Теодор Левітт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Теодор Левітт
нім. Theodore Levitt
Народився 1 березня 1925(1925-03-01)[1]
Vollmerzd, Шлюхтерн, Майн-Кінціг, Дармштадт, Гессен, Німеччина[1]
Помер 28 червня 2006(2006-06-28)[2][1][…] (81 рік)
Белмонт, Міддлсекс, Массачусетс, США
·злоякісна пухлина
Країна  Німеччина
Діяльність економіст, викладач університету
Alma mater Університет штату Огайо
Antioch Universityd
Antioch Colleged
Галузь глобалізація[4] і ринкознавство[4]
Заклад Гарвардський університет
Університет Північної Дакоти

Теодор Левітт (англ. Theodore Levitt; 1 березня 1925(19250301) — 28 червня 2006) — американський економіст, професор Гарвардської школи бізнесу, вважається одним з засновників сучасного світознавства.

Народився Теодор у Волльмерці[de], Майн-Кінціг, Німеччина. Через десять років його сім'я перебралася в Штати і влаштувалася в Дейтоні, Огайо. Під час Другої світової війни Левітт служив в армії; школу йому довелося закінчувати заочно. Вищу освіту Теодор відправився здобувати в коледж Antioch College; отримавши там ступінь бакалавра, він перебрався в Університет Огайо (Ohio State University), де і став дипломованим доктором в економіці. Викладати Левітт відправився в Університет Північної Дакоти (University of North Dakota).

У 1959-му Теодор влаштувався працювати в Гарвардську школу бізнесу (Harvard Business School). У тому ж році Левітт прогримів на весь світ своєю статтею 'Marketing Myopia' в 'Harvard Business Review'.

Досить часто ім'я Левітта згадується у зв'язку з появою терміну 'глобалізація'. Часто стверджується, що введений цей термін був в статті 'Глобалізація ринків'('Globalization of Markets'), опублікованою в травнево-червневому випуску 1983-го 'Harvard Business Review'. Це абсолютно невірно — економісти по всьому світу використали цей термін задовго до цього(існують посилання на статті ще 1944-го року). Втім, заслуга Теодора в популяризації поняття 'глобалізація' абсолютно очевидна — саме завдяки Левітту це слово потрапило в лексикон широких мас.

Теодор відомий зовсім не тільки своєю діяльністю в 'Harvard Business Review' — з-під його пера вийшли цілий ряд бестселерів по теорії економіки. Його книги перекладалися 11 мов світу; він писав про економіку, політику, теорію управління і практику маркетингу. Чотири рази Левітта нагороджували премією Маккінзи (McKinsey Awards) за статті у все том же 'Harvard Business Review'.

Помер Левітт у себе удома, після тривалої хвороби. На момент смерті йому був 81 рік.

Поняття «глобалізація»[ред. | ред. код]

  • 1961 року слово globalization уперше зафіксовано в англомовному словнику. 1983 року Теодор Левітт опублікував статтю «Глобалізація ринків», тому сучасну популярність і широкий вжиток терміну часто приписують йому.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]