Стівен Вілтшир

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стівен Вілтшир
англ. Stephen Wiltshire
Стівен Вілтшир під час нагородження
за заслуги в галузі мистецтва
Орденом Британської імперії (Кавалер — MBE, 2007) .
Народження 24 квітня 1974(1974-04-24) (49 років)
Лондон, Велика Британія
Країна Велика Британія Велика Британія
Жанр міські пейзажі
архітектурна графіка
Навчання City and Guilds of London Art Schoold і Queensmill Schoold
Діяльність ілюстратор, митець, художник
Напрямок реалізм
Твори Біг-Бен у дощовий вечір, 2008;
Венеція, 2008;
Нагороди
Сайт Офіційний сайт

CMNS: Стівен Вілтшир у Вікісховищі

Стівен Вілтшир (англ. Stephen Wiltshire, [ˈstiːvn̩ ˈwɪltʃə], * 24 квітня 1974, Лондон, Велика Британія) — британський архітектурний художник. Прославився феноменальною зоровою пам'ятю, здатний намалювати з пам'яті пейзаж, побачивши його тільки один раз.[1] У 2013 році він реконструював панораму Лондона з вершини найвищої вежі, хмародеру «Ска́лка» (Shard). Для документального фільму про мозок протягом п'яти днів він намалював з пам'яті панораму Нью-Йорка, який він оглядав з гелікоптера протягом однієї години.

Біографія[ред. | ред. код]

У ранньому віці Стівен не розмовляв, а коли мав 3 роки йому поставили діагноз — аутизм. У цьому ж році його батько розбився на мотоциклі. Через рік його віддали до спеціальної школи[en] (1979—1987), де він зацікавився малюванням. Коли йому виповнилося 8 років почав малювати міста, зруйновані землетрусом. Тільки у віці 9 років навчився говорити. У віці 10 років створив серію малюнків «Лондонський алфавіт» (London Alphabet) — на кожну літеру була зображена знаменита лондонська будівля, назва якої починалася з відповідної букви алфавіту.

Венеція

У 1987 році він з'явився на програмі BBC «Безглузді премудрості» (The Foolish Wise Ones), що викликало зацікавлення його особою і багато глядачів хотіли купити його роботи. У цьому ж році він опублікував свої малюнки під назвою «Малюнки» (Drawings) і став популярним художником.

Стівен має унікальну фотографічну пам'ять, яка дає йому можливість намалювати панораму міста так як він її бачив з гелікоптера під час короткого, не більше ніж 45 хвилинного польоту над містом, зберігаючи такі деталі, як кількість вікон чи колон у кожному будинку. Зрозуміло, що він їх не рахує, а ніби фотографує. Так він намалював панорами ряду міст: Лондона, Риму, Токіо, Франкфурту, Гонконгу, Мадрида, Єрусалима[1].

Стівен аутист з ейдетичною пам'ятю (синдром саванта). За його здатність намалювати панораму міста з величезною точністю деталей, як це робить «фотоапарат» його називають «фотолюдиною» (людиною-фотокамерою).[2] Проте, виявилося, що талант до малювання — не єдиний його талант. Стівен Вілтшир володіє абсолютним музичним слухом і може відтворювати з голови́ цілі музичні твори. Так, одного разу почувши по телевізору «Кармен», він легко наспівав кілька арій з опери.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]