Стругання

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Струга́ння — процес обробки матеріалів різанням зі зняттям стружки, здійснюється при відносному зворотно-поступальному русі інструмента (стругального різця, ножа й т.п.) або виробу.

Стругання у деревообробці[ред. | ред. код]

При обробці деревини струганням використовуються ручні інструменти, наприклад, рубанки, фуганки, стамески, скобелі тощо, а також деревообробне обладнання (стругальний верстат, історично лава-кобилиця).

Стругання у металообробці[ред. | ред. код]

Поперечно-стругальний верстат

У металообробці для здійснення процесу стругання використовують стругальні металорізальні верстати зі стругальними різцями для горизонтальних, вертикальних і похилих поверхонь із прямолінійними твірними.

Стругання виконують на поздовжньо- та поперечно-стругальних верстатах. На поздовжньо-стругальних верстатах швидкість різання забезпечує рух стола із встановленою на ньому заготовкою, а на поперечно-стругальних — рух різця.

Стругання може забезпечити точність обробки до 8-9-го квалітетів при шорсткості поверхні за параметром Ra 2,5…0,63 мкм.

Основні вади стругання — удар різального інструмента на початку кожного робочого ходу, а також наявність холостого ходу, що знижує стійкість інструмента і продуктивність обробки. За своєю продуктивністю стругання поступається фрезеруванню[1].

Цей метод обробки використовуються у верстатобудуванні, у важкому машинобудуванні, при виготовленні великих, важких станин, корпусів, рам та інших деталей. Також ці способи використовуються у ремонтних, інструментальних цехах, а також в одиничному та дослідному виробництвах.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Стругання» [Архівовано 13 серпня 2016 у Wayback Machine.] // Українська радянська енциклопедія : у 12 т. / гол. ред. М. П. Бажан ; редкол.: О. К. Антонов та ін. — 2-ге вид. — К. : Головна редакція УРЕ, 1974–1985.

Література[ред. | ред. код]

  • Смирнов В. О., Білецький В. С. Фізичні та хімічні основи виробництва. — Донецьк: Східний видавничий дім, 2005. ISBN 966-7804-90-9
  • Руденко П. О. Проектування технологічних процесів у машинобудуванні: Навчальний посібник. — Київ: Вища школа, 1993. — 414 с. — ISBN 5-11-004091-5
  • Тимків Б. М. Технології. Деревообробка (профільний рівень): підруч. для учнів 10 класу загальноосвітніх навч. закладів / Б. М. Тимків, Ю. О. Туранов, В. В. Понятишин. — Львів: Світ, 2010. — 288 с. — ISBN 978-966-60-3643-1

Посилання[ред. | ред. код]