Тамар Івері

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тамар Івері
груз. თამარ ივერი
Основна інформація
Повне ім'я англ. Tamar Javakhishvili
Дата народження 8 вересня 1971(1971-09-08) (52 роки)
Місце народження Тбілісі, Грузинська РСР, СРСР[1]
Громадянство Грузія
Національність грузинка
Професія оперна співачка
Освіта Тбіліська консерваторія
Праця в операх Віденська державна опера, Королівський театр Ковент-Гарден, Ла Скала, Метрополітен-опера
Співацький голос сопрано
Інструменти вокал[d]
Псевдоніми Тамар Івері
Нагороди Австрійська медаль Еберхарда Вехтера[de]
Премії Перша премія (гран-прі) Міжнародного конкурсу вокалістів імені Моцарта в Зальцбурзі[de]
Національна премія імені Мемеда Абашідзе (Грузія)
Батько Avtandil Javakhishvilid
tamariveri.com

Тама́р Івері́ (справжнє ім'я: Тамар Джавахішвілі; груз. თამარ ივერი; *8 вересня 1971(19710908)) — грузинська оперна співачка (сопрано).

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася 8 вересня 1971 року у Тбілісі, у родині оперного співака Автанділа Джавахішвілі (баритон), який став її першим викладачем.

Дід по батькові, Вано Джавахішвілі, був відомим журналістом. Репресований радянською владою і висланий, разом з дружиною та двома синами — Автанділом та Язоном, у Казахстан.

Виросла в театральному середовищі. З чотирьох років співала в дитячому хорі. Грала на фортепіано.

Про своє захоплення оперою згадувала таке:

«... одного разу тато поставив мені запис. Джоан Сазерленд виконувала арію «Casta diva»[it] з «Норми». Є багато хороших співачок, і арія ця знаменита завжди і всюди звучить, її люблять мільйони — але те виконання, той момент слухання я не забуду ніколи. Я була зачарована, зачарована. Мене цей запис змінив. Назавжди. Моя доля вирішилася. Я запитала у тата: «Через скільки часу я зможу так співати?» Він сказав, що треба багато часу і праці. Я запитала: «Три місяці вистачить?». Тато сказав, що три місяці — мало, але можна спробувати, якщо я буду наполегливо працювати. І ми почали займатися. Я намагалася з усіх сил. Через три місяці я заспівала арію Норми. І — майже нічого не вийшло. Це було сиро, слабо. Недосконало. І тато сказав: «Мистецтво опери не всіх пускає в свої кордони. І не всі можуть, хочуть залишитися в цьому мистецтві. Ти можеш. Я хотів показати тобі, що шлях до вершин важкий. Може, років через п'ятнадцять ти заспіваєш цю арію так, як треба». І я насправді через п'ятнадцять років заспівала арію «Casta Diva». У концерті, який я присвятила пам'яті тата. Нервувала жахливо, не зовсім впоралася...[2]».
Оригінальний текст (рос.)
«...однажды папа поставил мне запись. Джоан Сазерленд исполняла арию «Casta diva» из «Нормы». Есть много хороших певиц, и ария эта знаменитая всегда и всюду звучит, ее любят миллионы — но то исполнение, тот момент слушания я не забуду никогда. Я была очарована, околдована. Меня эта запись изменила. Навсегда. Моя судьба решилась. Я спросила у папы: «Через сколько времени я смогу так петь?» Он сказал, что надо много времени и труда. Я спросила: «Три месяца хватит?». Папа сказал, что три месяца — мало, но можно попробовать, если я буду упорно работать. И мы начали заниматься. Я старалась изо всех сил. Через три месяца я спела арию Нормы. И — почти ничего не вышло. Это было сыро, слабо. Несовесовершенно. И папа сказал: «Искусство оперы не всех пускает в свои границы. И не все могут, хотят остаться в этом искусстве. Ты можешь. Я хотел показать тебе, что путь к вершинам труден. Может, лет через пятнадцать ты споешь эту арию так, как надо». И я на самом деле через пятнадцать лет спела арию «Casta Diva». В концерте, который я посвятила памяти папы. Нервничала ужасно, не совсем справилась...».

