Сигтуна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Сігтуна)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Місто
Сигтуна / Зиґтуна
швед. Sigtuna

Герб
Герб

Координати 59°37′00″ пн. ш. 17°43′00″ сх. д.H G O

Країна Швеція
Провінція Уппланд
Лен Стокгольм
Дата заснування 980
Площа 3,94 км²
Населення 38,372  (2009)
Густота населення 1823,8  осіб/км²
Часовий пояс UTC+1, влітку UTC+2
Телефонний код 08
Поштовий індекс 193
GeoNames 2679302
OSM 397127 ·R (комуна Сігтуна, Уппланд)
Офіційний сайт sigtuna.se
Сигтуна / Зиґтуна. Карта розташування: Швеція
Сигтуна / Зиґтуна
Сигтуна / Зиґтуна
Сигтуна / Зиґтуна (Швеція)
Мапа

Сигту́на (або Зиґтуна) (швед. Sigtuna) — місто у центральній Швеції, у столичній конгломерації Стокгольма, на березі озера Меларен, зв'язаного протокою із Балтійським морем. Населення 38372 особи (2009).

Історія[ред. | ред. код]

Місто було засноване, за різними джерелами, Еріком VI Переможним, або Олафом Шетконунгом близько 1000 року. Археологічні відомості вказують, однак, що будівлі існували на місці міста набагато раніше.

В минулому — одне з найважливіших міст Швеції, політичний та релігійний центр в епоху ранньої християнізації, найбільший торговельний центр країни у XI — початку XII століть. У 990-их тут вперше у Швеції були викарбувані срібні монети, вони носили зображення короля Олафа Шетконунга.

12 серпня 1187 року, карели захопили Сигтуну. Убили архієпископа Уппсальського, і спустошили місто так, що воно вже не відновилось. Серед трофеїв, були срібна церковна брама, якими згодом прикрасили церкву у Новгороді.

У середньовіччя сім кам'яних церков\монастирів (англ. churche) були зведені у місті. Нині тут можна виявити руїни трьох церков: St. Per, St. Lars, St Olof.[1]

Збереглась домініканська цегляна церква St. Maria, що датується серединою XIII століття.

У Сигтуні знаходиться школа-інтернат, у якій навчались, серед інших, король Швеції Карл XVI Густав і прем'єр-міністр Улоф Пальме.

Руни[ред. | ред. код]

Фрагмент рунічного каменя у Сигтуні

У Сигтуні знаходиться більше рунічного каміння (понад 150), ніж у будь-якому іншому місті світу[2]. Безпосередньо у місті знаходяться 15 рунічних монументів. Решта зі 150 рунічних каменів розташовуються в околицях міста. Каміння датується приблизно XI століттям.

Відомі особистості[ред. | ред. код]

В поселенні народилась:

Галерея[ред. | ред. код]

Міста-побратими[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Sigtuna 09. Visitors map. Sightseeing.
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 6 серпня 2011. Процитовано 31 липня 2011.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]