Терези (сузір'я)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Терези
Терези
Терези
Латинська назва Libra
Род. відмінок Librae
Скорочення Lib
Пряме піднесення 15год хв
межі від 14год 15хв до 15год 55хв
Схилення -15° '
межі від -29° 30' до 0° 00'
Площа 538 кв.град.(29)
Зорі 2 яскравіших від 3m
27 яскравіших від 5,5m
Найяскравіша зоря Бета Терезів 2,61m
Метеорні потоки Травневі Лібріди
Суміжні сузір'я
Спостерігається в широтах між +61° i −90°
Увечері найкраще спостерігати протягом квітня, травня
Існує з античності. Запропоноване
Терези неозброєним оком.

Терези́ (лат. Libra) — зодіакальне сузір'я, що лежить між сузір'ями Скорпіона і Діви. Неозброєним оком в ньому можна виділити 83 зорі. Сонце знаходиться у сузір'ї Терезів з 31 жовтня по 22 листопада[1].

Сузір'я Терезів із «Дзеркала Уранії», набору тематичних карток опублікованого у Лондоні, бл. 1825 року.

Історія[ред. | ред. код]

Початково зорі цього сузір'я входили до складу Скорпіона. Як самостійне сузір'я в античній традиції оформилося досить пізно, близько II століття до н. е., хоча окремі згадування зустрічаються і раніше, наприклад, Арат Солійський пише про сузір'я в поемі «Явища і передбачення» (III ст. до н. е.). Однак, навіть в I столітті до нашої ери Вергілій пропонує створити на цьому місці нове сузір'я, присвячене імператору Августу, урізавши сузір'я Скорпіон.

У період оформлення сузір'я як самостійного для нього використовувалося назва «Клешні»: малися на увазі клешні сузір'я Скорпіон. У зазначений період відповідна група зір трактувалася іноді як астеризм, іноді — як сузір'я. Зокрема, на «Альмагесті» Птолемея сузір'я описано як окреме сузір'я «Клешні». При цьому для відповідного знака зодіаку застосовувалося назву «Терези», що ймовірно, мало Малоазійське походження. Ця назва стає загальновживаним щодо сузір'я приблизно в I столітті до н. е. Терези — єдине сузір'я зодіаку, що представляє неживий предмет. Дослідники вважають, що це пов'язано саме з пізнім формуванням сузір'я.

На думку деяких авторів[2] на початку сузір'я являло вівтар; потім його зображували як вівтар, лампу, але зазвичай як ваги, затиснуті в лещатах Скорпіона або з клешнями Скорпіона, що лежать на шальках терезів; пізніше клішні «відпустили здобич» і укоротилися. Досі зірки α і β Терезів називають Південною та Північною клешнями.

У Стародавньому Єгипті три найяскравіші зорі Терезів (α, β і σ Терезів) утворювали сузір'я, яке розглядалося як човен.[3] Терези — сузір'я, про яке не згадують ні Євдокс, ні Аратус. Терези згадують Мането (3 ст. до н. е.) і Гемін (1 ст. до н. е.), а Птолемей включив його до своїх 48 астеризмів. Птолемей каталогізував 17 зірок, Тихо Браге — 10, а Йоганн Гевелій — 20.[4] Сузір'ям воно стало лише в Стародавньому Римі, коли почало зображати терези, які тримала Астрея, богиня правосуддя, що асоціювалася з Дівою в грецькій міфології.

Зорі[ред. | ред. код]

Найяскравіші зірки в сузір'ї утворюють прямокутник:

Значущі об'єкти:

  • Gliese 581, червоний карлик з чотирма планетами, одна з них — (Gliese 581d) знаходиться в зоні життя цієї зорі та належить до класу Суперземля. На цій планеті може існувати вода в рідкому стані, а значить і життя в тій формі, в якій це розуміють вчені Землі. Це зробило планету об'єктом для пильного вивчення. 9 жовтня 2008 до зорі Глізе 581 d було відправлено радіопослання AMFE[en], а 28 серпня 2009 — радіопослання HFE[en].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Constellations of the zodiac. Архів оригіналу за 8 листопада 2012. Процитовано 20 лютого 2011.
  2. В. Г. Сурдин, Созвездие Весы [Архівовано 5 грудня 2010 у Wayback Machine.]
  3. Priskin, Gyula. The Astral Myth of Osiris: the Decans of Taurus and Libra. ENiM 9 (2016), 79-111. Процитовано 22 вересня 2016.
  4.  Ця стаття включає текст з публікації, яка тепер перебуває в суспільному надбанніHugh Chisholm, ред. (1911). Libra . // Encyclopædia Britannica (11th ed.). Т. V. Cambridge University Press. (англ.)

Література[ред. | ред. код]

Терези // Астрономічний енциклопедичний словник / за заг. ред. І. А. Климишина та А. О. Корсунь. — Львів : Голов. астроном. обсерваторія НАН України : Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка, 2003. — С. 476. — ISBN 966-613-263-X.

Посилання[ред. | ред. код]


Сузір'я Зодіаку

Овен | Телець | Близнята | Рак | Лев | Діва | Терези | Скорпіон | Стрілець | Козоріг | Водолій | Риби
Хоча Сонце проходить і через 13-е сузір’я Змієносця, його традиційно не включають до зодіакальних сузір’їв.

88 сучасних сузір'їв
АндромедаБлизнятаВелика ВедмедицяВеликий ПесВізничийВітрилаВовкВодолійВолопасВолосся ВеронікиВоронГеркулесГідраГодинникГолубГончі ПсиДельфінДіваДраконЕріданЄдинорігЖертовникЖивописецьЖирафЖуравельЗаєцьЗмієносецьЗміяЗолота РибаІндіанецьКассіопеяКитКільКозорігКомпасКормаКосинецьЛебідьЛевЛетюча РибаЛисичкаЛіраМала ВедмедицяМалий КіньМалий ЛевМалий ПесМікроскопМухаНасосОвенОктантОрелОріонПавичПегасПерсейПівденна ГідраПівденна КоронаПівденна РибаПівденний ТрикутникПівденний ХрестПівнічна КоронаПічРайський ПтахРакРибиРисьРізецьСекстантСіткаСкорпіонСкульпторСтолова ГораСтрілаСтрілецьТелескопТелецьТерезиТрикутникТуканФеніксХамелеонЦентаврЦефейЦиркульЧашаЩитЯщірка