Тефра

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тефра
Зображення
CMNS: Тефра у Вікісховищі

Те́фра (від грец. tephra — «попіл») — загальний термін для всіх матеріалів, що виділяються при вулканічному виверженні та падають з повітря, незалежно від розміру фрагментів[1].

Опис[ред. | ред. код]

Тефра зазвичай складається з ріоліту, через те, що найвибуховіші вулкани характеризуються високою в'язкістю лави через великий вміст кремнію в магмі. Тефрові відкладення легко розмиваються поверхневими водами і, змішуючись з уламками звичайних гірських порід, утворюють проміжні між пірокластичними і осадовими гірськими породами осадово-пірокластичні породи - туфопісковики, туфоалевроліти і т. п.

Термін «тефра» зустрічається у працях Аристотеля для позначення вулканічного попелу. Торарінссон (ісл. Sigurður Þórarinsson, 1954) виділяє автигенну, пірокластичну й алогенну тефру.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Визначення, запропоноване ісландським вулканологом Сігудуром Тораріссоном в 1954 році після виверження вулкану Гекла (Thorarinsson, «The eruption of Hekla, 1947-48II, 3, The tephra-fall from Hekla, March 29th, 1947», Visindafélag ĺslendinga (1954:1-3).