Суперфрікономіка (книга)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Суперфрікономіка»
Обкладинка видання українською мовою видавництва «Наш Формат»
Автор Стівен Левітт,
Стівен Дабнер
Назва мовою оригіналу SuperFreakonomics: Global Cooling, Patriotic Prostitutes, and Why Suicide BomberShould
Країна США США
Мова Английская
Тема Економіка, Соціологія, Економічна теорія
Жанр нон-фікшн
Укр. видавництво Наш Формат Україна
Видавництво William Morrow and Company США
Видано 20.09.2009
Видано українською 2018
Перекладач(і) Дмитро Кожедуб
Тип носія Тверда
Сторінок 256
ISBN Україна 978-617-7552-65-8
Попередній твір Фрікономіка
Наступний твір Думай як фрік

Суперфрікономіка (англ. SuperFreakonomics: Global Cooling, Patriotic Prostitutes, and Why Suicide BomberShould) — друга книга Стівена Левітта і Стівена Дабнера, вперше вийшла у видавництві «William Morrow and Company»[1] у США 20 жовтня 2009 року. Українською мовою її перекладено та опубліковано у 2018 році видавництвом «Наш формат» (перекладач — Дмитро Кожедуб).

Огляд книги[ред. | ред. код]

Науково-популярна «Суперфрікономіка» — це продовження спільної роботи економіста університету Чикаго Стівена Левітта та журналіста The New York Times Стівена Дабнера «Фрікономіка» (англ. Freakonomics), що вже стала бестселером за чотири роки до того. Книги, що вивчає взаємозв’язок, здавалося б, незв'язаних між собою речей та подій.

У вступному розділі сказано, що тема книги досліджує концепцію, за якою ми всі працюємо за певну винагороду, ми реагуємо на стимули, пояснюється, що ми повинні розглядати проблеми з економічнго погляду.

У першому розділі розглядається нерівність у категоріях оплати праці для чоловіків та жінок, досліджується проституція та сутенерство в Південному Чикаго. Сутенери та брокери порівнюються на основі ідеї, що вони допомагають продавати свої послуги на великий ринок.

Другий розділ стосується шаблонів та деталей. Розглядається проблема залежності від часу, місця і обставин в яких народилася дитина, описується проблема "ефекту відносності віку" і яку вагому роль вона відіграє у багатьох видах спорту. Обговорюються навички лікарів та створення комп'ютерної системи Azyxxi, а також проводяться паралелі з тим, як банки відстежують терористів у Великої Британії.

Альтруїзм обговорюється у третьому розділі, використовуючи приклади вбивства Кітті Дженовезе, спалах злочинності 1960-х, викликаний телебаченням, та економічні експериментальні ігри, таки, наприклад, як дилема в'язня.

Четвертий розділ про непередбачені наслідки та прості виправлення. Він детально розповідає про роботу Ігнаца Земмельвейса в лікарнях, про використання ременів безпеки та дитячих автокрісел, про можливість зменшення кількості ураганів.

У п'ятому розділі розглядаються зовнішні фактори та глобальне потепління. Тут обговорюється, чому економіка не обов'язково враховує екологічні проблеми. Крім того, автори пропонують альтернативний шлях вирішення глобального потепління шляхом додавання до атмосфери двоокису сірки.

Епілог стосується мікроекономіки, і обговорюється вивчення того, чи можна навчити мавп використовувати гроші.

Відгуки[ред. | ред. код]

«Суперфрікономіка» отримала високу оцінку за свою розважальну цінність, але й критику за нетрадиційні підходи до предметів вивчення, зокрема глобального потепління.

Переклади українською[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. SuperFreakonomics - Steven D. Levitt - Hardcover. harpercollins.com (анг.) . Архів оригіналу за 30 вересня 2018. Процитовано 30 вересня 2018. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |5= (довідка)
  2. Harford, Tim (17 жовтня 2009). SuperFreakonomics. Financial Times. Архів оригіналу за 3 червня 2010. Процитовано 22 жовтня 2009.
  3. Smith, Kyle (18 жовтня 2009). SuperFreakonomics. New York Post. Архів оригіналу за 14 жовтня 2012. Процитовано 22 жовтня 2009.
  4. Coy, Peter (22 жовтня 2009). More Oddball Tales for Freakonomics Fans. BusinessWeek. Архів оригіналу за 24 серпня 2014. Процитовано 23 жовтня 2009.