Тестостерон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тестостерон
Систематична назва (IUPAC)
?
Ідентифікатори
Номер CAS 58-22-0

57-85-2
Код ATC G03BA03
PubChem 6013
DrugBank DB00624
Хімічні дані
Формула C19H28O2 
Мол. маса 288.42
SMILES eMolecules & PubChem
Синоніми Δ4-Androsten-17β-ol-3-one
Фізичні дані
Т плавлення 155 °C (311 °F)
Spec. rot +110.2°
SEC Combust −11080 kJ/mol
Фармакокінетичні дані
Біодоступність Низька
Метаболізм Печінка, яєчки, простата
Період напіврозпаду 2–4 годин
Виділення Сеча (90 %), кал (6 %)
Терапевтичні застереження
Licence data

US

Кат. вагітності

X(США) Протипоказано через тератогенний ефект

Лег. статус

За рецептом

Шляхи введення Внутрішньом'язові ін'єкції, трансдермально

Тестостеро́н (від лат. testis «чоловіче яєчко, чоловіча сила» і грец. στερεόω «зміцнюю») — чоловічий статевий гормон; за біохімічною природою — стероїд.[1][2]

Фізіологія[ред. | ред. код]

Тестостерон виробляється головним чином в яєчках, а також (менше) у плаценті та надниркових залозах (кіркова речовина надниркової залози). У чоловіків за добу утворюється близько 10 мг, у жінок — 0,4 мг речовини.

У крові тестостерон циркулює в неактивній формі у комплексі з β-глобуліном.

Тестостерон стимулює розвиток чоловічих статевих органів та вторинних статевих ознак (зокрема, ріст волосся на обличчі, огрубіння голосу, облисіння); сприяє також росту кісток.

Клінічне значення[ред. | ред. код]

Тестостерон застосовується для лікування порушення статевої системи чоловіків; при чоловічому клімаксі (іноді при жіночому) і пов'язаних з ним судинних і нервових розладах; при акромегалії. Вживають тестостерон суворо за призначенням лікаря.

Спорт[ред. | ред. код]

Тестостерон у спорті використовується дуже активно. Найбільше своє застосування він знайшов у силових дисциплінах. Сам Арнольд Шварценеггер визнавав[3], що використовував препарат під назвою метандіенон під час усієї своєї професійної кар’єри та навіть після її завершення, оскільки для зйомок у фільмах повинен був демонструвати велику м’язову масу тіла.

Але силовий тренінг зі свого боку також впливає на секрецію ендогенного тестостерону. Найважчі, базові вправи, що виконуються зі штангою: жим лежачи, присідання зі штангою та станова тяга не тільки збільшують м’язові обсяги та силу, а також стимулюють рівень тестостерону[4] на деякий час. Окрім бодібілдингу, за вживанням препаратів на основі тестостерону були спіймані атлети інших видів спорту

Теніс: 15 січня 2020 року у крові чемпіона Вімбелдону в парному розряді Роберта Фарах[5] був виявлений болденон.

Бейсбол: Дженррі Мехіа[6], який раніше грав за New York Mets, був відсторонений від тренувань в липні 2015 року через позитивний результат тесту на болденон і станозолол. Авраам Альмонте був дискваліфікований на 80 ігор до сезону 2016 роки після позитивного результату тесту на болденон.

Змішані бойові мистецтва: у крові Стефана Боннара і Джоша Барнетта[7], бійців змішаних бойових мистецтв (ММА) з UFC також знайшли залишки ефірів тестостерону. Після шоу World Extreme Cagefighting чемпіон ММА Кіт Коуп також дав позитивний результат на болденон.

Австралійська футбольна ліга: Джастін Чарльз, колишній бейсболіст нижчої ліги команди «Флорида Марлінз» з Річмонда, дав позитивний результат на станозалол в 1997 році і був дискваліфікований на 16 матчів.

