрала виду великої чаші, яка могла бути як переносною (як правило, у цьому випадку вона виготовлялася з металу), так і непереносною. У другому випадку вона встановлювалася в [[каплиця|каплиці]] або в [[храм|храмі]] - біля західної стіни, ближче до входу (так було прийнято на Заході) або в особливому притворі (більш поширене на Сході). У XX ст. через зростання числа дорослих людей, які бажають прийняти хрещення, баптистерії у хрестильних храмах знову стали набувати частішого використання.
Баптистерії відомі не раніше як з IV ст. і спочатку були досить великих розмірів. Часто вони служили для підготовки людей, що готувалися прийняти хрещення, а іноді і для зборів християнської громади. Приблизно з початку IX ст. баптистерії зустрічаються значно рідше, через християнізацію основної маси населення, яка призвела до того, що більшість людей приймали хрещення ще в дитячому віці. Розміри купелі зменшилися - замість [[басейн|басейну]] вона набрала виду великої чаші, яка могла бути як переносною (як правило, у цьому випадку вона виготовлялася з металу), так і непереносною. У другому випадку вона встановлювалася в [[каплиця|каплиці]] або в [[храм|храмі]] - біля західної стіни, ближче до входу (так було прийнято на Заході) або в особливому притворі (поширеніше на Сході). У XX ст. через зростання числа дорослих людей, які бажають прийняти хрещення, баптистерії у хрестильних храмах знову стали набувати частішого використання.


== Джерела ==
== Джерела ==

Версія за 18:17, 9 липня 2012

Восьмикутний баптистерій у Латерано (Рим) з четвертого століття.

Баптистерій (лат. baptisterium. , грец. Βαπτίζω «хрестити», хрестильний, хрещальня) - прибудова до церкви або окрема будівля, призначена для здійснення хрещення. Всередині баптистерія розташовується хрестильна купіль, як правило, досить великого розміру, щоб в нього могла поміститися доросла людина, або навіть кілька людей.

Баптистерії відомі не раніше як з IV ст. і спочатку були досить великих розмірів. Часто вони служили для підготовки людей, що готувалися прийняти хрещення, а іноді і для зборів християнської громади. Приблизно з початку IX ст. баптистерії зустрічаються значно рідше, через християнізацію основної маси населення, яка призвела до того, що більшість людей приймали хрещення ще в дитячому віці. Розміри купелі зменшилися - замість басейну вона набрала виду великої чаші, яка могла бути як переносною (як правило, у цьому випадку вона виготовлялася з металу), так і непереносною. У другому випадку вона встановлювалася в каплиці або в храмі - біля західної стіни, ближче до входу (так було прийнято на Заході) або в особливому притворі (поширеніше на Сході). У XX ст. через зростання числа дорослих людей, які бажають прийняти хрещення, баптистерії у хрестильних храмах знову стали набувати частішого використання.

Джерела

  • Meyers Grosses Handlexikon. Klambt Druck GmbH, Speyer, 1974. ISBN 3-411-01334-6 [] помилка: {{lang-xx}}: немає тексту (допомога)
  • Клименюк Т. М., Проскуряков В. І., Ковальчук Х. І. Ілюстрований словник архітектурних термінів. — Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2010. — С. 73. — 500 прим. — ISBN 978-966-553-985-8.
  • Уайт Э. Робертсон Б. Архитектура: формы, конструкции, детали. Иллюстрирований справочник. — Москва : АСТ Астрель, 2009. — С. 51. — 3000 прим. — ISBN 978-5-17-018511-5.