Сул

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сул

сом. Sool

Столиця Лас Анод
Країна  Сомалі і HBM-SSCd
Межує з: сусідні адмінодиниці
Пунтленд, Ефіопія, Барі ?
Населення
 - повне 115 306 (8)
 - густота 4,61 /км² (18)
Площа
 - повна 25 036 км²
Дата заснування 1980-ті
Код ISO 3166-2 SO-SO
Розташування регіону на мапі Сомаліленд
Розташування регіону на мапі Сомаліленд

Розташування регіону на мапі Сомаліленд
Мапа
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Сул

Сул (Соль; сомал. Sool) — регіон в північному Сомалі. Столиця регіону - Лас Анод. Історично даний регіон відомий як база антиколоніального руху під керівництвом Саїда Моххамеда, відомого також як рух дервішів. В даний час за володіння цим регіоном йде боротьба між самопроголошеним державою Сомаліленд, автономною державою Пунтленд та місцевої угрупованням HBM-SSC, яке бореться за створення єдиної автономії Сул-Санааг-Айн у складі Сомалі, що включає, відповідно, три райони: Сул, Санааг і Айн.

Клімат[ред. | ред. код]

Сул знаходиться в дуже посушливій і пустельній кліматичній зоні зі спекотним літом і сухою зимою. Середньорічна кількість опадів в регіоні становить 100-200 мм.

Економіка[ред. | ред. код]

Економіка Сула базується на тваринництві і комунікаціях. Регіон дуже багатий дрібною рогатою худобою, в той час як обслуговування мобільного телефонного зв'язку приносить близько 40% податкових доходів.

Територіальна боротьба[ред. | ред. код]

Під час правління Сіада Барре, Сул не був окремим регіоном, а був частиною більш великої провінції Нугаль зі столицею в Гарове . В даний час Нугал є центральною провінцією Пунтленду, у зв'язку з чим дане державне утворення оспорює автономію Сула (хоча при цьому підтримує Сул-Санааг-Айн та його боротьбу проти Сомаліленду). Більше того, на території Сула проживають ті ж кланові племена, що і в самому Пунтленді.

Пунтленд контролював даний регіон з 2003 до жовтня 2007 року, але в 2007 році сили Сомаліленду окупували Сул, і продовжують контролювати його західну частину в даний час. У регіоні діють сили опору, які борються проти присутності військ Сомаліленду.

Див. Також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]