Список нагород та номінацій Меріл Стріп

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Список нагород та номінацій Меріл Стріп
Нагороди Перемоги Номінації

Премія Оскар

3 18

Золотий глобус

9 25

BAFTA

2 13

Премія Гільдії кіноакторів США

2 2

Нагороди Еммі (нагорода)

2 4

Сезар

1 1

Приз за кращу жіночу роль Каннського кінофестивалю

1 1

Срібний ведмідь

1 1

Спеціальний приз Московський міжнародний кінофестиваль

1 1
Загалом
Нагород 23
Номінацій 66

Список нагород і номінацій Меріл Стріп — відзнаки та почесні звання американської акторки театру, кіно та телебачення Меріл Стріп, яких вона була удостоєна за свою акторську діяльність, роботу в кіно та громадську активність.

Історія[ред. | ред. код]

Американська актриса Меріл Стріп була визнана неодноразовими нагородами та номінаціями за роботу в кіно, на телебаченні та на сцені. Вона є рекордсменом у більшості номінацій на премію «Оскар» будь-якого актора; вона була номінована двадцять один раз — сімнадцять — за найкращу жіночу роль і чотири — за найкращу жіночу роль другого плану — з моменту першої номінації в 1978 році за виступ у «Мисливець на оленів». Вона тричі перемагала за роботу в «Крамері проти Крамера» (1980), «Вибір Софі» (1983) та «Залізній леді» (2012), що робить її п'ятим актором, який виграв три конкурентні акторські нагороди Оскар. У 2009 році Стріп стала найбільш номінованою виконавцею в історії нагород «Золотий глобус», коли її номінації на найкращу жіночу роль отримали «Сумнів» та «Мамма Міа»! дав їй загалом двадцять три, перевершивши попередній рекорд Джека Леммона — 22. Через три роки вона здобула свою восьму перемогу в «Залізній леді», більше, ніж будь-які актори. На 74-й премії «Золотий глобус» вона була номінована в рекордний тридцятий раз за виступ у Флоренції Фостер Дженкінс і отримала почесну нагороду Сесіль Б. де Мілля.

Завдяки своїй п'ятнадцятій номінації на участь у конкурсі Флоренс Фостер Дженкінс у 2017 році Стріп пов'язує з Джуді Денч найвідомішого актора на премії Британської академії кіно. Вона двічі вигравала нагороду за найкращу жіночу роль за виступи у фільмах «Французька лейтенантка» (1982) та «Залізна леді» (2012). За свою роботу у фільмі «Години» Стріп отримала «Срібного ведмедика» за найкращу жіночу роль на 53-му Берлінському міжнародному кінофестивалі, який згодом визнав її почесним «Золотим ведмедем» на їх 62-й церемонії. В Італії вона послідовно вигравала Давида ді Донателло за найкращу іноземну актрису в 1984 та 1985 роках за «Закоханість та поза Африкою». На Міжнародному кінофестивалі у Вальядоліді 1986 року вона отримала нагороду за найкращу жіночу роль за роль у печії. Її роль у ролі Лінді Чемберлен у фільмі «Злі ангели» принесла їй нагороду Каннського кінофестивалю та премію AACTA за найкращу жіночу роль у 1989 році.

У 1976 році Стріп виграла премію Outer Critics Circle за видатну ефективність за дебют на сцені в Трелауні «Колодязів» та «27 вагонів, наповнених бавовною» Теннессі Вільямса. Остання робота також принесла їй номінації на найкращу жіночу роль на драматичному столі та премії Тоні. Наступного року вона була подвійною номінанткою на премію Drama Desk Award за головну роль у «Вишневому саду» і знялася у мюзиклі «Щасливий кінець». Стріп виграла премію Еммі за видатну головну актрису — міні-серіал або фільм за ролі в міні-серіалі «Голокост» (1978) та «Ангели в Америці» на церемонії 2004 року. Вона також виграла нагороду Primetime Emmy Award за видатного оповідача за роботу над документальним фільмом «П'ять повернулися» на 69-й премії Primetime Emmy Awards у 2017 році.

У 1983 році Єльський університет, який Стріп закінчила в 1975 році, присвоїв їй почесну ступінь, докторську ступінь образотворчого мистецтва. Першим університетом, який присвоїв їй почесну ступінь, був Дартмутський коледж, де вона провела час студенткою-трансфером у 1970 році, в 1981 році. У 1998 році «Жінки у фільмі» нагородили Стріп Кришталевою нагородою, відзнакою за видатних жінок, які завдяки своїй витривалості та досконалість їхньої роботи допомогли розширити роль жінок у індустрії розваг. Того ж року вона отримала зірку на Голлівудській алеї слави. У 1999 році вона була нагороджена премією Джорджа Істмана, яку присудив Дім Джорджа Істмана за визначний внесок у кіномистецтво. У 2003 році Стріп була нагороджена Почесним Цезарем французькою Академією мистецтв та техніки кіно. У 2004 році на Московському міжнародному кінофестивалі вона була удостоєна премії імені Станіславського за видатні досягнення в акторській кар'єрі та відданість принципам школи Станіславського. Також у 2004 році вона отримала нагороду AFI за життєві досягнення. У 2008 році Стріп потрапила до Залу слави Нью-Джерсі. У 2009 році Принстонським університетом вона отримала почесну докторську ступінь вишуканого мистецтва. У 2010 році вона була нагороджена Національною медаллю мистецтв, обрана в Американську академію мистецтв та літератури, і була нагороджена почесним ступенем доктора мистецтв Гарвардського університету. 4 грудня 2011 року Стріп разом із Нілом Даймонд, Йо-Йо Ма, Сонні Роллінз та Барбарою Кук отримали відзнаку Центру Кеннеді 2011 року. 14 лютого 2012 року вона отримала Почесного золотого ведмедя на 62-му Берлінському міжнародному кінофестивалі. У 2014 році вона була нагороджена Президентською медаллю Свободи.

