Тоган-шах (малік Хорасану)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Тоган-шах ібн Алп-Арслан)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тоган-шах
Ім'я при народженні طغان‌شاه
Народився невідомо
Помер 1092
Національність огуз
Титул малік Великого Хорасану
Термін 1083—1092 роки
Попередник Арслан-шах
Наступник Арслан-Аргун
Конфесія іслам
Рід Сельджукиди
Батько Алп-Арслан

Тоган-шах (*д/н — 1092) — малік Великого Хорасану у 10831092 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Сельджукидів. Син султана Алп-Арслана. При народженні отримав ім'я огузів Тоган-шах та мусульманське — Абу'л-Фазл.

Про нього відомо замало, відсутні відомості, що очолював якісь військові кампанії. Втім за якісь досягнення отримав почесний титул Шамс аль-Даула («Сонце держави»). У 1083 році після смерті брата Арслан-шаха призначений маліком Великого Хорасану. Своєю резиденцією обрав місто Герат.

У 1084 році проти нього виступив інший брат — Текіш, емір Балха і Тохаристану. Напевне, не мав достатньо здібності протистояти суперникові, втративши східний Хорасан. Це призвело у 1085 році до втручання в ситуацію султана Малік-шаха I, який переміг Текіш, взяв його у полон, а потім засліпив.

Згодом Тоган-шах мирно урядував в Хорасані. Тут був покровителем вчених та поетів. У 1092 році, після смерті Малік-шаха, ймовірно повалений ще одним братом — Арслан-Аргуном.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Boyle, J. A. . The Cambridge History of Iran Volume 5: The Saljuq and Mongol Periods. Cambridge, UK: Cambridge University Press, 1968.