Навчалася вокалу в Тбіліській консерваторії. На третьому курсі отримала роль сестри Абесалома в опері «Абесалом і Етері»[ka] Батумського оперного театру[ka].

У травні 1998 року в Тбілісі виконала свою першу сольну партію Дездемони в опері «Отелло», де співала разом з ісландським тенором Крістіаном Йоханссоном та італійським баритоном Ренато Брузоном[it]. Того ж року — отримала другий приз на Міжнародному конкурсі імені Джузеппе Верді «Voci Verdiane Competition» у Буссето.

Мстислав Ростропович запросив співачку на фестиваль у Франції.

У 1999 році отримала першу премію (гран-прі) Міжнародного конкурсу вокалістів імені Моцарта в Зальцбурзі[de], де познайомилася з Іляною Котрубаш, яка відтоді стала наставницею Тамар.

Лавреатка австрійської медалі Еберхарда Вехтера[de] (за виконання ролі Тетяни у опері «Євгеній Онєгін» на сцені Віденської державної опери) і Національної премії імені Мемеда Абашідзе (Грузія).

Виконує провідні партії сопранного репертуару в найбільших оперних театрах світу. Виступала в Віденській державній опері, Королівському театрі в Ковент-Гардені, Ла Скала, Метрополітен-опера, на Веронській арені та в оперних театрах Берліна, Парижа, Токіо, Цюриха, Мюнхена, Копенгагена, Тулузи та багатьох інших.

Працювала з такими диригентами, як Лорін Маазель, Колін Девіс, Даніель Баренбойм, Рікардо Муті, Сейдзі Одзава, Джеймс Лівайн, Маріс Янсонс, Антоніо Паппано та Фабіо Луїзі.

У 2014 році опинилася в центрі скандалу через некоректний коментар, що з'явилися на її сторінці в мережі Facebook на адресу геїв. Через це Австралійська опера[en] розірвала контракт зі співачкою. Тамар Івері мала виступити в постановці «Отелло»[3].

Репертуар[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Тамар Івері у ролі Дездемони
(опера «Отелло»)
1 дія
3 дія
4 дія

Сценічний псевдонім[ред. | ред. код]

Вибір сценічного псевдоніма «Івері» пояснила так:

«Я почала виступати на сцені, брала участь в міжнародних конкурсах, виходила до різної публіки — і дуже часто моє прізвище вимовляли неправильно. І я стала Івері. Іверія — це Грузія. Івері — грузинка...[2]».
Оригінальний текст (рос.)
«Я начала выступать на сцене, участвовала в международных конкурсах, выходила к разной публике — и очень часто мою фамилию произносили неправильно. И я стала Ивери. Иверия — это Грузия. Ивери — грузинка...».

У ролі Амелії у опері
«Сімон Бокканегра»
Ковент-Гарден, 2004
У ролі Донни Анни у опері
«Дон Жуан»
Метрополітен-опера, 2005
У ролі Татьяни в опері «Євгеній Онєгін»
Віденська опера, 2009

Родина[ред. | ред. код]

Мама двійнят — хлопчика і дівчинки.

Чоловік — Рауль — колишній борець, чемпіон Тоскани і Відня. Після травми — залишив професію.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Carnegie Hall linked open data — 2017.
  2. а б Шейхатович Інна. Тамар, дочка Автанділа / інтерв'ю // Israeli culture. — 2017. — 3 березня. (рос.)
  3. Нг Девід. Тамар Івері, оперне сопрано, звільнили через зауваження про геїв [Архівовано 1 серпня 2014 у Wayback Machine.] // Los Angeles Times. — 2014. — 24 червня. (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]