Вища ліга футболу: Джон Конвей (воротар) і Джефф Парк (захисник) команди New York Red Bulls дали позитивний результат на стероїдні препарати в 2008 році та були відсторонені від участі в 10 іграх і оштрафовані на 10% від їхнього річного доходу.[8]

Вплив силових тренувань на підвищення рівня тестостерону у чоловіків в зрілому віці[ред. | ред. код]

У 2019 на базі факультету фізичного виховання і спорту Університету Коменського в Братиславі, Словаччина, були проведені дослідження[9] на тему: силові тренування як додаткова терапія андрогенної недостатності у старіючих чоловіків (ADAM): протокол дослідження для трьохкомпонентного клінічного випробування. Протягом 12 тижнів вивчалося впливу силових протоколів на м'язову масу, силу та витривалість, які включали виконання вправ на великі групи м'язів з інтенсивністю від 70% до 80% від 1ПМ (максимум одного повторення). По завершенню цього строку були відзначені сприятливі ефекти при виконанні базових вправ зі штангою: присідань і жиму штанги лежачи, а також жиму ногами в тренажері за певним протоколом[10] (5 підходів по 5 повторень з перервою у одну хвилину), щодо якості життя, стомлюваності, м'язової сили, м'язової витривалості. А також композиції тіла у літніх чоловіків з раком простати, які отримують терапію андрогенної депривації, таким чином, знаходяться у важкому стані з хронічно низьким рівнем тестостерону.

Вплив їжі на тестостерон[ред. | ред. код]

Правильне і збалансоване харчування - один з основних способів підвищити тестостерон. Саме поживні елементи, що містяться в різних продуктах, активізує процес його синтезу і нормалізують загальний стан організму. До них відносяться[11]: авокадо, жирна риба, перець чилі, імбир, селера, волоські горіхи, гарбузове насіння, броколі. Регулярне вживання цих продуктів підвищує рівень чоловічого статевого гормону і покращує лібідо. Нарівні з продуктами, стимулюючими секрецію ендогенного тестостерону, є й ті, які знижують його рівень[12]. Найбільше шкодить чоловічому здоров'ю вживання: рафінованого цукру, газованих напоїв, пива, копченої їжі, продуктів, що містять трансжири і сою.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Melmed, S; Polonsky, KS; Larsen, PR; Kronenberg, HM (2011). Williams Textbook of Endocrinology (вид. 11th). Saunders. ISBN 978-1416029113.
  2. Шевчук, В. Г., В. М. Мороз, С. М. Бєлан, М. Р. Гжегоцький, М. В. Йолтухівський (2015). Фізіологія (вид. 2, Підручник для ВМНЗ IV р.). Вінниця: Нова Книга. ISBN 9789663825328. {{cite book}}: Cite має пустий невідомий параметр: |переклад= (довідка)
  3. Арнольд и стероиды. Правда раскрыта.
  4. ТОП-6 Естественных Способов Повысить Тестостерон.
  5. Чемпион Уимбелдона не прошел допинг-тест.
  6. Дженрри Мехиа - первый игрок, получивший постоянный бан за использование стероидов.
  7. Чемпион отстранен из приема допинга. Архів оригіналу за 3 серпня 2009. Процитовано 3 травня 2021.
  8. Конвей Парк оштрафован на 10 000 долларов за использование допинга. https://www.espn.com/soccer/.
  9. Михал Кралик, Ян Цвецка, Габриэль Бузго, Матус Путала, Барбара Укропцова, Йозеф Укропец, Зденко Киллинджер, Джурадж Пайер, Борис Колларик, Петер Буйдак, Трулс Раастад и илан Седляк автор-корреспондент (11.05.2021). Силовые тренировки как дополнительная терапия андрогенной недостаточности у стареющих мужчин (ADAM): протокол исследования для трьохкомпонентного клинического испытания (англійська) . Процитовано 11.05.2021.
  10. Тестостерон после 40. Что нужно знать? (російська) . 11.05.2021. Процитовано 11.05.2021.
  11. 25 способів підвищення рівня тестостерону (українська) . Процитовано 01.02.2023.
  12. 4 продукта, понижающие тестостерон (російська) . Процитовано 15.06.2021.

Посилання[ред. | ред. код]