Товариство пласкої Землі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мапа пласкої Землі, зі стіною льоду навколо

Товари́ство пласко́ї Землі́ (англ. Flat Earth Society) — організація заснована в Англії, а пізніше відроджена в США. Товариство пласкої Землі обстоювало ідею, що Земля має форму плаского диска. Не дивлячись на антинауковість, організація має прихильників по всій земній кулі.

Історія[ред. | ред. код]

Біля джерел Товариства пласкої Землі стояв англійський винахідник Самюел Ровботам (англ. Samuel Rowbotham; 1816-1884), що в XIX столітті доводив плескатість форми Землі. Його послідовники заснували Всесвітнє зететичне товариство (англ. Universal Zetetic Society).

У США Ровботамові ідеї сприйняв Джон Олександер Довві (англ. John Alexander Dowie), що заснував 1895 року Християнську католицьку апостольську церкву. 1906 очільником церкви став Доввіїв заступник Вилбур Ґлен Волива, що обстоював і пропагував пласку форму Землі до своєї смерті, 1942 року.

1956 Семюел Шентон (англ. Samuel Shenton) відродив Світове зететичне товариство під назвою Міжнародне товариство пласкої Землі. На посаді президента товариства 1971 року його змінив Чарльз Джонсон. За три десятиліття Джонсонового президентства число прихильників товариства значно зросло: від декількох членів до приблизно 3000 осіб із різних країн. Товариство ширило інформаційні бюлетені, листівки та іншу літературу, де обстоювано модель пласкої Землі. В особі своїх керівників товариство твердило, що висадка людини на Місяць була містифікацією, знятою в Голлівуді за сценарієм Артура Кларка або Стенлі Кубрика.

Чарльз Джонсон помер 2001 року, і з того часу існування Міжнароднього товариства пласкої Землі є суперечливим.

За заявами прихильників товариства, незгідні з їхніми поглядами уклали змову, щоб приховати від людей правду.

Космологія товариства[ред. | ред. код]

  • Земля є пласким диском 40 000 кілометрів у діаметрі, з центром у районі Північного полюса.
  • Сонце й Місяць обертаються над поверхнею Землі. Те саме відбувається з зірками.
  • Гравітація виникає через те, що Земля рухається вгору з прискоренням 9,8 м/с².
  • Південного полюсу не існує. Те, що нам здається Антарктидою — крижана стіна, що оперізує світ.
  • Всі фотографії Землі з космосу — підробки.
  • Відстань між об'єктами в південній півкулі набагато більша. Той факт, що перельоти між ними відбуваються швидше, ніж має бути відповідно до мапи пласкої Землі, пояснюють тим, що пілоти авіалайнерів теж беруть участь у змові.

Цікаві відомості[ред. | ред. код]

Коли Семюелеві Шентону показали світлини Землі з орбіти й запитали, що він про них думає, той відповів: «Легко помітити, як світлини такого штибу можуть одурити недосвідчену людину».

Астронавт-любитель Майк Х'юз з США намагався довести, що Земля пласка, для цього він планував піднятися на ракеті з паровим двигуном на висоту 1500 км, але 23 лютого 2020-го загинув під час запуску[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У США астронавт-любитель загинув при випробуванні саморобної ракети. РБК-Украина (рос.). Процитовано 23 лютого 2020. 

Посилання[ред. | ред. код]