Султан ібн Хаммуд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Султан ібн Хаммуд
араб. سلطان بن حمود
Народився 1870
Помер січень 1908 або 1908
Країна  Саудівська Аравія
Діяльність політик
Знання мов арабська
Посада емір
Конфесія іслам
Рід Al Rashidd
Брати, сестри Сауд ібн Хаммуд

Султан ібн Хаммуд (араб. سلطان بن حمود بن عبيد الرشيد‎; нар. 1870 — 1908) — 10-й емір Джебель-Шаммара у 19071908 року.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Аль-Рашид. Онук Убайда, брата Абдаллаха ібн Алі, першого еміра з династії. Старший син Хаммуда. Народився 1870 року. Ймовірно брав участь у військових походах емірів Джебель-Шаммарів.

27 або 29 грудня 1906 року разом зі своїми братами Саудом і Фейсалом вбив еміра Мітаба, захопивши владу. Уряд Османської імперії розглядав його як узурпатора, визнавши еміром Сауда, брата Мітаба, що втік до Медини.

Султан призначив брата Сауда своїм спадкоємцем, а іншому братові — Фейсалу — передав в управління Ель-Джауф. За цим уклав союз з Мухаммадом бін Абдуллою Аль-Муханною, еміром Бурайди (в регіоні Ель-Касим) та Фейсалом аль-Дувейшем, шейхом клану мутаїр. Їх військо 24 вересня 1907 року зазнало поразки в битві біля Тарафії від саудитів на чолі із Абд ал-Азізом ібн Саудом. В результаті емір Султан остаточно відмовився від Ель-Касиму. Його подальші походи не приносили здобичі, внаслідок чого зростало невдоволення вояків й знаті.

У січні 1908 року він завантажив скарбницю на верблюдів і спробував втекти до Єгипту, але був перехоплений рідним братом Саудом, посаджений у в'язницю і незабаром задушений. Сауд став новим еміром Джебель-Шаммари.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Michael John Baran (1992). The Rashidi Amirate of Hayl: The rise, development and decline of a premodern Arabian principality (PhD thesis). University of Michigan
  • Eveline J. van der Steen (2009). Tribal States in History: The Emirate of Ibn Rashid as a Case Study. Al Rafidan. 30: 120.