Сєров Олександр Миколайович (співак)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олександр Сєров

Олександр Сєро́в (нар. 24 березня 1951, Ковалівка, Миколаївська область, Україна) — колаборант, український естрадний співак, аранжувальник, інструменталіст і композитор.

На початку 1980-х, в Україні він здобуває визнання як естрадний співак, коли з екрану телевізора лунали відомі україномовні пісні: «Скрипка грає» вірші Юрій Рибчинський музика Ігор Поклад 1980, «Світи зоря» музика Олександр Злотник, вірші Віктор Герасимов 1978, «Якщо любиш кохай» музика Левко Дутковський слова Михайло Ткач[1] [1], «Молодії літа», згодом 2011-го — «Пісня з полонини» музика Степана Сабадаша, слова Олени Пономаренко, 1962 [2]). Після недовгої роботи з чернівецьким ВІА «Жива вода» та тернопільським «АРС», зокрема написав музику до пісні «Там, де ясні зорі», Олександр Сєров перебирається до Російської Федерації — місто Москву (столицю РФ), після чого вже виконував пісні майже винятково, лише російською мовою.[2]

Згодом там, у співпраці з також вихідцем з України — композитором Ігорем Крутим, записав дуже знані тоді пісні російською мовою, як от: «Я люблю тебе до сліз» на вірші Ігоря Ніколаєва, «Ти мене любиш», «Мадонна» на вірші Римми Казакової, «Як бути» на вірші Олександра Косарєва. Народний артист Російської Федерації (2004).

Олександр Сєров є фігурантом бази даних сайту Миротворець, з позначенням «Свідоме порушення державного кордону України з метою проникнення в окупований Росією Крим. Незаконна концертна діяльність на території анексованого Криму»[3].

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 24 березня 1951 року в українському мальовничому селі Ковалівка, розташованому в Миколаївській області поблизу Південного Бугу. Його батько Микола Сяров (згодом Олександр трохи змінив своє прізвище) був начальником автобази, а мама очолювала цех парфюмерно-скляного комбінату. Коли Сашко був ще зовсім маленьким, його батько пішов з родини. Мамі довелося переїжджати для заробітку в обласний центр —Миколаїв, тому тягар виховання сина ліг на плечі бабусі.

Уже в підлітковому віці Сєров по-справжньому полюбив музику і зрозумів, що хоче пов'язати своє життя з цим видом мистецтва. А почалося все з пісні Тома Джонса «Delilah», яку хлопчик одного разу почув по радіо. З того часу Джонс, а також Елтон Джон, стали для Олександра прикладами естрадного виконання.

У школі хлопчина виступав в учнівському оркестрі, в якому грав на альті. Відомим є те, що Сєров власноруч освоїв фортепіано. Після школи, Олександр вступив до музичного училища, яке закінчив по класу кларнета. З 1969-го, заробляв грою на фортепіано в миколаївських ресторанах і кафе.[2]

Відслуживши три роки в морському флоті (1970...1973), юнак почав будувати музичну кар'єру. Невдовзі, він виступав у Російській Федерації — Краснодарі в складі вокально-інструментального ансамблю «Іва», потім повернувшись в Україну — Миколаїв, деякий час співав та грав на саксофоні в самодіяльності — на танцмайданчику яхт-клубу та в Будинку офіцерів флоту, потім в місцевому філармонійному ВІА «Співучі юнги» разом з Ігорем Крутим. Далі були українські музичні колективи, коли у 1982...1984 роках він керував ВІА «Черемош» у Чернівцях, де співали сестри Софії Ротару — Лідія та Ауріка.[2] Отже, на початку 80-х років почалася сольна співоча кар'єра, яка і принесла артисту успіх.

Творча кар'єра[ред. | ред. код]

Вперше, широкий загал почув голос Олександра Сєрова 1981 року. Це була російськомовна пісня «Круїз», виконана спільно з Ольгою Зарубіною і яка стала великим хітом. Потім був ще один дует з Тетяною Анциферовою «Міжміська розмова» і перша сольна композиція «Відлуння колишньої любові».

Кращі пісні Сєрова початку 80-х років, склали його перший альбом «Світ для закоханих» російською мовою. Популярність співака набирала обертів, а після появи відеокліпів «Мадонна» (1987), «Музика вінчальна» (1988) і «Ти мене любиш» (1990) затребуваність Олександра була просто величезною. До речі, відеоролик «Ти мене любиш» є першим радянським кліпом, в якому як запрошена актриса, знімалася тодішня знаменитість (Ірина Алфьорова).

Природно, що пішов за кліпами і другий диск «Я плачу», який мав шалений успіх, тож артиста запрошували на гастролі не лише по всіх країнах колишнього Радянського Союзу, а й в далеке закордоння. Крім перерахованих, стали знаними пісні цього альбому, як от «Ти в моєму серці» та «Я в тебе давно закоханий». Наступні російськомовні альбоми «Ностальгія за тобою» і «Сюзанна», подарували слухачам дуже відомі на тоді пісні, скажімо «Я люблю тебе до сліз» і «Зорепад». Потім в звукозаписах настала досить тривала перерва, пов'язана напевно, з непорозумінням між Олександром Сєровим і його постійним композитором Ігорем Крутим.[2]

1989 року, співак зіграв у фільмі «Сувенір для прокурора»[4].

Лише за 8 років, світ побачила нова платівка «Моя Богиня», за якою пішли «Нескінченна любов», «Зізнання» і «Казковий Версаль». 2013 року вийшов альбом «Любов повернеться до тебе» — усі російськомовні.

Санкції[ред. | ред. код]

19 жовтня 2022 року у віці 71 рік, Олександр Сєров на тлі навального вторгнення Російської Федерації в Україну, внесений до санкційних списків України проти осіб, «які прилюдно закликають до агресивної війни, виправдовують і визнають законним збройний напад РФ на Україну, тимчасову окупацію території України».[5] [6] Покарання передбачають блокування активів, повне припинення комерційних операцій, зупинку виконання економічних і фінансових зобов'язань.[7]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Слова, текст, акорди "Якщо любиш, кохай" - Віктор Павлік - Українські пісні. www.pisni.org.ua (укр.). Процитовано 15 лютого 2024.
  2. а б в г Олександр Сєров - пісні, біографія - Українські пісні. www.pisni.org.ua (укр.). Процитовано 14 лютого 2024.
  3. У "Миротворці" запевняють, що російські артисти Сюткін і Сєров не мають шансів потрапити в Україну. www.unian.ua (укр.). Процитовано 14 лютого 2024.
  4.  Александр Серов - Как быть? на YouTube
  5. УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №726/2022 Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 19 жовтня 2022 року «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».
  6. СЄРОВ Олександр Миколайович - біографія, досьє, активи | Війна і санкції. sanctions.nazk.gov.ua (укр.). Процитовано 31 березня 2023.
  7. Мільярдери з російського Forbes, діти Путіна, пропагандисти РФ, силовики Білорусі та західні корпорації. Що потрібно знати про українські санкції — Forbes.ua. forbes.ua (укр.). 21 жовтня 2022. Процитовано 31 березня 2023.

2. https://myrotvorets.center/criminal/serov-aleksandr-nikolaevich/