Стівен Джонс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стівен Джонс
Народився 4 листопада 1953(1953-11-04)[1][2] (70 років)
Пімлікоd, Вестмінстер, Великий Лондон, Лондон[d], Англія, Велика Британія[2]
Країна  Велика Британія[3]
Діяльність письменник, письменник наукової фантастики
Роки активності 1984 — тепер. час
Жанр література жахів
Сайт: stephenjoneseditor.com

CMNS: Стівен Джонс у Вікісховищі

Стівен Джонс (англ. Stephen Jones, іноді також підписується як Стів Джонс, нар. 1953, Лондон, Велика Британія) — англійський укладач антологій, критик і письменник у жанрі літератури жахів, визнаний експерт у галузі сучасного гоору, телепродюсер. Лауреат багатьох премій, найчастіше в номінації «Найкраща антологія».

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився й виріс у Лондоні, в районі Пімліко[en], де свого часу розгорталися події роману Лавкрафта The Horror in the Museum. Ще школярем захопився літературою в жанрі жахів та фентезі. У середині 1960-х років захоплено читав журнали коміксів. Від 1967 року починає купувати та колекціонувати книги в жанрі горор. Початок колекції поклали книги видавництва Arkham House. 1970 року Джонс вступив до Британського товариства фентезі (англ. British Fantasy Society), де включився в складання збірок та антологій. Першим літературним досвідом Джонса стала підготовка випусків бюлетеня та журналів спільноти[4].

Збірки та антології[ред. | ред. код]

Стівен Джонс — практично незмінний укладач низки престижних збірок та антологій у жанрі жахів, серед яких:

Крім того, Джонс укладав або брав участь в укладанні ще більш ніж десяти антологій, зокрема працював разом з Нілом Ґейманом та Ремсі Кемпбеллом.

Оповідання[ред. | ред. код]

Власна творчість Стівена Джонса маловідома. Його нечисленні оповідання з'являлися в британських періодичних виданнях, проте ніколи не виходили у вигляді окремої книги.

Дослідження[ред. | ред. код]

Джонс — укладач і редактор (разом з Кімом Ньюманом) книги критичних есе «Горор: 100 найкращих книг» (1988) і (разом з Ремсі Кемпбеллом) її продовження «Горор: ще 100 найкращих книг» (2005). Його перу належать також монографії про творчість таких авторів, як Клайв Баркер, Джеймс Герберт, Безіл Коппер та про вплив творчості Говарда Лавкрафта на літературу жахів Британії. Також він виступив як кінокритик, склавши огляди фільмів про чудовиськ, екранізацій творів Стівена Кінга та взявши участь у створенні путівника серією фільмів «Повсталий з пекла».

Робота на телебаченні[ред. | ред. код]

Стівен Джонс є також телевізійним продюсером та консультантом з жанрового кіно. Він брав участь у створенні фільмів «Повсталий з пекла» (частини I—III), «Нічний народ», «Різник розуму[en]» тощо.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Freebase Data DumpsGoogle.
  2. а б Internet Speculative Fiction Database — 1995.
  3. LIBRIS — 2007.
  4. An Interview with Stephen Jones (англ) . Tabula Rasa. 1995. Архів оригіналу за 20 квітня 2012. Процитовано 3 травня 2010.

Посилання[ред. | ред. код]