Стілець

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Стіле́ць[1] (зменшувальне від «стіл»)[2], розм. дзи́ґлик[3] — предмет меблів, що призначений для сидіння однієї людини і має ніжки і спинку. Аналогічні меблі без спинки називаються табуретом. Стілець підвищеної комфортності з підлокітниками називається кріслом. Для того, щоб комфортно витягнути ноги, іноді вживають пуфи.

У багатьох випадках те, на чому сидять, називається сидінням, наприклад сидіння в машині. Стільці, як правило, не прикріпляються ніжками до підлоги, і тому їх можна пересувати по приміщенню.

Історія[ред. | ред. код]

Зображення найдавніших стільців трапляються в мистецтві Стародавнього Єгипту й Стародавньої Греції класичного періоду[4]. У V ст. до н. е. в Греції з'являється клісмос — стілець зі спинкою і вигнутими ніжками. Цей предмет меблів був вельми поширеним і використовувався всіма верствами суспільства[5].

Будова[ред. | ред. код]

Основні частини стільця — сидіння і спинка. У стільцях з квадратними і прямокутними сидіннями основа останніх складається чотирьох планок (царг), сполучених шиповим з'єднанням. Стільці з круглим сидінням (віденські) мають круглу основу з вигнутих брусів. У типовому стільці сидіння спирається на чотири ніжки, їх часто з'єднують між собою поперечки (розм. обні́жки, заст. пере́чки)[6][7][8], обніжки венських стільців мають кільцеподібну чи дугоподібну форму. Іноді в конструкцію стільця входять підлокітники.

Між сидінням і спинкою стільця зазвичай є проміжок, залишений для вентиляції. З тією ж метою спинка і сидіння іноді виготовляються з пористого матеріалу або мають отвори, що також є елементом декорації.

Види стільців[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Стілець // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  2. Етимологічний словник української мови : в 7 т. / редкол.: О. С. Мельничук (гол. ред.) та ін. — К. : Наукова думка, 2006. — Т. 5 : Р — Т / укл.: Р. В. Болдирєв та ін. — 704 с. — ISBN 966-00-0785-X.
  3. Дзиґлик // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  4. Better Sit Down For This One: An Exciting Book About The History Of Chairs. NPR. 3 semptembre 2016. Процитовано 29 січня 2017. . (англ.)
  5. Uri Friedman (30 août 2016). A Global History of Sitting Down. The Atlantic. Процитовано 29 січня 2017.  (англ.)
  6. Обніжок // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  7. Обніжок // Словарь української мови : в 4 т. / за ред. Бориса Грінченка. — К. : Кіевская старина, 1907—1909.
  8. Перечка // Словарь української мови : в 4 т. / за ред. Бориса Грінченка. — К. : Кіевская старина, 1907—1909.

Посилання[ред. | ред. код]