Сіонська світлиця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сіонська світлиця
івр. חדר הסעודה האחרונה
Світлиця Таємної вечері
Координати: 31°46′18″ пн. ш. 35°13′44″ сх. д. / 31.77167° пн. ш. 35.22889° сх. д. / 31.77167; 35.22889
Тип споруди церква
Розташування Ізраїль Ізраїль
Початок будівництва IV століття
Відбудовано 12 століття,
Стиль романський
Епонім Діва Марія
Сіонська світлиця. Карта розташування: Ізраїль
Сіонська світлиця
Сіонська світлиця (Ізраїль)
Мапа
CMNS: Сіонська світлиця у Вікісховищі

Сіонська світлиця, Світлиця Таємної вечері, Світлиця Тайної вечері або сенакулюм (лат. Coenaculum; івр. חדר הסעודה האחרונה‎) — кімната в якій згідно Біблії проходила Тайна вечеря та сходження Святого Духа на апостолів. Названа світлиця Сіонською, бо знаходиться над гробом царя Давида на пагорбі «Сіон» міста Єрусалиму. Назва «Таємної вечері» мала два значення: встановлення святого Таїнства Євхаристії та секретної зустрічі під час переслідування.

Історія[ред. | ред. код]

Будівля, на яку Святе Передання вказує як на Сіонську світлицю, розташована на вершині гори Сіон, поза стінами Старого міста, неподалік від Сіонських воріт. За минулі століття вона руйнувалася і перебудовувалася.

У світлиці є дві каплиці, розташовані одна над іншою. Світлицею є другий поверх будівлі, на першому поверсі сьогодні знаходиться гробниця царя Давида та синагога. Від середньовічних будівель збереглося кілька колон і зведення з зображенням «пасхального ягня». Нині Сіонська світлиця не належить жодній з церков і знаходиться у веденні Ізраїльського уряду, вхід для всіх відвідувачів вільний і безкоштовний.

У християнстві[ред. | ред. код]

У християнській традиції, вважається (Дії 1:13), що Сіонська світлиця була не тільки місцем де Ісус Христос і його дванадцять апостолів влаштували пасхальну трапезу «Таємну вечерю», після якої Ісус був заарештований (Мат. 26:17-29), а й місцем, де перебували апостоли в Єрусалимі, а також першою християнською церквою[1]. У цьому самому місці стались Явління Христа учням після Воскресіння (Мр. 16:14, Лк. 24:33, Ів. 20:19-23, Ів. 20:26-28)[2]; відбулись збори учнів після Вознесіння Христа (Дії 1:13); обрання Маттія до числа дванадцяти апостолів (Дії 1:15-26); сходження Святого Духа на учнів в день П'ятидесятниці (Дії 2:1-4).

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Catholic Encyclopedia: Jerusalem (A.D. 71-1099) [Архівовано 6 липня 2008 у Wayback Machine.]: «During the first Christian centuries the church at this place was the centre of Christianity in Jerusalem, „Holy and glorious Sion, mother of all churches“ (Intercession in „St. James' Liturgy“, ed. Brightman, p. 54). Certainly no spot in Christendom can be more venerable than the place of the Last Supper, which became the first Christian church.»
  2. Свята Земля. Історичний путівник по пам'ятних місцях Ізраїлю, Єгипту, Йорданії і Лівану / Ред. акад. М. В. Бібіков. - Ізраїль: J.C.A. Holyland, 2000. c. 74. ISBN 5-93632-002-2.


Джерела[ред. | ред. код]