ТУ3

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ТУ3
Основні дані
Рік будування 1954—1959
Країна будування Чехословаччина
Завод ČKD
Країни експлуатації СРСР СРСР
Росія Росія
Україна Україна
Казахстан Казахстан
Литва Литва
Латвія Латвія
Ширина колії 750 мм
Рід служби універсальний вантажнопасажирський
Технічні дані
Осьова формула 20—20
Довжина локомотива 12 690 мм
Тип передачі електрична
Сила тяги тривалого режиму 6/6

ТУ3 (рос. Тепловоз Узкоколейный, тип 3) — чехословацький магістральний чотирьохосний вантажнопасажирський тепловоз для роботи на коліях 750 мм. Всього було побудовано 26 екземплярів[1]. Побудований на заводі ČKD. Зараз жоден із них не працює.

Історія[ред. | ред. код]

Після Другої світової війни стан вузькоколійних колій у Чехословаччині був визнаний нежиттєздатним, тому ці колії були включені до запланованого плану моторизації колій. Перший проект абсолютно нового типу вузькоколійного локомотива був розроблений заводом Českomoravská strojírna у Височанах (пізніше філія ČKD Sokolovo) влітку 1946 року. Проект кілька разів переглядався, і остаточна пропозиція була затверджена Міністерством транспорту в 1948 році. Загалом мало бути виготовлено шість локомотивів нової серії Т 47.0 для двох вузькоколійних ліній – Їндржихув-Градец – Обратань (чотири) та Тршемешна в Сілезії – Особлага (дві). Однак початковий план поставок у 1951 році не було дотримано, і через багато ускладнень під час розробки (це були практично перші дизель-електричні локомотиви, розроблені з нуля в ČKD), першу машину не було виготовлено до липня 1954 року. Через місяць він прибув до Їндржихув-Градец, де його піддали різним випробуванням. До червня наступного року сюди було доставлено всі шість локомотивів першої серії, які контролювали рух як на лінії до Обратану, так і на другій гілці до Нової Бистриці, а паровози перевели до резервних або допоміжних служб. Хоча основним призначенням нових машин було використання у вантажних перевезеннях, вони замислювалися як універсальні (про що свідчить наявність багажного відділення) і в пасажирських поїздах доповнювали довоєнні моторні вагони серії М 21.0.

Локомотив був розроблений в 1954 році в Чехословачинні на заводі ЧКД[2].

Завдяки багатому досвіду та поступово зростаючій надійності, у 1956 році ČSD приступив до замовлення другої серії, яка мала містити загалом 10 машин і, таким чином, забезпечити транспортування на інших вузькоколійних лініях у Чехословаччині. У той же час Радянський Союз зацікавився таким же типом локомотивів – замовлення стосувалося 50 локомотивів серії ТУ3, деталі яких відрізнялися від машин для країни (наприклад, колія 750 мм). Зрештою для чехословацьких потреб з нього було випущено п’ять машин, тож остаточно з 66 вироблених локомотивів ČSD отримав 21, а SŽD – 45 одиниць. Поставки відбувалися в 1957-1958 роках . Перші чотири машини з номерами 007–010 також були пристосовані до колії 750 мм і призначені для лінії Frýdlant – Heřmanice , інші знайшли свій дім на лініях Třemešná in Silesko – Osoblaha та Ružomberok – Korytnica (обидві по чотири шт.) і три машини доповнили парк транспортних засобів у Їндржихові-Градці. Таким чином, парова тяга мала тут лише мінімальне значення, але останні машини були остаточно зняті лише через три роки.

В травні 2023 року знайшли один з закинутих неробочих локомотивів ТУ3 з 2 вагонами Pafawag. Укрзалізниця вирішила провести капітальний ремонт і передати на Гайворонську вузькоколійну залізницю[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ТУ3 — Список рухомого складу. trainpix.org (укр.). Процитовано 5 червня 2021.
  2. Тепловоз ТУ3 - это... Что такое Тепловоз ТУ3?. Словари и энциклопедии на Академике (рос.). Процитовано 5 червня 2021.
  3. Укрзалізниця відновить унікальний закинутий тепловоз 1958 року – фото. LIGA (укр.). 24 травня 2023. Процитовано 10 березня 2024.