Загалом Меріл Стріп отримала за свою роботу три «Оскари», приз Каннського кінофестивалю, дві премії Гільдії акторів кіно, чотири номінації на премію «Греммі», чотири премії «Еммі», дві премії БАФТА та номінацію на премію «Тоні». На премію «Оскар» її номінували 20 разів, більше, ніж будь-кого із акторів чи акторок. Вона отримала 6 премій «Золотий глобус», стільки ж як Анжела Лансбері та Джек Ніколсон. На цю премію Стріп номінували рекордні 30 разів, що б'є попередній рекорд (22 рази), який належав Джеку Леммону. Стріп належить до жменьки акторів, які зуміли отримати чотири основі премії у світі кіномистецтва: «Оскар», «Золотий глобус», премію Гільдії акторів кіно та БАФТА.

Почесні звання і особливі нагороди[ред. | ред. код]

Премія BAFTA[ред. | ред. код]

Рік Категорія Номінована робота Результат
1982 Найкраща жіноча роль Жінка французького лейтенанта Лауреат
2012 Найкраща жіноча роль Залізна леді Лауреат
1980 Краща жіноча роль другого плану Мангетен Номінант
1980 Краща жіноча роль Мисливець на оленів Номінант
1981 Краща жіноча роль Крамер проти Крамера Номінант
1984 Краща жіноча роль Вибір Софі Номінант
1985 Краща жіноча роль Сілквуд Номінант
1987 Краща жіноча роль З Африки Номінант
2003 Краща жіноча роль другого плану Адаптація Номінант
2003 Краща жіноча роль Годинник Номінант
2005 Краща жіноча роль другого плану Маньчжурський канал Номінант
2007 Краща жіноча роль Диявол носить Prada Номінант
2009 Краща жіноча роль Сумнів Номінант
2010 Краща жіноча роль Джулі і Джулія Номінант
2017 Краща жіноча роль Примадонна Номінант

Премія Оскар[ред. | ред. код]

Рік Категорія Номінована робота Результат
1980 Краща жіноча роль другого плану Крамар проти крамара Лауреат
1983 Краща жіноча роль Вибір Софі Лауреат
2012 Краща жіноча роль Залізна леді Лауреат

Премія "Золотий глобус"[ред. | ред. код]

Рік Категорія Номінована робота Результат
1980 Краща жіноча роль другого плану Крамар проти крамара Лауреат
1982 Краща жіноча роль у фільмі Жінка французького лейтенанта Лауреат
1983 Краща жіноча роль у фільмі Вибір Софі Лауреат
2003 Краща жіноча роль другого плану Адаптація Лауреат
2004 Краща жіноча роль у мінісеріалі або телефільмі Ангели в Америці Лауреат
2007 Краща жіноча роль у фільмі Диявол носить Prada Лауреат
2010 Краща жіноча роль у фільмі Джулі і Джулія Лауреат
2012 Краща жіноча роль у фільмі Залізна леді Лауреат
1979 Краща жіноча роль другого плану Мисливець на оленів Номінант

Премія "Еммі"[ред. | ред. код]

Рік Категорія Номінована робота Результат
1978 Краща жіноча роль у мінісеріалі або телефільмі Holocaust Лауреат
2004 Краща жіноча роль у мінісеріалі або телефільмі Ангели в Америці Лауреат
1997 Краща жіноча роль у мінісеріалі або телефільмі Не нашкодь Номінант
2020 Краща жіноча роль другого плану Велика маленька брехня Номінант

Премія Гільдії кіноакторів США[ред. | ред. код]

Рік Категорія Номінована робота Результат
2004 Краща жіноча роль у телефільмі або мінісеріалі Ангели в Америці Лауреат
2009 Краща жіноча роль Сумнів Лауреат
1999 Краща жіноча роль Справжні цінності Номінант


Примітки[ред. | ред. код]

[1][2]

  1. Мерил Стрип и её 21 номинация на "Оскар". bit.ua. 26 січня 2018. Процитовано 3 грудня 2020.
  2. 18 прекрасных фильмов, за которые Мерил Стрип могла, но не получила «Оскар» - Что посмотреть - Титр. www.ivi.ru. Архів оригіналу за 19 жовтня 2020. Процитовано 19 жовтня 2020.