Спід-метал

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Спід-метал
Стилістичні походження
Походження
кінець 1970-х, початок 1980-х Німеччина Німеччина США США
Типові інструменти
Популярність початок 1980-х
Похідні жанри Неокласичний метал
Споріднені жанри
Павер-метал,Треш-метал,Мелодійний дез-метал

Спід-метал, або швидкий метал (від англ. speed — швидкість) — різновид важкого металу, що розвинувся у другій половині 1970-х років і досяг найбільшої популярності в США на початку 1980-х років. Предтечею напрямку вважаються Motörhead,хоча й віднести її до цього стилю можна лише з натяжкою, все ж саме вони додали до виконання елементи хардкору та красту (хоча музику Motörhead часто відносять до хеві-метал, спід-метал або треш-метал і навіть називають [хто?] групу родоначальницею двох останніх стилів, Леммі не любив подібні ярлики і вважав за краще називати свою музику просто — «рок-н-ролом »[1] ) [2].Швидкий метал відрізнявся зокрема більш швидкими, у порівнянні з традиційним хеві, темпами а також тим, що пауер-метал був куди більш мелодійнішим аніж спід-метал.

Спід-метал став важливим етапом у розвитку металевої музики, але так і не склався у самостійний напрямок зі своєю естетикою та окремим фендомом.

Як правило, до цього жанру відносять не групи в цілому, а окремі альбоми, пісні різних груп, які виконують також треш-метал, пауер-метал або хеві-метал.

Найпершим твором у цьому стилі вважають пісню «Highway Star» гурту Deep Purple (1972 рік).

До взірців спід-металу відносять альбоми:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Lemmy on heartbreak, ageing and his penchant for Nazi memorabilia (англ.). The Independent. Архів оригіналу за 14 січня 2016. Процитовано 11 січня 2016. We were not heavy metal," he snaps. "We were a rock'n'roll band. Still are. Everyone always describes us as heavy metal even when I tell them otherwise. Why won't people listen?
  2. Dayal Patterson «Black Metal: Evolution of the Cult» (ст. 5) — Feral House, 2013. — 600 с.: фот. — ISBN 1-936239-75-2

Джерела[ред. | ред. код]