Телесеріал

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Портал Телебачення
Логотип портала
Логотип портала
Історія
Телебачення в Україні
Телебачення в США
Телебачення в СРСР
Терміни
Телевізійна мережа
Телевізійна синдикація
Апфронт · Рейтинг Нільсена
Заміна в середині сезону
Прем'єра сезону · Фінал сезону · Кліфгенгер
Пляшковий епізод
Прайм-тайм · Закадровий сміх
Шоуранер
Жанри
Теленовела
Мильна опера
Ситком · Антологія
Процедурна драма
Підліткова драма
Новини
Формати
Токшоу
Мінісеріал
Телесеріал
Телефільм
Реаліті-шоу
Телепередача
Різне
Оформлення статей
Категорія:Телебачення

Телесеріа́л, телевізійне шоу — художній або документальний твір, що складається з багатьох серій і призначений для демонстрації на телебаченні.

Серіали орієнтовані на показ центральними і кабельними каналами телебачення з певними інтервалами (зазвичай раз на добу або раз-два на тиждень). Завдяки ще одній особливості телесеріалів (невідомо, що буде далі) вони є дуже гарним засобом залучення й утримання аудиторії телеканалами (люди будуть дивитися канал з улюбленим серіалом частіше), а також для прокату відеореклами (в години новин і телесеріалів реклама найефективніша).

За форматом телесеріали умовно поділяються на декілька категорій:

Мильні опери та теленовели[ред. | ред. код]

Мильні опери (англ. soap opera), телевистава на сімейні та побутові теми мелодраматичного, сентиментального характеру з постійними персонажами, у яких сценарій пишеться у ході зйомок, а кількість серій невизначена до самого закінчення.

Теленовели (ісп. telenovela —телевізійні мелодрами). Як правило серіали про кохання, іноді з додаванням детективного/драматичного сюжету. На відміну від «мильних опер», сценарій теленовел пишеться із вже задуманою кінцівкою (найчастіше це весілля головних героїв, хоча бувають винятки).

Приклади мильних опер

Приклади теленовел

Класичні телесеріали[ред. | ред. код]

Класичні телесеріали (англ. TV-series). Серіали різноманітного жанру, в період зйомок сценарій може переписуватись, але переважно це робиться до початку зйомок. Класичні серіали знімаються блоками, або як їх ще називають — сезонами. В одному сезоні приблизно від 20 до 26 серій.

Приклади класичних телесеріалів

Мінісеріали[ред. | ред. код]

Мінісеріали (англ. mini-series ) або телефільми. На відміну від класичних серіалів, мінісеріали мають невелику кількість серій та володіють чітким сюжетом, їхній сценарій повністю написаний до початку зйомок. Такі телефільми, подібно звичайним кінофільмам, нерідко володіють серйозною художньою цінністю і часто стають помітним культурним явищем своєї епохи.

Приклади мінісеріалів

Див. також[ред. | ред. код]